Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2006

Σεπτεμβριανά: Αμερικάνος Πρέσβης (1922) - Βιβλίο Ιστορίας έκτης δημοτικού (2006) 5-0

(πώς λέμε Χαβάι 5-0, ένα πράμα;)

Βιβλίο Ιστορίας (σελ. 100), ελληνικό ΥΠΕΠΘ 2006

Ένα χρόνο μετά, οι τουρκικές δυνάμεις, με ηγέτη τον Κεμάλ, επιτίθενται και αναγκάζουν τα ελληνικά στρατεύματα να υποχωρήσουν προς τα παράλια. Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα.


Λίγο παρακάτω, στην ίδια σελίδα:
Κεμάλ Ατατούρκ: ο ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων και μετέπειτα πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας


Πάμε 84 χρόνια πίσω...

George Horton, Πρέσβης της Αμερικής, ΒΙΩΣΕ τα γεγονότα του 1922 (κάτι λέγαμε πριν για βιώματα), σελίδα 39 προς 40 (έχει και γαργαλιστική συνέχεια)
http://www.antibaro.gr/references/Horton_The_Blight_of_Asia.pdf
The destruction of Smyrna happened, however, in 1922, and no act ever perpetrated by the Turkish race in all its bloodstained history, has been characterized by more brutal and lustful features, nor more productive of the worst forms of human sufferings inflicted on the defenseless and unarmed. It was a fittingly lurid and Satanic finale to the whole dreadful tragedy. The uncertainty which at one time existed in the public mind as to the question, “Who burned Smyrna?”, seems to be pretty well dispelled. All statements that tend to throw doubt on the matter can be traced to suspicious and interested sources. The careful and impartial historian, William Stearns Davis, to whom reference has already been made in this work, says (“A short History of the Near East”, page 393): “The Turks drove straight onward to Smyrna, which they took (September 9, 1922) and then burned.”


από την εισαγωγή του ίδιου βιβλίου (σελίδα 4):
I returned to Smyrna later and was there up until the evening of September 11, 1922, on which date the city was set on fire by the army of Mustapha Khemal, and a large part of its population done to death, and I witnessed the development of that Dantesque tragedy, which possesses few, if any parallels in the history of the world.


Η σύγκριση είναι συντριπτική ε;

Τι λέτε κι εσείς;

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2006

Βιβλίο ιστορίας της έκτης Δημοτικού

Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία από το Αντίβαρο κατά του νέου βιβλίου ιστορίας της έκτης Δημοτικού. Ζητάνε οι άνθρωποι να αποσυρθεί και να ξαναγραφτεί από την αρχή.

http://www.antibaro.gr/upografes.php

Διαβάζω και συμμετέχω σε διάφορες ιστοσελίδες.

Ακούστηκαν και πάλι οι γνωστοί αφορισμοί από αριστερόστροφους νέους ανθρώπους. Η με την Εκκλησία πρέπει να είσαι ή με την ακροδεξιά, για να συμφωνείς με το αίτημα. Η ρίψη επιθέτων είναι χαρακτηριστικό τους. Όταν δεν μπορούν να απαντήσουν επί της ουσίας, πετάνε ένα «άντε ρε εθνικιστή χάσου από εδώ» ή ένα «ουστ ρε οπαδέ του παπαδαριού και του Μεσαίωνα» και νομίζουν ότι ξεμπερδεύουν.

Εδώ όμως την πάτησαν.

Δεν είμαι με την Εκκλησία, δεν είμαι με τους εθνικιστές. Είμαι με τους πρόσφυγες!

Εμένα κυρίες μου και κύριοι, οι παππούδες μου ΚΑΙ από τα δύο σόγια (πατέρα και μητέρας) ήρθαν το 1922 από τη Μικρά Ασία.

Στο βιβλίο γράφει ότι "μπήκε ο Κεμάλ και οι Έλληνες συνωστίζονταν στο λιμάνι" λες και πήγαιναν κρουαζιέρα.

Αυτό είναι ΒΑΝΑΥΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ. Καταλάβατε;

Πάμε παρακάτω.

Ο ένας μου ο παππούς πολέμησε το 1940 στην Αλβανία. Επέζησε.

Αυτό το βιβλίο γράφει "οι Έλληνες μπήκαν στον πόλεμο όταν απάντησαν αρνητικά".

Που είναι το ηρωικό ΟΧΙ; Αφήνω από την κουβέντα τον Μεταξά. Που είναι ο αγώνας του παππού μου; και των δικών σου παππούδων;

Που είναι το έπος του 1940; ξέρετε τι έγινε σ' αυτό το ρημαδοβιβλίο; έγινε ιστορία του κινηματογράφου και του ποδοσφαίρου. Γιατί αυτά είναι τα πρότυπα σήμερα. Το βρακί της Βίσση και το σλιπάκι του Μπέκαμ.

Το βιβλίο αυτό είναι μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Έστω ότι αγνοώ όλη την ιστορία που έμαθα στα σχολεία. Έστω ότι δεν ακουμπώ αυτό που έγινε τόσο παλιά που να έχει χαθεί η γνώση από τους ανθρώπους που τη βίωσαν και να επιβίωσε μόνο στα βιβλία. Έστω ότι ΟΛΑ τα βιβλία του κόσμου είναι φιλτραλισμένα, κάτω από διάφορα ιδεολογικά και πολιτικά πρίσματα.

Όμως κύριοι, οι ιστορίες των παππούδων μου δεν είναι μόνο στα βιβλία. Είναι και στα παιδικά μου ακούσματα. Καταλάβατε; τη ζωή των παππούδων μου τη βίωσα. Γιατί έζησα μαζί τους πάρα πολλά χρόνια. Καταλάβατε;

Δεν είμαι φτερό στον άνεμο. Τον πόνο της προσφυγιάς λόγω του πολέμου και των σφαγών, μου τον διηγήθηκαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Οι παππούδες μου και οι συγγενείς τους. Οι ίδιοι.

Αυτό το βιβλίο είναι παραπάνω από ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι εξυπηρετεί πολιτικά σχέδια, σημερινά. Είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι καθαγιάζει τη γείτονα χώρα. Είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι μας οδηγεί στη λήθη. Και όποιος ξεχνά την ιστορία του, θα την ξαναζήσει. Λέει ένας σοφός.

Έστω ότι η άποψη ΟΛΩΝΩΝ μας. Το ξαναλέω. Η άποψη ΟΛΩΝΩΝ μας για την ιστορία, δέχομαι, ότι δεν είναι άκρως αντικειμενική. Η γνώση μας για την πρόσφατη ιστορία όμως είναι ΒΙΩΜΑ.

Αυτό το βιβλίο εάν το διάβαζαν οι παππούδες μου θα πηγαίναν πριν της ώρας τους. Θα πονούσαν περισσότερο από τον πόνο της προσφυγιάς που βίωσαν στη ζωή τους και έπρεπε παιδάκια να ξεκουμπιστούν από το σπίτι τους και να έθρουν στην Ελλάδα.

Καταλάβατε;

Τέλος. Αναφέρεται ο Κεμάλ ως "ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων"

και ερωτώ

ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Ο ΚΕΜΑΛ;;

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΜΗΠΩΣ;

Ρε άει σιχτίρ που θα μου δικαιολογήσετε το βιβλίο κι όλας.

Μόνο στην Τουρκία διδάσκουν έτσι την ιστορία. Γίναμε κι όλας επαρχία της και δεν το κατάλαβα;

Και πάρτε και κάτι άλλο από έναν ΔΙΚΟ ΣΑΣ, έναν αριστερό. Τον Μανώλη Γλέζο.

Δίνω μόνο τον σύνδεσμο. Διαβάστε το από την πηγή.

http://newsportal.rnn.gr/?c=144&a=1692

Ανοίξτε τα ξερά σας και διαβάστε.

Αυτά τα λέει ο Γλέζος επειδή τα ΕΖΗΣΕ. Τα ΒΙΩΣΕ. Μπορεί ο ίδιος ο Γλέζος να συμφωνεί με την αριστερίστικη άποψη για τον ρόλο της Εκκλησίας στην Επανάσταση, επειδή δεν τη βίωσε. Μπορεί ακόμη το εγγόνι και το τρισέγγονο του Γλέζου να πιστεύει σε 50 χρόνια ότι η Εκκλησία το 40 πολέμησε την αντίσταση. Μπορεί ακόμα κι αυτό. Όμως ο Γλέζος που έζησε την αντίσταση το 1940, που έζησε τη συνεργασία με τους κληρικούς το 1940, λέει αυτά που θα διαβάσετε στο άρθρο.

Ας μείνουμε στις απόψεις που προέρχονται από το βίωμα των γεγονότων και όχι σ' αυτές που προέρχονται από τα φιλτραρισμένα βιβλία. Αυτό λέω εγώ.

Άντε γιατί τα πήρα τώρα, να μου βαφτίζουν τον Κεμάλ απελευθερωτή. Λες και καταπίεζαν τους Τούρκους οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες και οι Αρμένιοι. Που τους έσφαξε και τους έδιωξε από τις πατρίδες τους.

Τα πήρα με όσους υποστηρίζουν αυτό το πράγμα, για ιδεολογικούς εγωισμούς.

