Δευτέρα, Οκτωβρίου 19, 2009

Σαμαράς, όπως Σαρκοζύ. Kαι Ντόρα, όπως Χίλαρυ…

http://www.diktyo21.gr/item.asp?ReportID=944

Συντάκτης: N.Z.
Ημερομηνία καταχώρησης: 19η Οκτωβρίου 2009

Σαμαράς, όπως Σαρκοζύ. Kαι Ντόρα, όπως Χίλαρυ…

Η κρίση της Νέας Δημοκρατίας και η επικείμενη εκλογή νέας ηγεσίας θα επηρεάσουν τις ισορροπίες σ’ ολόκληρη την πολιτική σκηνή. Και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις...
* Η Ντόρα Μπακογιάννη, που αρχικά έμοιαζε «φαβορί», θυμίζει έντονα την υποψηφιότητα της Χίλαρυ Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις Αμερικάνικες Προεδρικές εκλογές του 2008. Είναι γυναίκα, εκείνη ευνοεί το κατεστημένο του κόμματος (κι όχι μόνο), κι εκείνη απευθύνεται στους «ενδιάμεσους ψηφοφόρους». Όπως ακριβώς η Χίλαρυ…
-- Από την άλλη, η υποψηφιότητα Αντώνη Σαμαρά έχει αρκετά χαρακτηριστικά Ομπάμα: Βάζει ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, τρέχει «μαραθώνιο» (η αντίπαλός του πήγε να το τελειώσει με «κατοστάρι», αλλά δεν της βγήκε), μιλάει στην «ψυχή» του κόμματος και με στρατηγικούς όρους, όταν η αντίπαλός του μιλάει με τακτικίστικους όρους κι απευθύνεται σε ένα φθαρμένο στελεχιακό δυναμικό.
* Οι ψηφοφόροι της ΝΔ που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι πολλοί. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ έμεινε στάσιμο σε εκλογική δύναμη, σε σύγκριση με το 2004, όταν είχε υποστεί στρατηγική ήττα!
Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία ανάμεσα στο 2004 και το 2009 έχασε λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους!
Απ’ αυτούς οι περισσότεροι έκαναν αποχή: πάνω από 500 χιλιάδες συνολικά!
180 χιλιάδες περίπου πήγαν στο ΛΑΟΣ. 230 χιλιάδες πήγαν στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ υπάρχουν και 80 χιλιάδες που πήγαν στα μικρότερα κόμματα (λίγο παραπάνω από τους μισούς στο Κόμμα Παπαθεμελή).
Η υποψηφιότητα Σαμαρά, ουσιαστικά διεκδικεί άμεσα όσους δεν πήγαν αριστερότερα: αυτούς που έκαναν αποχή, αυτούς που πήγαν στο ΛΑΟΣ και στον Παπαθεμελή. Σύνολο 750 χιλιάδες!
Μια Νέα Δημοκρατία υπό τον Αντώνη Σαμαρά θα απορροφήσει πολύ σύντομα κάτι παραπάνω από τους μισούς, δηλαδή προσδοκά άμεσα οφέλη της τάξης των 450 χιλιάδων, πάνω από 6% του εκλογικού σώματος…
Και μέσα σε λίγο διάστημα μπορεί να ξεπεράσει και το 8%.
Αν συνεκτιμήσει κανείς την αύξηση του εκλογικού σώματος (από μείωση της αποχής) η εκλογή Σαμαρά μπορεί κάλλιστα να φέρει τη Νέα Δημοκρατία μετά από λίγους μήνες στο 39,5%, με το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί (για στατιστικούς λόγους, δηλαδή λόγω αύξησης του εκλογικού σώματος) στο 41,5%, χωρίς να συνεκτιμάται η παραμικρή κυβερνητική απώλεια, ως τότε, εκ μέρος του ΠΑΣΟΚ.