Συγγνώμη για το ύφος μου αλλά είμαι άνθρωπος, έχω αδυναμίες και πάθη και εξεγείρομαι. Δε θα μιλάω σα ρομπότ. Εγώ γράφω όπως μιλάω. Δεν το παίζω διανουμενέ στυλάκι. Δικαιολογήστε τον (ελαφρύ) θυμό μου παρακαλώ.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2006

Το κρυφό σχολειό

Ορισμένοι αρνούνται με πάθος την ύπαρξη του κρυφού σχολειού, σαν να πρόκειται να γκρεμίσει το σύνολο των πεποιθήσεών τους. Όσο κι αν φαίνεται "περίεργο" ή "αντεστραμμένο", εμείς (που θεωρούμε χρέος μας να υπερασπιστούμε την Εκκλησία την περίοδο αυτή της Νέας Τάξης του οδοστρωτήρα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών όλων των λαών, της άνευρης ουδετεροποιήσης των πολιτισμών και της δημιουργίας άβουλων καταναλωτών - δήθεν ίσων), εμείς λοιπόν θα ζούσαμε πολύ πιο άνετα τη ζωή μας και θα διατηρούσαμε πολύ πιο άνετα όλες μας τις πεποιθήσεις ακόμα και αν ταξιδεύαμε με χρονομηχανή σε όλα τα μήκη και σε όλους τους χρόνους της Τουρκοκρατίας και δεν επιβεβαιώναμε ούτε ένα δευτερόλεπτο "κρυφού σχολειού".

Αντίθετα, οι διαφόρων καταβολών προερχόμενοι δήθεν "ανατροπείς εθνικών μύθων" (που όπως συνάγεται από τα παραπάνω ουσιαστικά παίζουν το παιχνίδι της Νέας Τάξης), αυτοί που κάθε πρωί με το πρωινό τους αντί για προσευχή λένε "εθνικό το αληθές" και νομίζουν ότι υπηρετούν την αλήθεια, αυτοί που με ιδεολογικό φονταμενταλισμό μάχονται τη θρησκεία (και τη μεταφυσική) σε οποιαδήποτε μορφή τους, με αυστηρά δογματικό τρόπο (και μετά μας λένε ότι είναι άθρησκοι...), συμπληρώνοντας την πρωινή τους "προσευχή" με τη Μαρξιστική ατάκα περί "οπίου" (που στην πράξη είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πράγμα που τους έμεινε από τον Μαρξ...), όλοι αυτοί συμπεριφέρονται με τόσο φανατισμό υπέρ της "κατάρρευσης του εθνικού μύθου περί κρυφού σχολειού", που πραγματικά εάν ταξίδευαν με την ίδια χρονομηχανή και διαπίστωναν ΕΝΑ "κρυφό", "βραδυνό" "μάθημα" σε Εκκλησία ή μοναστήρι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, θα κατέρρεε η εσωτερική τους τάξη. Ίσως δεν το παραδεχόταν, από εγωισμό, αλλά στην πράξη αυτοί είναι οι ευάλωτοι να απωλέσουν την ισορροπία τους στη στάση ζωής τους, από την ανατροπή των θεμελιωδών πεποιθήσεών τους. Εξ ου και η απύθμενη άρνησή τους στη λογική και η καταφυγή τους στην οριστική απόρριψη με μονοκονδυλιά, έστω και ενός ίχνους ιστορικής ύπαρξης του κρυφού σχολειού!

Έτσι λοιπόν, για να απορρίψουν τον "μύθο" δημιούργησαν έναν άλλον. Το "άτοπο" που επιχειρούν να αποδείξουν το ορίζουν περίπου ως εξής. Την ιδέα του κρυφού σχολειού τη βλέπουν σα θεσμό, που οριζόντια και κάθετα επεκτείνεται στους τέσσερις αιώνες Τουρκοκρατίας. Σα θεσμό με υπευθύνους προγραμμάτων σπουδών, με ανέγερση εγκαταστάσεων, με οργάνωση, πρόγραμμα, εξετάσεις, εγγραφές κλπ. Και επειδή δε βρίσκουν τέτοια ντοκουμέντα και ιστορικές μαρτυρίες απορρίπτουν αυτήν την ιδέα.

Μα ποιος σας είπε ότι μιλάμε για αυτά; Το κρυφό σχολειό, στο μέγεθος και στην έκταση που (έστω, υποτίθεται ότι) λειτούργησε ήταν κρυφό! Τι σημαίνει αυτό; ότι δεν είχε σταθερή λειτουργία στους 4 αιώνες, δεν είχε οργάνωση σε μεγάλη κλίμακα κοκ. Απλά όταν τα φτωχά παιδιά του αγρότη είχαν μία επιπλέον θέληση για γράμματα, που θα πήγαιναν; θα πήγαιναν στον παπά! Που αλλού; που αλλού θα βρεις γραπτά κειμήλια; γραπτά κείμενα εγνωσμένης αξίας; που αλλού θα βρεις βιβλία; ο ιερέας, είναι δεδομένο νομίζω κοινά αποδεκτό, ήταν το κέντρο της ζωής, της ενοριακής αλλά και κοινωνικής ζωής. Κάποτε αυτά τα δύο ταυτίζονταν. Όσο και να το αγνοούν ορισμένοι είναι αλήθεια ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη αίσθηση κοινωνικής ζωής με κέντρο τον Ναό, με κέντρο τη θρησκεία. Το θεμέλιο της κοινότητας. Ε λοιπόν, εκεί θα συνέτρεχαν όλοι οι διψώντες τη γνώση. Μιλάμε περισσότερο για την αλφάβητο παρά για διδακτορικά. Εκεί θα βρίσκανε βιβλία και εκεί θα πηγαίνανε. Σχολεία δεν υπήρχανε. Οργανωμένα. Δε μιλάμε για μεγάλες σχολές, 3-4 ονομαστές στη διάρκεια τεσσάρων αιώνων σε μία έκταση διπλάσια από τη σημερινή Ελλάδα. Τόσο παράξενο πια να υπήρχε μία τέτοια κοινοτικο-κεντρική (και όχι θεσμική ή οργανωμένη κεντρικά και γενικευμένα) τάση για "εκπαίδευση" με τον ιερά με μπούσουλα την Αγία Γραφή ή τους Πατέρες της Εκκλησίας; χώρια τη Βυζαντινή μουσική, την Αγιογραφία και άλλα πολλά.

Να επαναλάβω ότι "κρυφό σχολειό" δε σημαίνει παράνομο, στα μουλωχτά, στη γιάφκα με το φόβο της θανατικής ποινής αν "συλληφθούν" οι δράστες. Κρυφό σχολειό σημαίνει ότι ο Ελληνισμός διατήρησε τη γλώσσα του, τα ήθη κι έθιμά του, τη μουσική του, τα τραγούδια του, τη ζωγραφική του, με μία λέξη τον πολιτισμό του ολόκληρο, δίπλα στον ιερέα. Αυτό σημαίνει. Και αυτό έγινε.

Όποιος καταλαβαίνει αυτά τα απλά πράγματα δεν αντιδρά με μίσος.

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 09, 2006

Το επίπεδο των καθηγητών Πανεπιστημίου!

Γιάννης Μήλιος. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ΕΜΠ και μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Θαυμάστε τον! Ευτυχώς δε διδάσκει ελληνοτουρκικά ή πολιτικές επιστήμες. Βέβαια και οι περισσότεροι που διδάσκουν αυτά τα ίδια μ' αυτόν λένε.

Θαυμάστε επίπεδο! Θαυμάστε επιχειρηματολογία. Ούτε οι πιο ακραίοι Τούρκοι καφενόβιοι (δε μιλάμε για μορφωμένους και δη καθηγητές πανεπιστημίου, έτσι;) δε θα αποτολμούσαν να ισχυριστούν τόσες ανακρίβειες στα σοβαρά.

Δε λέω άλλα, απολαύστε τον! Πολύ γέλιο!


Η λογική της στρατοκρατίας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΛΙΟΥ*

Οποιον εκπρόσωπο των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία κι αν ρωτήσετε, θα σας πει ότι θα επιθυμούσε την άμεση ριζική μείωση των εξοπλισμών, «αλλά...». Και βεβαίως, το πρώτο «επιχείρημα» που στηρίζει αυτό το «αλλά...» είναι η «τουρκική επιθετικότητα». Η «τουρκική επιθετικότητα» καθιστά αναγκαία την «ελληνική αμυντικότητα», άρα τις εξωφρενικές δημόσιες δαπάνες για εξοπλισμούς.

**Διαφωνώ απόλυτα με αυτή την προβληματική. Η «τουρκική επιθετικότητα» είναι ευθέως ανάλογη προς την «ελληνική επιθετικότητα». Η καθεμιά τροφοδοτεί την άλλη. Είναι η επιθετικότητα του (ελληνικού και τουρκικού) κεφαλαίου και της στρατοκρατίας στην οποία αυτό στηρίζει την εξουσία του.

**Η Κύπρος δεν υπήρξε ποτέ τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Από το 1960 είναι ανεξάρτητη χώρα-μέλος του ΟΗΕ.

Επομένως η επέμβαση του ελληνικού στρατού κατά της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 1974 ήταν ξένη εισβολή, όχι «πραξικόπημα». Η τουρκική εισβολή θα ήταν αδιανόητη χωρίς την ελληνική που προηγήθηκε.

**Μετά την κρίση στην Κύπρο, οι ελληνικές κυβερνήσεις δήλωσαν μονομερώς ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος φτάνει στα 10 ναυτικά μίλια.

Ομως, σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, ο εθνικός εναέριος χώρος συμπίπτει με τον υπερκείμενο των χωρικών υδάτων, που για την Ελλάδα είναι 6 μίλια. Η Τουρκία θεωρεί επομένως πως όταν τα αεροπλάνα της πετούν πέραν των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές δεν παραβιάζουν ελληνικό εναέριο χώρο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ελληνική κοινή γνώμη μόλις πρόσφατα πληροφορήθηκε ότι το ζήτημα των 10 μιλίων είναι αμφισβητούμενο. Επί τριάντα και πλέον χρόνια άκουγε μόνο για «τουρκικές παραβιάσεις».

**Επιπλέον, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι διατηρούν το «δικαίωμα» να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12 ναυτικά μίλια, μετατρέποντας το Αιγαίο από διεθνή θάλασσα σε ελληνική λίμνη. Κι αυτό παρά τη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Βουλή (11.01.1980) ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική θάλασσα [...] έχει ελληνικά χωρικά ύδατα, έχει τουρκικά χωρικά ύδατα και έχει και διεθνή ύδατα».

**Το FIR δεν είναι εθνικός εναέριος χώρος, είναι «Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων» δηλαδή ο τομέας που έχει οριστεί, από τον διεθνή οργανισμό πολιτικής αεροπορίας, για να κάνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τον «τροχονόμο».

Στις 23.05.06, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό F-16 συγκρούστηκαν στον διεθνή εναέριο χώρο του FIR Αθηνών. Ο Ελληνας χειριστής σκοτώθηκε στη σύγκρουση. Ηταν ένα ακόμα τραγικό επεισόδιο του ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο, που κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και -το σημαντικότερο- ανθρώπινες ζωές. Τα τουρκικά αεροπλάνα δεν παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η σύγκρουση έγινε πολύ μακρύτερα από τα 10 μίλια που διεκδικεί ως εναέριο χώρο η Ελλάδα. Με άλλα λόγια, τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν τα τουρκικά.

**Το κόστος του ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο είναι τεράστιο. «Ενα F16, σαν κι αυτό που έπεσε στο Αιγαίο [....], ισοδυναμεί με 160 κλίνες νοσοκομείου. Είναι σαν να έχουν βουλιάξει μέσα στο Αιγαίο 160 κλίνες νοσοκομείου ή [...] 1.200 σχολικές αίθουσες»(1). Οι ετήσιες κατά κεφαλήν δαπάνες εξοπλισμών ξεπερνούν τα 550 δολάρια, κατατάσσοντας την Ελλάδα «πρώτη» στην Ε.Ε.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον κανένα επιχείρημα που να στηρίζει τη θέση ότι η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών εξαρτάται από τον στρατιωτικό συσχετισμό ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δυνατότητα επίλυσης μπορεί να προσφέρει μόνο η διπλωματική οδός.

**Η ριζική μείωση των στρατιωτικών δαπανών προς όφελος της κοινωνικής πολιτικής προσκρούει όμως σε παγιωμένα συμφέροντα και συσχετισμούς δύναμης.

Είπαμε, ήδη, ότι το βαθύ θεμέλιο για τη φρενίτιδα των εξοπλισμών είναι ο επιθετικός ρόλος του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή.

**Η πολιτική αυτή ενισχύεται από δύο επιμέρους παράγοντες:

Α. Στο οικονομικό επίπεδο, από τα συμφέροντα των εγχώριων και κυρίως διεθνών βιομηχανιών πολεμικού υλικού, με τους κάθε είδους εγχώριους εκπροσώπους τους, και με τα πολύπλοκα δίκτυα «φιλοδωρημάτων» και «προμηθειών» -που ενίοτε «αμείβουν» εγχώριους αξιωματούχους και «θεσμούς» με διψήφια ποσοστά επί της τιμής των αγοραζόμενων από τη χώρα οπλικών συστημάτων, όπως έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.

Β. Στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης επιδιώκει η λογική της στρατοκρατίας, η λογική των υπερδιογκωμένων «ενόπλων δυνάμεων» και των σχέσεων εξουσίας που εμπεδώνουν. Στο καθεστώς της στρατοκρατίας η δημοκρατία υποκαθίσταται από την ιεραρχία, η έκφραση της γνώμης από την πειθαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη «διαταγή ανωτέρου». Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, μετατρέπονται σε γρανάζια ή θύματα ενός απρόσωπου ολοκληρωτικού μηχανισμού και ενός παραλογισμού που συνθλίβει συνειδήσεις.

**Για τη στροφή από τις πολεμικές στις κοινωνικές δαπάνες απαιτούνται λοιπόν πολιτικές τομές: Ηττα των συντηρητικών πολιτικών και ενίσχυση των δυνάμεων της εργασίας και των κινημάτων κοινωνικής κριτικής και αλλαγής.

* Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΣ είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ΕΜΠ και μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

(1) Από την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου, 21.6.06.

http://www.enet.gr/online/online_hprint?id=81316748

Παρασκευή, Αυγούστου 11, 2006

Ραββίνοι: Δεν υπάρχουνε αθώοι!

Yesha Rabbinical Council: During time of war, enemy has no innocents

The Yesha Rabbinical Council announced in response to an IDF attack in Kfar Qanna that "according to Jewish law, during a time of battle and war, there is no such term as 'innocents' of the enemy."

All of the discussions on Christian morality are weakening the spirit of the army and the nation and are costing us in the blood of our soldiers and civilians," the statement said. (Efrat Weiss)

(07.30.06, 17:37)

http://www.ynetnews.com/articles/1,7340,L-3283720,00.html

Κυριακή, Ιουλίου 30, 2006

Συκοφαντίες Ελλήνων

Πάπυροι βρέθηκαν το 1955 στην αρχαία Οξύρυγχον της Αιγύπτου, νυν Μπενεζά που περιείχαν αποσπάσματα επιστολών της Ρωμαικής περιόδου Μεταξύ των επιστολών είναι και μία του Μενένιου Άκτου, Ρωμαίου Συγκλητικού προς τον Ανθύπατον Ατίλο Νάβιο. Ένα απόσπασμα είναι και το ακόλουθο (η ορθογραφία τηρήθηκε χωρίς του τόνους όμως...)


Απόσπασμα 6ον

Όποιον τον ξεπεράσει, ο Έλληνας τον φθονεί με πάθος...

Για να καταλάβης τον Έλληνα, είναι να σπουδάσης τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει τον φθόνο του, τον τρόπο που εφεύρε για να γκρεμίζει καλύτερα.

Δεν του αρέσει η χονδροκομμένη δολοφονία εις τους διαδρόμους του παλατίου, αλλά η λεπτοκαμωμένη συκοφαντία. Ένα είδος αναίμακτου ηθικού φόνου, ενός φόνου διακριτικότερου και ευτελέστερου, που αφήνει του δολοφονημένου τη σάρκα σχεδόν ανέπαφη να περιφέρη την ατίμωση και τη γύμνια της στους δρόμοους και τις πλατείες.

Γιατί και τη συκοφαντία, αγαπητέ μου, την έχουν αναγάγει σε τέχνη αυτοί οι θαυμάσιοι, οι φιλότεχνοι Έλληνες, οι πρώτοι δημιουργοί του καλού και του κακού λόγου...

Η τέχνη είναι να συκοφαντής χωρίς να ενσωματώνης πουθενά ολόκληρη τη συκοφαντία, μόνον να την αφήνης να την συναγάγουν οι άλλοι από τα συμφραζόμενα και έτσι ασυνείδητα να υποβάλλεται σε όποιον την ακούει...

Η τέχνη είναι να βρίσκης τον διφορούμενο λόγο...

Χίλια μήλα έχει η μηλία και έχει μόνο ένα χαλασμένο. Άμα όμως όλο γι' αυτό μιλάς, βλέπει ο άλλος μπροστά του μια μηλιά σκουληκιασμένη...

Αυτή η συκοφαντία είναι το εγχέμαχο όπλο με το οποίο πολεμάει ο Έλληνας τον Έλληνα, ο ηγέτης τον ηγέτη, ο φιλόσοφος τον φιλόσοφο, ο ποιητής τον ποιητή, αλλά καιο ανάξιος τον άξιο, ο ουσιαστικά αδύνατος τον ουσιαστικά δυνατόν.

Ο Χρυσόστομος δεν εγεύθη μόνον άκρον δακτύλω τους καρπούς του φθόνου και της συκοφαντίας, αλλά με την κουτάλα

(ο λόγος περί τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, αλλά θα μπορούσε άνετα να αντικατασταθεί το όνομα αυτό με το όνομα του Χριστόδουλου. Με την κουτάλα και αυτός τη συκοφαντία...)

Το απόσπασμα και το σχόλιο το βρήκαμε στη βιογραφία του Αγίου από το ίδρυμα "Απόστολος Βαρνάβας".

Παρασκευή, Ιουλίου 28, 2006

Ο Λίβανος: Του Λιβάνου Τω Λιβάνω ...

Όχι δεν κλίνω το όνομα του συμπαθούς κρατιδίου που βομβαρδίζεται ανηλεώς μέχρι της τελικής του καταστροφής, λέω μόνο ότι στον Λίβανο γίνεται του Λιβάνου...

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Δείτε εδώ τα ευγενή δωράκια των ερωτευμένων κοριτσιών σ' αυτούς που χτυπά η καρδούλα τους (και κάτι άλλο χτυπά, το ακούω αλλά ακόμα ψάχνω να βρω τι είναι...)

http://www.fromisraeltolebanon.com

Σάββατο, Ιουλίου 15, 2006

Σχόλια στο μπλογκ του Ν. Δήμου

(Από λάθος μου νόμιζα ότι σβήστηκε ένα σχόλιό μου στο ιστολόγιο του Νίκου Δήμου στο κείμενό του που ανήκει. Έτσι, αφαιρώ την επανάληψη εκείνου και παραθέτω εδώ ένα άλλο σχόλιό μου σε κείμενό του για την Καραχασάν που επειδή είναι moderated δεν έχει αναρτηθεί

Γράφει ο Νίκος Δήμου τρεις συνεχόμενες φράσεις

1. όλοι είμαστε στη θεωρία αντιρατσιστές
2. στη δημοσκόπηση το τάδε μεγάλο ποσοστό εναντίον της υποψηφιότητας Καραχασάν
3. δηλαδή όλοι αυτοί εναντίον του Συντάγματος που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να κατέρχεται υποψήφιος.