Από κει και ύστερα, η κυβερνητική φθορά του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ θα μετράει διπλά. Μ’ άλλα λόγια, μόλις 1% φθορά του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του 2010 θα μπορεί να έχει αντιστρέψει πλήρως τους συσχετισμούς.
* Αν, αντίθετα, εκλεγεί η Ντόρα, τότε μεγάλο μέρος της ΝΔ δεν θα αντέξει άλλη…. μετάλλαξη προς το «κέντρο». Είτε θα στραφεί στην αποχή είτε προς το ΛΑΟΣ.
Πράγματι, οι… «ακάλυπτοι δεξιοί», δεν θα αντέξουν άλλη «πολιτική ορθότητα» και πολιτική μετατόπιση στα όρια του… «Σημιτικού εκσυγχρονισμού. Γιατί αυτό είναι το στίγμα που έχει αποτυπωθεί στο «απαστράπτον προφίλ» της κας. Μπακογιάννη. Αν την εκλέξουν αρχηγό, η ΝΔ κυνηγώντας λίγους σχετικά «ενδιάμεσους ταλαντευόμενους» θα χάνει όλο και περισσότερους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της.
Με αποτέλεσμα η παράταξη να διασπαστεί σε μια πολύ ισχυρότερη ακροδεξιά και μια πολύ πιο αδύναμη νεοφιλελεύθερη κεντροδεξιά.
Αυτό θα δώσει μακροημέρευση στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ακόμα και με 2% απώλειες προς τη Νέα Δημοκρατία μέσα στο 2010, η Νέα Δημοκρατία της Ντόρας (ή ό,τι θα έχει απομείνει απ’ αυτήν, λόγω διαρροής οπαδών προς τα δεξιά της) θα έχει μικρότερα ποσοστά απ’ ό,τι στις 4 Οκτωβρίου του 2009!
Αν 750 χιλιάδες Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων εγκατέλειψαν τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή προς αποχή ή προς τα δεξιά, αυτοί που θα εγκαταλείψουν τη ΝΔ της Ντόρας δεν θα είναι λιγότεροι…
Έτσι, την εκλογή της Ντόρας την εύχονται (και την προωθούν) όλοι οι… αντίπαλοί της ΝΔ: Τόσο το ΠΑΣΟΚ (γιατί θα σημάνει οριστική αποδυνάμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διάσπαση της Κεντροδεξιάς) όσο και ο Καρατζαφέρης (που προσδοκά, δικαίως - από την φυγή κι άλλων νεοδημοκρατών, αν εκλεγεί η Ντόρα - να υπερδιπλασιάσει τα δικά του ποσοστά).
* Η στρατηγική Σαμαρά μοιάζει αντίστοιχη με εκείνη του Σαρκοζύ για το χώρο της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και του Ομπάμα για το Αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα. Να ενώσει το κόμμα, να ενώσει την παράταξη, κι ύστερα να κερδίσει τις εκλογές.
Αντίθετα η στρατηγική Ντόρας είναι αντίστοιχη με εκείνη της Χίλαρυ Κλίντον: κυνηγώντας τους ενδιάμεσους ψηφοφόρους, κινδυνεύει να χάσει πολύ περισσότερους παραδοσιακούς.
Αν τα καταφέρει ο Σαμαράς, αυτό θα σημάνει και το τέλος της Μεταπολίτευσης. Γιατί θα έχει βρει για πρώτη φορά γνήσια εκπροσώπηση η μη αριστερή παράταξη στην Ελλάδα, με σύνθεση παραδοσιακών και φιλελεύθερων αντιλήψεων. Αυτό ακριβώς που αποτελεί το «μοντέλο Σαρκοζύ» (κι αυτό που διακήρυξε ουσιαστικά, ο ίδιος ο Σαμαράς, την περασμένη Πέμπτη).
Διότι μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία μάλλον… «ντρεπόταν» για τις ιδέες της!
Που παντού αλλού στον κόσμο κερδίζουν συνεχώς, και στην Ελλάδα τις ξορκίζουν ακόμα τα φαντάσματα της Μεταπολίτευσης…

31 σχόλια:

Άκης Μ. είπε...