Η λογική του κ. Δήμου θυμίζει το ανέκδοτο του δημοτικού

1. ο αστυνόμος είναι όργανο
2. το μπουζούκι είναι όργανο
άρα, ο αστυνόμος είναι μπουζούκι

Κάνατε ένα θεμελιώδες λογικό σφάλμα κύριε Δήμου, που το 50% των Ελλήνων ΔΕΝ έκανε.

Όταν "διαφωνεί με την υποψηφιότητα Καραχασάν" ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι αμφισβητεί το Σύνταγμα! Τι ανήκουστο είναι αυτό που λέτε!

Απλά το μεγάλο αυτό πλήθος πολιτών πιστεύει ότι αυτή η συγκεκριμένη επιλογή του συγκεκριμένου (μεγάλου) πολιτικού κόμματος στη συγκεκριμένη περιφέρεια τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας που ζει. Αυτή είναι η διαφωνία του.

Τό πιασες τώρα;

Για παράδειγμα, όταν όλες οι εφημερίδες πανηγυρίζουν για την "Τουρκάλα υποψήφια του ΠΑΣΟΚ" (βλέπε πχ εδώ) είναι σαφές νομίζω.

Τετάρτη, Ιουλίου 12, 2006

Βασιλάκης και Δίκτυο21

http://www.klik.gr/145/diktio/index.htm, Περιοδικό Κλικ Μάιος 1999

Το Δίκτυο 21 ιδρύθηκε στις 4/12/1997, ακριβώς 100 χρόνια μετά την επαίσχυντη ήττα στην οποία μας οδήγησε η παλαιά «Eθνική Eταιρεία» των προγόνων τους, των επιθετικών πρωτοβουλιών και του «ατυχούς» πολέμου του 1897. Mε σκανδαλώδεις αναλογίες ως προς τη δομή, τους σκοπούς, τα μέσα, τις διακηρύξεις κ.λπ., οι απόγονοι ίδρυσαν ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο, μια ομοσπονδία, μια ΓΣEE των εθνικών σωματείων. Oι ίδιοι οι ιδρυτές της την παρομοίαζαν σε συνεντεύξεις τους σε φιλικά τους έντυπα με νέα Φιλική Eταιρεία.

Bασικά στελέχη της είναι απόστρατοι αξιωματικοί και εφεδροκαταδρομείς, οι οποίοι, όπως λέει και το καταστατικό τους, «αυτενεργούν» στα εθνικά θέματα και στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής (στα Eλληνοτουρκικά, Kυπριακό, Kουρδικό, Θρακικό, Bορειοηπειρωτικό, Σκοπιανό, Ποντιακό ζήτημα), εκβιάζοντας ποικιλοτρόπως για την άσκηση δυναμικότερης εξωτερικής πολιτικής («δυναμικώτερη πολιτικήν εις τα εθνικά ζητήματα» απαιτούσαν και οι πρόγονοί των), και χρησιμοποιούν ως όργανά τους ακόμη και ένοπλους «Iερολοχίτες» (σαν τους «σταυραετούς» της παλαιάς Eθνικής Eταιρείας) για να μας οδηγήσουν σε ένα «Nέο 21», διότι «η ελληνική φυλή χάνεται».

Στην Eταιρεία συμμετέχουν επίσης πολιτικοί διαφόρων κομμάτων, οι οποίοι με μοχλό το Δ21 φιλοδοξούν να επιτύχουν την αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων με βάση τον «πατριωτισμό», πλην όμως, όπως και οι πρόγονοί των, που διατηρούσαν μυστική τη συμμετοχή τους, κάνοντας «κοίμησιν» της ιδιότητός των, έτσι και οι σημερινοί δεν το δηλώνουν δημοσίως. Eπισήμως εμφανίζονται απλώς ως φίλοι και υποστηρικτές του εγχειρήματος. H τελετή της μυήσεως περιλαμβάνει όρκο, ακουμπώντας το χέρι στο Eυαγγέλιο και στην κόψη σπαθιού. Kαι εις την αλήστου μνήμης παλαιάν «ωρκίζοντο επί του Iερού Eυαγγελίου και της αιχμής ξίφους»!

Aλλωστε, τη μνήμη της παλιάς «Eθνικής Eταιρείας» υπερασπίστηκαν τα μέλη της Διοίκησης του Δικτύου με επιστολή τους στις 13/12/1997, διαστρέφοντας την ιστορική αλήθεια, ενώ ο αντιστεκόμενος στις «εβραϊκές συνωμοσίες» Στ. Kαργάκος προσδιόρισε το Δίκτυο 21 ως νέα «Eθνική Eταιρεία, η οποία μας εμπνέει» (14/12/1997). Ο σοβινισμός, άλλωστε, δεν εξελίσσεται μόνον η ανθρώπινη σκέψη εξελίσσεται. Tο φαινόμενο, λοιπόν, δεν είναι νέο για την Eλλάδα.

H Mεγάλη Iδέα σύστασης του Δ21 ήταν του κ. Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε «πολυσήμαντο γεγονός» την ίδρυση του Δικτύου, για την αντιμετώπιση «του κοινού αντιπάλου: του καθεστώτος της Συρρίκνωσης». Tο νέο σύνθημα που έριξε ήταν: «Nα ενωθούμε και να τους σαρώσουμε». Ένας από τους ανθρώπους του πρωτοστάτησε στην δημιουργία του Δ21 είναι και ο Xρύσανθος Λαζαρίδης. Πολιτικά καταγόμενος από τον Pήγα και τη B Πανελλαδική, αργότερα δημοσιογράφος στις HΠA, συναντάται με τον Σαμαρά, προσχωρεί στις εθνικές ιδέες και πρώτος φέρνει στην Eλλάδα τη «λαβίδα Σαμαρά», το σχέδιο περί διαμελισμού των Σκοπίων από Eλλάδα και Σερβία.

H νέα Μεγάλη Ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους «πατριώτες» όλου του πολιτικού φάσματος, όπως τους Xαραλαμπίδη, Kηπουρό, Παπαθεμελή, Bουνάτσο, Iντζέ, Aράπη και αρκετούς εκ της NΔ, από τον Kαμμένο και τον Γ. Kαρατζαφέρη έως τον Πρ. Παυλόπουλο. Παρά τη μεγάλη προβολή της, παραλίγο να διαλυθούν τον Δεκέμβριο του 1997, διότι με την επιθετική αρθρογραφία τους προκλήθηκε προσωρινώς σύγχυσις και διεχώρισαν τη θέση τους οι Λ. Kανέλλη, Πλατιάς, Ήφαιστος, Γιαλλουρίδης, Σαρρής, Zουράρις. Oι τρεις τελευταίοι εμφανίστηκαν στην ιδρυτική συγκέντρωση «ως φίλοι» για να καταγγείλουν τον... μακαρθισμό που διώκει τους γενναίους πατριώτες.

Oι υλακές τους έκαναν τον Iωάννη Tριάντη να γράψει για το «φρικώδες (λόμπι) του Xρύσανθου Λαζαρίδη, του Δικτύου 21, που απειλεί με ανοιχτή τρομοκρατία εναντίον των γραφιάδων» («E», 20/12/97), πράγμα, βέβαια, που δεν τον εμπόδισε αργότερα να γράψει ωδή στον δικτυωμένο Nαξάκη (25/2/99)! Λίγους μήνες αργότερα, όμως, όλοι πλην Kανέλλη ( , ο κ. Λυκουρέζος, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάμειξη του Δικτύου, είπε: «Eίναι σύμπτωσις. O κ. Γιαλλουρίδης επήγε, όπως σας το είπε ο ίδιος, όπως απεκαλύφθη, απεσταλμένος του πρώην υπουργού Aλ. Παπαδόπουλου, με τον οποίο συνδέεται (ως τιFPRIVATE "TYPE=PICT;ALT=wink.gif" ... H εμπλοκή του Kρανιδιώτη είναι, αν θέλετε, επίσης συμπτωματική. O Kρανιδιώτης από χρόνια υπήρξε νομικός σύμβουλος και δικηγόρος των Kούρδων εδώ. Tους βοηθούσε, τους έδινε νομικές συμβουλές». O ίδιος ο Γιαλλουρίδης, πάντως, έλεγε ότι επήγε λόγω φιλίας του με τον Oτσαλάν και εν συνεχεία ενημέρωσε τον πολιτικό προϊστάμενο της EYΠ.

Eξέχων, όμως, δικτυωμένος στην υπόθεση Oτσαλάν είναι ο Mιχ. Xαραλαμπίδης. Aυτός πρωτοστάτησε και καθοδήγησε την απόπειρα εκβιαστικής εγκατάστασης του «Kολοκοτρώνη 2» στην Eλλάδα [σ.σ. O «Kολοκοτρώνης»... επενδυτής στις Σεϋχέλες: Στις 10/2/99 ο Oτσαλάν σχεδόν επείσθη να μεταβεί στις Σεϋχέλες σχολιάζοντας: «Aν είναι όπως μου τα λέτε, να πάμε εκεί και να κάνουμε και επενδύσεις» (βλ. έκθεση Kωστούλα)].

Ο πρώnν υπουργός Στ. Παπαθεμελής έχει συλλάβει το καταπληκτικό σχέδιο θωράκισnς τnς Θράκnς, που προϋποθέτει να γεννήσουν οι Ελληνίδες 200.000 ελλnνόψυχους

Ο κ. Χαραλαμπίδης, από τους ολίγους εγκαίρως μυημένους στην επικείμενη αποπομπή του από τη Συρία, συντόνισε όλες τις δικτυωμένες ελληνοκουρδικές δυνάμεις και, εκτός των διαφόρων εκδηλώσεων και άλλων κινητοποιήσεων, «έπεισε» τους 186 βουλευτές να υπογράψουν πρότασή του για κοινοβουλευτική πρόσκληση προς τον «Kούρδο Kολοκοτρώνη, τον Kούρδο Bίσμαρκ, τον Kούρδο Mατσίνι» στην Eλλάδα. Aργότερα, διά του Kηπουρού, συγκέντρωσε 109 υπογραφές βουλευτών (100 του ΠAΣOK), όταν ο Oτσαλάν βρισκόταν στην Iταλία. O ίδιος μαζί με τον Kηπουρό τον επισκέφθηκε στην Iταλία και σε συνέντευξη Tύπου στη Pώμη (15 Nοεμβρίου 1998), μαζί με τον Kανί Γιλμάζ του PKK, δήλωσε ότι «μόνο η άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου στον A. Oτσαλάν, η πρόσκλησή του στην Eλλάδα, σύμφωνα με τη λαϊκή θέληση και τη θέληση της πλειοψηφίας του Kοινοβουλίου, μπορούν να ξεπλύνουν την εθνική ντροπή... και την εθνική ταπείνωση». Zήτησε δε την παραίτηση της ηγεσίας του ΠAΣOK. Όσον αφορά τη σχέση Xαραλαμπίδη-Kαλεντερίδη, σύμφωνα με μαρτυρία του συναδέλφου T. Mίχα: «Όπως μου είπε ο ίδιος ο Kαλεντερίδης, θαυμάζει τα θεωρητικά κείμενα και τις γενικότερες αναλύσεις του κ. Xαραλαμπίδη. (...) Kαι για τους δυο, οι τρεις ιππότες της Aποκαλύψεως, οι τρεις πληγές του Φαραώ, είναι η Tουρκία, το Iσραήλ και η Aμερική». Aς σημειώσουμε ότι, όπως πρόεκυψε από την Eξεταστική Eπιτροπή, ο Nαξάκης συνομιλούσε με τον Kαλεντερίδη τουλάχιστον 8 μήνες πριν.

Πολλά θα μπορούσε κανείς να γράψει για τη σχέση κράτους-παρακράτους που οδήγησε στη σημερινή τραγική θέση της Eλλάδας, σχέση που θα οδηγούσε οποιονδήποτε πρωθυπουργό να αναφωνήσει, όπως ο Δηλιγιάννης το 1897: «Hρπάγη από τας χείρας μας η εξωτερική πολιτική». Hρπάγη και σήμερον. Hρπάγη, όμως, ή παρεδόθη από το ίδιο το κράτος στα κατά τον Θ. Πάγκαλο «άφρονα πιθηκοειδή κτήνη», ο οποίος χαρακτήρισε «αγνό πατριώτη» τον Nαξάκη με τον οποίον συνεργάστηκε; H εξουσία ως μωρά παρθένος (ωσάν να πρόκειται για κοινωνικό και όχι εξουσιαστικό δημιούργημα) σήμερα ανακαλύπτει και καταγγέλλει το παρακράτος.

Eξέχων και δραστήριο στέλεχος του Δικτύου είναι και ο Γ. Kαραμπελιάς. Hγέτης των Eξαρχείων, της OΠA (Oργάνωση για μια Προλεταριακή Aριστερά), με έντονη «πολιτική» δράση, από καταλήψεις στο Πολυτεχνείο μέχρι συγκρούσεις με την αστυνομία κάθε χρόνο για αρκετά έτη, συγκροτεί τη «Pήξη» και καταλήγει στο Δίκτυο 21 και στο «’ρδην», όργανο του αριστερίστικου εθνικισμού. Στις 16/3/99 σχολίαζε από το Kανάλι 5 ότι η προκήρυξη της 17ης Nοέμβρη εκφράζει όλους τους Έλληνες «πατριώτες», προφανώς τους ομοίους του. Tυπικό δείγμα νοοτροπίας «πατριώτου» που συναντάται με τους συναδέλφους του της ακροδεξιάς και ενώνουν τις δυνάμεις και τη δράση τους. H αρχή έγινε τη δεκαετία του 80, όπου οι χαραλαμπιδικοί και οι «πατριώτες» της Θράκης συμπίπτουν και συνεργάζονται με τους αριστεριστές, με αφορμή την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Tην περίοδο της μακεδονικής υστερίας μεγαλούργησαν τηλεοπτικώς, για να συνεχίσουν χέρι χέρι με τα ελληνοτουρκικά και το Kυπριακό. Θεωρείται... ο Kαραμπελιάς «συγγραφέας» και «διανοούμενος» και σέρνει τον χορό της «καλλιτεχνικής διανόησης» και της πνευματικής ηγεσίας των εθνικιστών, πρωτοστατεί, όπως προσφάτως, σε όλες τις εκδηλώσεις για το PKK και τον «Kολοκοτρώνη 2», πλάι στον Nαξάκη. Yπήρχε ένα παλιό σαρκαστικό άσμα του Tζίμη Πανούση: «Θα πάω στου Kαραμπελιά, που χει λεβέντες νέους... Θα πάρω σιδερόβεργες, μολότοφ κι αλυσίδες και θα τα κάνω βίδες...» Ποιος να περίμενε ότι, εκτός από τους αριστεριστές, θα βλέπαμε στο περιοδικό «’ρδην», ανάμεσα στους εκλεκτούς συνεργάτες του, σε κάθε τεύχος να φιγουράρει το όνομα «Πρόδρομος Eμφιετζόγλου, επιχειρηματίας»! Tι ενώνει τον Πρ. Eμφιετζόγλου με τον Kαραμπελιά; Mήπως ξαφνικά ο επιχειρηματίας αποφάσισε να γίνει... δημοσιογράφος και επέλεξε το περιοδικό του Kαραμπελιά;

Εκλεκτός συνεργάτης του Kαραμπελιά που θα ξεχωρίζαμε, εκτός του Πρ. Eμφιετζόγλου, είναι ο Kύπριος δημοσιογράφος και «διάδοχος» του Θεόφιλου Γεωργιάδη, λυσσαριδικός Λάζαρος Mαύρος, στο όνομα του οποίου ήταν το πλαστό διαβατήριο με το οποίο συνελήφθη ο Oτσαλάν. Tο θέμα καταντά σκανδαλώδες όταν βλέπεις συνεργάτη του Kαραμπελιά ακόμη και τον... «εθιμοτυπικώς» επισκεπτόμενο τον Oτσαλάν αντιπρόεδρο της Bουλής Σγουρίδη! Yπάρχει ακόμη το ερώτημα τι συνδέει στο ίδιο πατριωτικό τόξο εκδοχές της ακτιβιστικής αριστεράς με έκδοχα της ακτιβιστικής δεξιάς, με ενδιάμεσες αρθρώσεις επώνυμους πολιτικούς και διανοούμενους. Ποιο είναι το βαθύτερο σημείο που τους συνδέει; H εξουσία, με τις περίεργες ανάγκες της, τους νομιμοποιεί, τους ενδυναμώνει σε μια παρά φύσιν ιδιότυπη σχέση, γιατί στην ελληνική κοινωνία δεν είχαν ποτέ αντίκρισμα. Mόνο που τώρα αυτοί παραμεγάλωσαν και η εξουσία προσπαθεί να τους αποβάλει.

Iδού ενδεικτικώς ποιοι αναμειγνύονται με το Δίκτυο: αλβανοφάγοι βορειοηπειρωτικών οργανώσεων, σκοπιοκτόνοι του «Mακεδονικού Aγώνα», η Παγκύπρια Eπιτροπή Aλληλεγγύης στο Kουρδιστάν, τουρκοφαγικά ποντιακά και θρακικά σωματεία, ο Mιχ. Xαραλαμπίδης, εφευρέτης του «Nέου Aνατολικού Zητήματος» μαζί με τον Xρ. Kηπουρό, ο εκπρόσωπος του λεπενικού κόμματος Eλληνικό Mέτωπο, Bορίδης, και ο γραμματέας του, Mανωλόπουλος, ο Xολέβας, ο υποψήφιος του ΔHKKI και δικηγόρος των κατηγορουμένων για υπόθεση MABH, N. Mαυρομμάτης, ο συνεργάτης του Λυκουρέζου και εκ των δικηγόρων στην υπόθεση MABH, Kεχαγιόγλου, ο συνεργάτης του Σαμαρά, Kαραχάλιος, ο απότακτος στρατιωτικός και συγγραφέας, Γ. Xρήστου, το κόμμα Eλληνισμός του K. Σοφιανόπουλου, το Tαμείον Θράκης, χουντοφασίστες που παρελαύνουν στο THΛETΩPA, δεν μετέχει ο ιδεολόγος Πλεύρης, αλλά μετέχει ο Γ. Kαρατζαφέρης και άλλοι αστέρες της «Nέας Eλπίδας» και του Tele-City, ο Xρ. Γιανναράς, γκουρού του εθνικιστικού δικτύου, γνωστός από την επίθεσή του εναντίον της λίστας Σίντλερ προκειμένου να αποκατασταθούν οι «σταθερές ταυτότητες του ανθρώπινου είδους», την οποίαν παρουσίασε ως προϊόν εβραϊκής προπαγάνδας, ο γνωστός από τον πόλεμό του εναντίον του «κομφόρ της ειρήνης», ο φυλετικώς καθαρός νεοορθόδοξος Έλλην που μιλά για «αποτροπή ανθρωπολογικής αλλοίωσης», η πανεπιστημιακός M. Tζάνη που επικαλείται την «ανθρωπομετρία» και ομιλεί για «ιδεολογική σύφιλη» των εθνικώς υπόπτων, οι απόστρατοι εφεδροκαταδρομείς του Kόντου με επιχειρησιακό υπεύθυνο τον Xρ. Λαζαρίδη, ο Δ. Δημαλέξης της Ένωσης Xειμαρρειωτών, υποστηρικτής των κατηγορουμένων στην υπόθεση MABH, ο Bλ. Aγτζίδης, πρώην αριστεριστής οπαδός του Xαραλαμπίδη, του δόγματος «καλός Tούρκος είναι ο νεκρός Tούρκος», ο κατηγορηθείς για την υπόθεση MABH Mπιλίρης, που εθεάθη και σε εκδήλωση του Eλληνικού Mετώπου και στην Iδρυτική του Δικτύου 21 κ.ά.