έχω βαρεθεί να διαβάζω αυτό το post σε διαφορα blogs. μήπως ρε παιδιά του κάνετε ζημιά του Σαμαρά και δεν τον βοηθάτε έτσι; γράψτε και κανε΄να καινούριο κείμενο

όχι ότι χρειάζεται να του κάνετε ζημιά εσείς. τη ζημιά που έκανε στην παράταξη δεν του τη συγχωρεί ο νεοδημοκράτης. τον είχαμε θεό και μας πούλησε.

Ανώνυμος είπε...

Siga mh psifiso to samara! Kai oxi gia thn politiki anoiksi ktl... Einai ligos re paidi mou... ante na ginei arxhgos se kana mikro magazaki... oxi ND.

varvara είπε...

Einai dunato na milame gia to samara os mellontiko arxigo tis ND? Akoma kai an afisoume piso to '93, akoma kai an eukolopista isxuristoume oti o samaras emathe apo ta lathi tou,ton prodidoun ta idia ta gegonota...
Proton, o idios exei pei oti den metanionei gia to '93...ara pos na empisteytoume enan anthropo pou tha ekane ta idia 3ana kai 3ana stin parata3i pou ton anedei3e kai ton stirixe...Epipleon, o samaras pragmatopoiise to oneiro tou, egine arxigos kommatos...kai to komma auto pou einai simera? os arxigos den katafere na to ferei pote proto, oute kan deutero. Kai o logos einai aplos: dynamiki os hgetis den exei.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον ο κειμενογραφος δεν εχει και πολυ μεγαλη γνωση του πολιτικου γιγνεσθαι οχι μονο διεθνως αλλα και στην πατριδα του....αυτο ειναι που λεμε εκτος τοπου και χρονου...!

Ακους εκει Σαμαρας οπως Σαρκοζυ...Ο Σαρκοζυ θα σου κανει αγωγη για συκοφαντικη δυσφημιση αγαπητε!!

Ανώνυμος είπε...


Το ίδιο λάθος με τον Εβερτ που πήγε το κόμμα δεξιά αφήνοντας το κέντρο στο ΠΑΣΟΚ και κάναμε 11 χρόνια να δούμε κυβέρνηση.

Το έγκλημα δεν θα πρέπει να επαναληφθεί...

brexians είπε...

μαλλον τα μπερδεψες

ΣΑΜΑΡΑΣ οπως ΙΖΝΟΓΚΟΥΤ
και Ψωμιαδης οπως ΝΤΙΛΑ ΛΑΡΑ

και η ΝΤΟΡΑ φυσικα
στην Ηγεσια

τα υπολοιπα καλα στα ειπανε αλλα δεν ειναι ετσι

ο ΠΟΛΑΝιτης ΣΑΜΑΡΑΣ δεν ειναι ΝΔ ενας λαικιστης κηφηνας ειναι!

Ανώνυμος είπε...

Η Ντόρα Μπακογιάννη αποτελεί την μοναδική λυση εξουσίας για τη ΝΔ. ΟΧΙ σε λύσεις ανούσιας κομματικής συσπείρωσης.

Μάρκος είπε...

Τι έγινε, μας την πέσαν τα Ντοράκια. Για αυτό εδώ δεν θα κάνετε κανένα σχόλιο; είναι η παρακάτω ανάρτηση.

http://omarkosmetamousia.blogspot.com/2009/10/blog-post_15.html

Ανώνυμος είπε...

>Proton, o idios exei pei oti den metanionei gia to '93...ara pos na empisteytoume enan anthropo pou tha ekane ta idia 3ana kai 3ana stin parata3i pou ton anedei3e kai ton stirixe...<

Χαρακτηριστική νοοτροπία κομματόσκυλων. Η παράταξη πάνω απ' όλα. Παρίδα = Κόμμα, ή μάλλον "ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΥΜΠΕΡ ΑΛΛΕΣ"!!.