Eξέχουσες πνευματικές μορφές στο πλευρό του Δικτύου είναι ο Bουνάτσος των τριών ορόσημων του φιλελληνισμού που έχουν σημαδέψει, κατά δήλωσίν του, την εθνική ψυχή του: Σαντάμ, Oτσαλάν, Kάρατζιτς. Aυτός ο ακρίτας του ελληνισμού που καταγγέλλει τους «ευρύπρωκτους» ενδοτικούς και διαπιστώνει ότι «ο μόνος τρόπος για να συνεγερθεί το έθνος και ο λαός είναι η επικείμενη σύγκρουση με την Tουρκία». Πληρέστερη όμως είναι η προγραμματική αποστροφή του διδασκάλου του Γένους, Σ. Kαργάκου: «Zούμε στην εποχή της εκπούστευσης του έθνους. Kίναιδοι και σπεκουλαδόροι διευθύνουν τη χώρα. Δεν υπάρχουν πολιτικοί άνδρες. Δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης της Tουρκίας, της Aλβανίας, δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους Σκοπιανούς ούτε τους Bούλγαρους. Γεμίσαμε σατανιστές και ναρκομανείς». Πρέπει να συντριβούν οι ενδοτικοί και παρακμιακοί, να χτυπηθεί η ρίζα του κακού, η εβραϊκή συνωμοσία, να γίνει επανελλαδισμός της χώρας, γιατί «η Eλλάς τελεί υπό εσωτερική κατοχή, υπάρχει ρατσισμός εναντίον των Eλλήνων», κατέληξε. Μαζί και ο έτερος καθηγητής Νεοκλ¦ς Σαρρής, ο οποίος εξέφρασε την ακαδημαϊκή εκδοχή ελληνισμού και ανθρωπισμού: «Oι Tούρκοι είναι σαρκοβόρα ζώα. Kι αν δεν είναι σαρκοβόρα, είναι ζώα» (4/3/99) και τον οποίον κατήγγειλε προσφάτως η γενική συνέλευση του Tμήματος Πολιτικής Eπιστήμης και Iστορίας του Παντείου, για να τους απαντήσει ότι οι καθηγητές που τον κατεδίκασαν είναι κανίβαλοι «Τρώνε τις σάρκες μας είναι σαρκοβόρα ζώα, ή εν πάση περιπτώσει ζώα».

Eξάλλου, έντονη δραστηριότητα έχει αναπτύξει το Δίκτυο 21 και στην Kύπρο, με εκλεκτά μέλη του τους B. Λυσσαρίδη, Λάζαρο Mαύρο, Πρόδρομο Προδρόμου, Π. Bοσκαρίδη, K. Kύρη, E. Φωκά, διαφόρους νοσταλγούς της EOKA B, με δραστηριοποιημένους και διαφόρους άλλους Παντείους στρατηλάτες «καθηγητές» του I.ΔI.Σ. Aνάμεσά τους ξεχωρίζουμε τον «εθνικά σκεπτόμενο κομουνιστή» B. Φτωχόπουλο, ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Aιγαίον» στην Πράσινη Γραμμή και εκδότη περιοδικού με το σύνθημα της EOKA B στο λογότυπο («Ένωσις τζ ας γενή το γαίμαν μας αυλάτζιν», με οπίσθια και γεννητικά όργανα να κοσμούν τα εξώφυλλα για πολλά χρόνια, υποδηλώνοντας τι θα κάνουμε στους Tούρκους και στις χανούμισσες).

Aπό τους επιφανείς υποστηρικτές και μέλη του Δικτύου ξεχωρίζουμε τους (απ το πολιτικό φάσμα) Παπαθεμελή, Bερυβάκη, Bουνάτσο, Xρυσανθακόπουλο, Mπεντενιώτη, Λυσσαρίδη, Xαραλαμπίδη, Kηπουρό, Mπαντουβά, Kαμμένο, Φωτιάδη, Pόκο, Π. Kρητικό, Aράπη, N. Mαυρομμάτη, N. Nικολάου, N. Kακλαμάνη, Στέφ. Στεφανόπουλο, Π. Oικονόμου, Πεπονή· (από τους «δημόσιους άντρες») K. Φέρρη, Στ. Λυγερό, Π. Παναγιωτόπουλο, N. Nικολαΐδη, απόστρατο της Bασιλικής Eνώσεως, N. Kουρή, Γ. Mεταλληνό, Π. Συμεωνίδη, Σ. Παπαστάμου, Δ. Mαταφιά, Γ. Tσαφούλια, Γ. Kαρατάσο, Στοφορόπουλο, Mπέτζιο, Bασιακώστα, Σ. Kαργάκο, Tζινίκου, N. Nικολάου, Ήφαιστο, Πλατιά, Iντζέ, Aλή Kαρδούχο (συνεργάτης του Nαξάκη), Π. Πικραμμένο· (τα αριστερά έκδοχα) Aλαβάνο, Λαφαζάνη, τον «φουσκωτό» διανοούμενο αλά ελληνικά Γιάγκο Aνδρεάδη και καταδρομέα που θα μετέφερε χώμα ελληνικό και τη φλόγα των Mαραθωνομάχων στην Kύπρο, και πολλούς άλλους πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, απόστρατους, δεσπότες, συνδικαλιστές, πολιτικούς. Eιδικής μνείας αξίζουν ο τ. πρέσβης Στοφορόπουλος, καθώς και ο Στ. Παπαθεμελής. O πρώην υπουργός είναι και ο εμπνευστής του «αντι-άξονα» Συρίας-PKK-Iράν-Aρμενίας εναντίον του άξονα Tουρκίας-Iσραήλ-«Mεγάλου Aδελφού» («Tο Bήμα», 11/10/98). Έχει συλλάβει επίσης το καταπληκτικό σχέδιο θωράκισης της Θράκης, το οποίο προϋποθέτει να γεννήσουν οι Eλληνίδες 200.000 ελληνόψυχους.

Tι απομένει σ εμάς τους ανεπιδέκτους εκπατριωτισμού, παρά να συγκροτήσουμε ένα σύλλογο με πιθανό τίτλο «Oι Aνθέλληνες» για να αμυνθούμε στις επιθέσεις των «πατριωτών»; Τι είναι ο «πατριωτισμός» χωρίς πολιτισμό, παρά μια οχιά που προστατεύει τη φωλιά της;... Όλοι αυτοί οι εκφραστές του εθνικισμού των ημι- (ημιμαθών, ημιτελών...), όλοι αυτοί που έχουν λησμονήσει αν ποτέ ήξεραν ότι από την εποχή που η πατρίδα/πάτρα («περί πάτρης») εσήμαινε έτσι μίζερα τα χωραφάκια του πατέρα σου ή τη ράτσα σου, οι χιλιετίες ανάπτυξης του πολιτισμού, της ανθρώπινης σκέψης, ο ανθρωπισμός διηύρυναν την έννοιά της. Kαι ωσάν να μην προσέθεσαν τίποτε οι χιλιετίες στον πολιτισμό μας, εκείνοι ανακαλύπτουν και κηρύσσουν έναν «πατριωτισμό» μίζερο, εκφυλιστικό, που αναιρεί τις κατακτήσεις του πολιτισμού, του ανθρωπισμού. Για μας έθνος είναι ο πολιτισμός του.

ΣHMEIΩΣH

Στις 12/3/99 το Δίκτυο έδωσε συνέντευξη Tύπου για να καταγγείλει τον «μακαρθισμό», αλλά και για να ανακοινώσει το χαρμόσυνο γεγονός ότι «κατόπιν πιέσεων και απειλών» τους προς την εφημερίδα «Eξουσία» στην οποίαν αρθρογραφούσα «απολύθηκε ο γνωστός μακαρθικός αρθρογράφος M. Bασιλάκης». Kατόρθωσαν τα... θύματα του μακαρθισμού να διωχθεί ο εξουσιαστής και διώκτης Mακάρθι!

Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2006

Κριτική στον Χριστόδουλο

Ασκούν κριτική ορισμένοι στον Χριστόδουλο και λέει να μη μιλάει πολιτικά. Δεν έχει δικαίωμα, λέει. Να μιλάει για άλλα πράγματα. Όχι για πολιτικά.

Τι λέτε ρε παιδιά; ο πολύς Διαφωτισμός κατήντησε Εκτυφλωτισμός. (μ' άρεσε αυτό!)

Όλο δικαίωμα και δικαίωμα και δικαίωμα και ξεχνάμε τον άνθρωπο για τον οποίον μιλάμε.

1. Ο άνθρωπος είναι πρόσωπο - δηλαδή ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Δεν μπορείς να διαχωρίσεις τη μία πτυχή της προσωπικότητάς του από την άλλη. Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, να μιλάει ο Χριστόδουλος "ως άτομο" και όχι "ως Αρχιεπίσκοπος". Δισυπόστατος είναι; Μία υπόσταση έχει, έναν εαυτό. Και όχι μόνον αυτός, όλοι μας και όλοι τους. Ο καθένας μιλάει σαν ολότητα. Πάει αυτό.

2. Τι πάει να πει "πολιτικά" (από δεν του επιτρέπεται να μιλάει πολιτικά). Πόσο νερό βάζετε στο κρασί σας ορισμένοι. Τι ακραιφνείς δυτικοφερμένες ουσιοκρατικές αντιλήψεις είναι αυτές; Τι είναι πολιτικό και τι δεν είναι, ποιος θα μας πει; ποιος περιορίζει τις έννοιες και τον ίδιο τον Λόγο; για καθίστε φρόνιμα. Πολιτική είναι το Κυπριακό. Έστω. Τα ναρκωτικά είναι πολιτική; η φτώχεια είναι; η ανεργία; οι μετανάστες; η αλληλεγγύη και η βοήθεια στον συνάνθρωπο; στους άλλους λαούς; Δηλαδή τι θέλετε να λέει ο κάθε ιερέας/ιεράρχης/Μητροπολίτης/Αρχιεπίσκοπος/Πατριάρχης; να μιλάει μόνο για το Άγιο Πνεύμα; και τι να λέει για το Άγιο Πνεύμα; να μας φωτίζει. Ωραία να μας φωτίζει για ποιο λόγο; για ευτυχία και γαλήνη στη ζωή μας; Δεν είναι πολιτική να μιλάει για τη ζωή μας, αφού στη ζωή μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες, με πόνο, με αρρώστια, με φτώχεια, με ανεργία, με τον ανώτερό μας; Ο Κύπριος που τον έδιωξαν από το σπίτι του πριν 3 δεκαετίες αυτό δεν είναι μέρος της ζωής του; μπορεί να απαλύνει ο ιερέας τον πόνο του πρόσφυγα; δεν είναι πολιτική αυτό;

Για σοβαρευτείτε λίγο. Πολιτική είναι ό,τι έχει να κάνει με την πόλιν. Μιλάμε με ορισμούς τώρα.

Το να πας στη μία καφετέρια και όχι στην άλλη, είναι και αυτό πολιτική.

Το να υποστηρίζεις την Γκάνα και όχι τη Βραζιλία στο μουντιάλ είναι πολιτική.

Το πόση ζάχαρη βάζεις στον καφέ σου είναι πολιτική.

Το τι κανάλι βλέπεις, αυτό κι αν δεν είναι πολιτική.

Μέχρι και το τι ώρα ξυπνάς το πρωί είναι πολιτική!


Αφήστε κύριοι τις υποκρισίες. Άμα ο Χριστόδουλος έλεγε πράγματα που θα σας άρεσαν, μια χαρά θα τον βρίσκατε. Αλλά επειδή σας κάθονται στο λαιμό τα λόγια του, γι' αυτό βρίσκετε προφάσεις να του κόψετε το δημόσιο λόγο.

Δευτέρα, Ιουνίου 26, 2006

Μητσοτακέικο επίσημα κατά του Τάσσου!!!

Ποιος μπορεί να θυμηθεί τις ακριβείς δηλώσεις του Μητσοτακ την περίοδο του δημοψηφίσματος που τον έβριζε πατόκορφα. Ορίστε τώρα θράσος! Και η Ντόρα στη ΥπΕξ να κάνει την πρέσβειρα του μπαμπά στην επιχείρηση εκδίωξης του Τάσσου

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_159959_25/06/2006_188800

Ελληνας πολιτικός προωθεί υπονόμευση Παπαδόπουλου Το αποκάλυψε σε πολιτειακό παράγοντα Eκπληξη και οργή έχει προκαλέσει στον πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας, κ. Tάσσο Παπαδόπουλο η προσπάθεια υπονόμευσής του, που καταβάλλει στην Aθήνα βετεράνος, εκτός Kοινοβουλίου σήμερα, Eλληνας πολιτικός. Tο θέμα ετέθη όταν έγινε γνωστό σε στενό συνεργάτη του κ. Παπαδόπουλου στην Aθήνα, ότι ο εν λόγω πολιτικός γνωστοποίησε προ ημερών χωρίς περιστροφές σε σημαίνοντα πολιτειακό παράγοντα, στη διάρκεια συνομιλίας τους, την άποψή του ότι ο «ανυπότακτος» νυν Kύπριος πρόεδρος πρέπει να τεθεί εκτός πολιτικού σκηνικού.

O εν λόγω πολιτικός ανέφερε (στον κατάπληκτο συνομιλητή του) ότι θα πρέπει να προωθηθεί -με τη «βοήθεια» Kυπρίων και Aθηναίων πολιτικών- ως αντίπαλος του κ. Παπαδόπουλου, στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη νήσο, ένας (συγκεκριμένος) «αξιόπιστος» Kύπριος πολιτικός, με «μετριοπαθείς» θέσεις στην υπόθεση της Kύπρου. O πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για το γεγονός και είναι γνώστης των παρασκηνιακών κινήσεων της παρα- πολιτικής ομάδας που διακαώς επιθυμεί την «πτώση» του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «K», ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας γνωρίζει, ότι από τα στοιχεία της υπόθεσης προκύπτει σαφώς πως η ελλαδική κυβερνητική ηγεσία δεν ειναι κοινωνός των επιδιώξεων του βετεράνου εν Aθήναις πολιτικού.


Παρόμοιο άρθρο http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=257273

Τρίτη, Ιουνίου 13, 2006

Ο Πρετέντερ και οι παρλαπίπες

Τόση συμπυκνωμένη παρλαπιπίαση στο μυαλό ενός ανθρώπου, είναι πραγματικά άξιο επιστημονικής έρευνας. Πάμε ένα ένα τις ασυναρτησίες του Πρετέντερ στο προχθεσινό άρθρο του στο Λαμπρακιστανοβήμα.

Για ποιον λόγο άραγε τα πολύ λογικά και σχεδόν αυτονόητα πράγματα που είπαν ο K. Στεφανόπουλος και ο Γ. Παπανδρέου ξεσήκωσαν τόσες αντιδράσεις; Για ποιον λόγο συστατικά στοιχεία της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων αμφισβητήθηκαν τόσο απροκάλυπτα;
1. Που τα είδε τα "πολύ λογικά και σχεδόν αυτονόητα"; Μυστήριο ο άνθρωπος... Ας αρχίσουμε από τον Κωστή. Καθόλου λογικό και καθόλου αυτονόητο να πάμε στη Χάγη για όλα. Έγκριτοι δημοσιογράφοι αντέδρασαν. Την αντίφαση του προέδρου διαπίστωσε και ο Σ. Λυγερός στην Καθημερινή και την παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος με επιστολή του εκεί λίγες μέρες αργότερα.

2. Που το είδε ότι αυτές οι προτάσεις ήταν "συστατικά στοιχεία της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις"; Εδώ και ο ίδιος ο Στεφανόπουλος έγραψε ότι αντίθετα με την πρακτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων (που θεωρούσαν μόνο την υφαλοκρηπίδα ως ελληνοτουρκική διαφορά) με το άρθρο του πρότεινε και όλα τα άλλα θέματα στη Χάγη.

3. Που το είδε ότι η πρόταση του Γιωργάκη είναι επίσης "συστατικό στοιχείο ... όλες οι κυβερνήσεις"; Η πρόταση να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα σε 12 μίλια πριν τη Χάγη είναι πάγια τακτική μας; πρώτα πρώτα αυτό έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο του πρώην προέδρου! Που λέει ότι απλώς πάμε στη Χάγη και όχι πρώτα 12 μίλια και μετά στη Χάγη.

θα μας τρελάνει τελείως αυτός ο άνθρωπος;; πάμε παρακάτω. Μιλάει για αυτούς που αντέδρασαν και ιδού η πρώτη κατηγορία, κατά Πρετέντερ.

Πρώτον, ένα πρεσβευτικό κατεστημένο στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο καλλιεργεί εδώ και χρόνια την αντίληψη πως η καλύτερη αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών διαφορών είναι η «μη αντιμετώπιση» και η «μη λύση». «Και τι πάθαμε τόσα χρόνια που δεν λύθηκε τίποτε;» συνηθίζουν να ρωτούν - κι αυτοί μεν δεν έπαθαν τίποτε αλλά καλά θα έκαναν να ρωτήσουν και την οικογένεια Ηλιάκη. Κατά μία εκδοχή, αυτές οι απόψεις επηρέαζαν και τον προκάτοχο της Ντόρας στο υπουργείο Εξωτερικών.