Να μετανοήσει τι ο Σαμαράς, Βαρβαρούλα; Το ότι δεν συναίνεσε στην προδοσία του Μητσοτάκη και παραιτήθηκε (τον παραίτησε); Έπρεπε, όμως, κατ' εσέ, να βάλει πάνω απ' όλα την ενότητα της παράταξης, της συντεχνίας, του σιναφιού ... που τον ανέδειξε. Βέβαια, αυτό πρωτεύει και όχι το συμφέρον της Ελλάδας. Γι αυτό καταντήσατε την χώρα στα χάλια αυτά, ανάθεμά σας κομματόσκυλα κι εσάς και τα κόμματά σας.

Γιώργος Βλάχος είπε...

Την ένθερμη υποστήριξη σύσσωμου του Μητσοτακαίϊκου στο ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ σχέδιο Ανάν δεν την βλέπετε; Και μάλιστα πριν ΚΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ο Κυπριακός Ελληνισμός αν το αποδέχεται ή όχι!
Και αυτό σε πλήρη συμφωνία μαζί με άλλα γνωστά "μπουμπούκια" της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Αυτός για μένα είναι ένας ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ για να μην ψηφίσω (ως μέλος της βάσης της Νέας Δημοκρατίας) την Ντόρα για αρχηγό.
Τον Αβραμόπουλο τον θεωρώ τιποτολόγο και τον Ψωμιάδη ανεπαρκή για αυτή την θέση.
Άρα τι μένει;
ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ!
Τουλάχιστον εκεί έχω κάποιες ελπίδες και επιπλέον συμφωνώ πολιτικά-ιδεολογικά μαζί του.

Μάρκος είπε...

Η ψήφος στον Σαμαρά δεν είναι αρνητική. Δηλαδή ο μόνος που μένει. Είναι ΘΕΤΙΚΗ.

Ο Σαμαράς είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Έλληνας πολιτικός που θυσίασε την πολιτική του καριέρα για τις προσωπικές τους αρχές. Ήτανε βέβαιος διάδοχος του Μητσοτάκη και τον εγκατέλειψε λόγω διαφωνιών σε ένα εθνικό θέμα.

Έμεινε 15 χρόνια εκτός πολιτικής σκηνής.

Δείτε μου ΕΝΑΝ Έλληνα πολιτικό που να έκανε το ίδιο.

ΕΝΑΝ!

brexians είπε...

ξεχασες τα αυγα Τουρκιας απο αλανιαρα ΚΟΤΑ

Μάρκος είπε...

Μιλάς για κότες αλλά είσαι το λεγόμενο πολύ κλο-κλό, αλλά αυγό τίποτα.

Σε ρώτησα κάτι. Διαφωνείς; Πες μου ΕΝΑΝ. ΕΝΑΝ

Που να έβαλε ΕΜΠΡΑΚΤΑ τις αρχές και τις αξίες του πάνω από την πολιτική του σταδιοδρομία και το μέλλον του.

Για να σε δω.

και όχι πάλι αλλαμπουρνέζικα. Απάντηση κανονική περιμένω.

brexians είπε...

ξερεις την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΖΝΟΓΚΟΥΤ;

αυτος ειναι ο ΣΑΜΑΡΑΣ ενας οπορτουνιστης προδοτης....

και συμμαχος του και βοηθος του ο ΝΤΙΛΑ ΛΑΡΑ Καρατζαφυρερ...

αυτα.... στα ειπα εκλαικευμενα για να τα καταλαβεις....

Γιώργος Βλάχος είπε...

Ρε Δημήτριε ταξιδευτή πολύ αρρώστέια με τη Ντόρα ρε φίλε.
Τόσο άρρωστος που ούτε ένα επιχείρημα υπέρ της δεν μπορείς να εκφέρεις...

brexians είπε...

απαντω στο πνευμα και στο στυλ της αναρτησης δηλαδη καταλαβες...

Μάρκος είπε...

Ποιο πνεύμα ρε φίλε;

Και ποια προδοσία;

Ο Σαμαράς πρόδωσε ένα ΠΡΟΣΩΠΟ. τον Μητσοτάκη. Δεν πρόδωσε ιδέες.

Τις ιδέες τις πρόδωσε ο Μητσοτάκης που μας έλεγε θα τόχουμε ξεχάσει σε 10 χρόνια, δε βαριέσαι αδελφέ.

brexians είπε...

μαθε να διαβαζεις .. και να καταλαβαινεις τι διαβαζεις....

Nativist είπε...

@ Mάρκο

>Ο Σαμαράς πρόδωσε ένα ΠΡΟΣΩΠΟ. τον Μητσοτάκη.<

Πρόδωσε; Πώς τον "πρόδωσε" δηλαδή; Από πότε η διαφωνία είναι προδοσία;

Ο Μητσοτάκης πούλησε το όνομα εν ψυχρω! κι αυτό δεν μπορεί να λησμονηθεί. Στήριξε ανοικτά την πλεκτάνη Ανάν στο Κυπριακό, ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ, ΓΙΩΡΓΑΚΗ, ΜΑΝΟ, ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ και λοιπούς αμερικανόδουλους.

Αν λοιπόν ο Σαμαράς "πρόδοσε" τον ΠΡΟΔΟΤΗ, τότε αυτό δεν είναι προδοσία.

ΥΓ: Μην απαντάς σε σούργελα που δεν έχουν επιχειρήματα. Σβήσε τους κι άφησε σχόλια, υπέρ ή κατά, τα οποία είναι κόσμια και στηρίζονται σε επιχειρήματα.

Ανώνυμος είπε...

Πρός Δημητράκη Ταξειδιάρη

Ωραίο το ιστολόγιό σου και καλά κάνεις και απαγορεύεις τα ανώνυμα σχόλια. Αυτό πρέπει να κλάνει και ο Μάρκος.

Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έβαλες τη φωτογραφία τηης "οπής" σου;; :))))

brexians είπε...

@ανωνυμε χουντικε εισαι γελοιος....
ενα χουντικο σουργελο χωρις @@

Ανώνυμος είπε...

Ταξειδιάρη Δημητράκη, γιατί θύμωσες; Δεν σου την έβαλα εγώ (την φωτό), εσύ την έβαλες! :))))

>ενα χουντικο σουργελο χωρις @@<

Μου έχεις κάνει αυτοψία, ε; p)

Αχ Δημητράκη, Δημητράκη
ξύλο που θα το φας,
είσαι γλυκούλικο ντοράκι
είσαι και μπουντλάς!

(άδεται κατά το "κουνελάκι" της α' δημοτικού).

brexians είπε...

Η ΝΜ ενώνει την παράταξη για πολλούς λόγους, που δεν μπορούν να επικαλεστούν οι αντίπαλοι της.

1. Είναι «μπροστάρισα» σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, από τότε στην Ευρυτανία μέχρι και σήμερα, με τις πρωτιές της σε όλες τις εκλογικές μάχες.

2. Δεν έχει «αφήσει» την παράταξη, έχει δώσει μάχες σε όλα τα επίπεδα και έχει στηρίξει τον εκάστοτε αρχηγό της, χωρίς να κρύβει την ηγετική της φυσιογνωμία και τις θεμιτές φιλοδοξίες της. Ειδικά στις δυο τελευταίες δύσκολες αναμετρήσεις, στήριξε τον ΚΑΚ με όλες της τις δυνάμεις.

3. Έχει την αποδοχή στελεχών, ψηφοφόρων και φίλων… όπως αυτό είναι πασιφανές από τις όποιες δημοσκοπήσεις…

4. Και φυσικά δεν πηρέ το δαχτυλίδι από κανέναν, αλλά θα διεκδικήσει και θα κερδίσει την μάχη της ηγεσίας, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναγέννηση της παράταξης.

αντε καλημερα

nativist είπε...

Προσωπικά, δεν μ' ενδιαφέρει τι έχει κάνει για την παράταξη, αλλά για την Ελλάδα. Και γι αυτήν δεν έχει κάνει τίποτε θετικό, καθ' ότι αμερικανόδουλη, όπως και ο πατέρας της. Αντιθέτως, μόνο ζημιά έχει κάνει (σχέδιο Ανάν, δηλώσεις υπέρ της πυραυλικής ασπίδας που ήθελε να εγκαταστήσει ο Μπους και που παρά λίγο να γίνει αφορμή να χαλάσει την συμφωνία αγωγού Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη).
Είναι διεφθαρμένη μέχρι μυελού οστέων (βλέπε AEGEAN, SIEMENS, το μονοπώλιο του Κούβελου στο λιμάνι της Θ/νίκης, τα φιλέτα του Μαραθώνα κλπ., κλπ.), άρα και από ηθικής απόψεως σκάρτη.
Όποιος ενδιαφέρεται για την παράταξη μόνο, ας κάνει ό,τι θέλει.
Όποιος ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, αν ψηφίζει ΝΔ, τότε πρέπει να επιλέξει έναν πατριώτη πολιτικό και τέτοιος είναι μόνον ο Αντώνης Σαμαράς (από την τριάδα, εννοείται).

brexians είπε...

@nativist περαν της γενικης καραμελας και σπεκουλας του λαϊκιστικου γκεμπελικου ΛΑΟΣ..ξερεις κατι που μπορεις με αποδειξεις να υποστηριξεις..η ανηκεις στο τσουρμο που γυριζει στα ιστολογια και απλα συκοφαντει χωρις θεσεις και αποδειξεις...
να εισαι σιγουρος οτι απλα κανεις την λαντζα του φασισμου και του εθνικισμου....
και το εχουμε μαθει το παραμυθι σας

δεν μασαμε φιλε


ΝΤΟΡΑ δυνατα και ξεκαθαρα

Ανώνυμος είπε...

"δεν μασαμε φιλε", μας πληροφορεί ο Δημητράκης. Πώς να μασήσεις, Δημητράκη μου, αφού βυζαίνεις το δάκτυλό σου ακόμη; :)))

brexians είπε...

εκτος απο προδοτης ο Σαμαρας (ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ) ειναι και φασιστας αφου απαγορευει σχολια και ερωτησεις σε δημοσιογραφους για την περιοδο της προδοσιας του 1990-93.....
ειναι και αντιγραφεας αφου οταν ξαφνικα εμαθε τα κοινωνικα δικτυα εκανε μια αποκοπη επικολληση του εικαστικου του DORAweb....
και οι δηλωσεις του που ακολουθουν αυτες των αλλων συνυποψηφιων του ειναι αντιγραφη και επικολληση αυτων...
αρε ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ την τυχη του ΝΤΙΛΑ ΛΑΡΑ (Καρατζαφυρερ) θα εχεις.....

Ανώνυμος είπε...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=1604546

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=1606547

Ο Καρατζαφέρης τους ξεσκέπασε τους αλήτες και ούτε που τόλμησαν να τον αμφισβητήσουν!!

Μητσοτακομπακογιαννοκουβέλη

brexians είπε...

δεν ασχολουνται με Φασιστες λαϊκιστες

Ανώνυμος είπε...

Δημητράκη, Χρόνια Πολλά ρε, να zήσεις και να χαίρεσαι και τη Ντόρα. Και είναι και κουκλάρα, όχι παίξε-γέλασε, έτσι; :p

brexians είπε...

ειναι τρελλοι αυτοι οι Ρωμαιοι...