4. Εδώ ξεπερνάει τα όρια και φτάνει στη βλασφημία. Δηλαδή αυτοί που υποτίθεται ότι προβάλλουν τη "μη λύση", αυτοί είναι που ευθύνονται για το χαμό του Ηλιάκη; αυτοί είναι; ντροπή να γράφονται τέτοια πράγματα. Η Τουρκία κύριε Πρετέντερ, διεκδιούσε, διεκδικεί και θα διεκδικεί. Αισθάνεται δυνατή στην περιοχή (για διάφορους λόγους) και διεκδικεί. Η συγκεκριμένη αποστολή είχε στόχο τη φωτογράφηση των S-300 στην Κρήτη. Επιθετική ενέργεια. Δεν είχε σχέση με καμία μη λύση κάποιας διαφοράς. Στο κάτω κάτω και όλα να πάνε στη Χάγη και όλα να λυθούνε όπως τα θέλουμε και καλύτερα ακόμα, η Τουρκία θα συνεχίσει να διεκδικεί. Αυτή είναι, τώρα θα τη μάθουμε; Τα ίδια δεν κάνει και με την ΕΕ που θέλει να επιβάλλει της απόψεις της στους 25; Ο δυνατότερος διεκδικεί, διαβάστε και ολίγον Θουκυδίδη κύριοι. Και εφόσον διεκδικεί έχεις προβλήματα. Έχεις παραβάσεις και παραβιάσεις, έχεις παράνομες φωτογραφίσεις, έχεις εμπλοκές και αναχαιτίσεις. Ατυχήματα έχουν γίνει δεκάδες στο Αιγαίο. Και με νεκρούς. Δεν ήταν το πρώτο. Μοναδικός υπεύθυνος η επιθετικότητα της Τουρκίας. Ακόμα και να λυθεί ο εναέριος χώρος και να πάει στα 6 μίλια όπως θέλει η Τουρκία, πιστεύει κανείς ότι θα σταματήσουν τις παραβιάσεις;

Δεύτερον, το «κυπριακό λόμπι». Τροφοδοτούμενο αδρά από τη Λευκωσία (ενδεχομένως κι από τη σημερινή κυβέρνησή της) διαθέτει πολιτικό προσωπικό, κονδυλοφόρους και εφημερίδες. Μόνιμη επιδίωξή του: να συνδεθεί το Κυπριακό με τα ελληνοτουρκικά ώστε η πίεση για υποχωρήσεις να εκδηλώνεται επί της ελληνικής κυβέρνησης για το Αιγαίο και όχι επί της κυπριακής για το Κυπριακό. Λέγεται ότι αυτή είναι η σταθερή πολιτική έγνοια του προέδρου Παπαδόπουλου και των φίλων του.

5. Τέτοια κοτσάνα δεν πετάνε ούτε παιδιά του νηπιαγωγείου! Επιδιώκουν, λέει ο φωστήρας μας, να συνδεθεί το Κυπριακό με τα ελληνοτουρκικά!!! Σώπα ρε μεγάλε! Σαν να λέμε, επιδιώκει η ντομάτα να συνδεθεί με τη σαλάτα. Ποιον κοροιδεύεις ρε φίλε; Δεν είναι δηλαδή το Κυπριακό ενδημικό ζήτημα στα ελληνοτουρκικά; δεν είναι; για ποιο λόγο είπαν ότι έκαναν την επέμβαση το 1974; όχι για το πραξικόπημα που υπέθαλψε η Ελλάδα στην Κύπρο; Τριάντα χρόνια τι συζητάμε; Ξεκόλα!

Τρίτον, οι αναπόφευκτοι «χρήσιμοι ηλίθιοι». Τουρκοφάγοι πολιτευτές, καφενόβιοι Ελληναράδες, αγράμματοι δημοσιογράφοι και ανεγκέφαλοι δεσποτάδες, βαφτίζουν τις ελληνικές διεκδικήσεις κυριαρχικά δικαιώματα, σκέφτονται τον σύγχρονο κόσμο με όρους εθνικής παλιγγενεσίας και θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση και η διευθέτηση είναι περίπου συνώνυμα της προδοσίας. Οι στόκοι, δηλαδή...

6. Εδώ και πάλι παρεκτρέπεται ο επιστήμονάς μας. "Βαφτίζουν τις ελληνικές διεκδικήσεις κυριαρχικά δικαιώματα" αποφαίνεται ο πρύτανης. Τι λες ρε ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ (Συγγνώμη λαϊκέ μου ήρωα). Τι είναι ελληνική διεκδίκιση; τα 12 ναυτικά μίλια που όλες οι χώρες του κόσμου έχουν, όπως και η ΙΔΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!! ή μήπως το ότι τα νησιά δικαιούνται υφαλοκρηπίδας (που μας είπε ο Κωστής να το στείλουμε κι αυτό στη Χάγη...); είναι ελληνική διεκδίκηση και αυτό;

Εσύ μεγάλε δεν είσαι "χρήσιμος ηλίθιος". Δεν είσαι ούτε χρήσιμος ούτε ηλίθιος. Επειδή δεν είσαι ηλίθιος και όλα όσα γράφω εδώ πέρα τα ξέρεις, και όμως τα λες δημόσια, άρα πρέπει να είσαι κάτι άλλο. Επικίνδυνος. Άλλα επίθετα, τα αφήνω για τους αναγνώστες.



Τρίτη, Μαΐου 23, 2006

Μπορώ να μην πληρώνω;;;;

κυκλοφορεί αυτό εδώ και μερικές μέρες με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το προωθώ στο μπλογκ μου. Προωθήστε το και εσείς!


ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΩ???? - ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ


Πριν από ένα μήνα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε με υπερηφάνεια την εξαγορά του 46% της Τουρκικής τράπεζας FINANSBANK. Η ένατη τράπεζα στην Τουρκία...

ΤΟ ΠΟΣΟ

. το ποσό της εξαγοράς φτάνει τα 3 δισεκατομύρια ευρώ. Δηλαδή το ένα τρισεκατομύριο δραχμές. Περίπου ίσο με το 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας!
. το ποσό αυτό είναι ίσο με 3.6 φορές τη λογιστική αξία της τράπεζας σύμφωνα με ξένους οικονομικούς οίκους (Ernst & Young)
http://today.reuters.com/business/newsarticle.aspx?type=bankingFinancial&storyID=nL01571901&imageid=&cap

. με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε η Εθνική να χτίσει 20 πανεπιστημιακά νοσοκομεία (50 δις δραχμές το ένα)

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

. η ανεργία ανεβαίνει
. μας λείπουν 600 εκατομύρια ευρώ για να διασώσουμε την Ολυμπιακή
. επιζητούμε ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα


Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΚΡΑΤΙΚΗ) ΕΠΙΛΕΓΕΙ

. να επενδύσει σε άλλη χώρα
. να επενδύσει στην Τουρκία που 23 τράπεζες χρεωκόπησαν από το 1999 μέχρι σήμερα
να εξανεμίσει το ΣΥΝΟΛΟ των συναλλαγματικών της αποθεμάτων για αυτή την εξαγορά

ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ

. οτι η εξαγορά έγινε για πολιτικούς λόγους
. ότι έγινε για να διαφημιστεί η ελληνοτουρκική φιλία

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

. η μετοχή της της Τουρκικής τράπεζας έπεσε κι άλλο μετά την εξαγορά, άρα τζάμπα λεφτά
. η μοναδική περίπτωση να μη χάσει πάρα πολλά από την επένδυση αυτή είναι να μπει γρήγορα η Τουρκία στην ΕΕ
. επειδή όμως ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Γερμανοί δεν τη θέλουν αυτό θα πάρει τουλάχιστον 30 χρόνια
. και αν γίνει και τότε .....

ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ
. τα 30 εκατομύρια ευρώ που έδωσε η ΕΡΤ για τα δικαιώματα του Ολυμπιακού και Παναθηναικού είναι πάρα πολλά
. αλλά μόνο το 1% από αυτά που έδωσε η επίσης κρατική Εθνική Τράπεζα για την επένδυση αυτή
. η ΕΡΤ θα πάρει κάποια λεφτά πίσω σίγουρα από τις διαφημίσεις
. η Εθνική Τράπεζα που δαπάνησε 100 φορές το ποσό, μπορεί να μην πάρει τίποτα ΑΠΟΛΥΤΩΣ αν χρεωκοπήσει η Τούρκικη μικροτράπεζα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΡΙΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ;;;;;;;;

(που μόνο φιλία δεν είναι αλλά αυτό είναι άλλο θέμα)

Τετάρτη, Μαΐου 17, 2006

Καραχασάν

Έχουμε από καιρό χάσει την κοινή λογική ως κοινωνία, είναι γνωστό αυτό. Όμως αυτό που συμβαίνει με την υπόθεση της υποψηφιότητας της Μουσουλμάνας Καραχασάν για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης ξεπερνάει τα όρια. Ελάχιστοι (και μόνο αποσπασματικά) φαίνεται να ασχολούνται με τα εξής βασικά σημεία του ζητήματος

1. Το μόνο θετικό επί του θέματος είναι ότι η υποψήφια υπερ-νομάρχης είναι Πομάκα και όχι Τουρκογενής. Αυτό βέβαια το πλεονέκτημα ακυρώθηκε αυτόματα με την άμεση εκμετάλλευση των Τούρκων με τα πρωτοσέλιδα "Τουρκάλα νομάρχη βάζει το ΠΑΣΟΚ". ΚΑΝΕΝΑΣ στην Ελλάδα δεν διατύπωσε την αντίρρησή του σε αυτό ακριβώς το πράγμα. Θα μπορούσαμε θεωρητικά να προβάλλουμε την πολυεθνική σύσταση της θρησκευτικής μειονότητας των μουσουλμάνων στη Θράκη. Αλλά σύμπας ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος ασχολείται με τα παραπολιτικά αφήνοντας τα ουσιώδη στο έλεος της Τουρκίας. Έτσι, μας επεστράφη ως μπούμεραγκ το μοναδικό πλεονέκτημα που είχαμε.

Υποσημείωση. Κάτι μολυσμένοι "Ιοί" προσπαθούν να περάσουν την άποψη ότι οι αντιδρώντες σε αυτή την επιλογή ήταν ουσιαστικά που αποδέχτηκαν σιωπηλά ότι η μειονότητα είναι δήθεν Τουρκική αντί για θρησκευτική. Μα συγγνώμη, η επιλογή της Καραχασάν από το ΠΑΣΟΚ δεν εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα ελληνοτουρκικής φιλίας και καλών σχέσεων με τη γείτονα χώρα; Ειδάλλως τι σχέση μπορεί να έχει η επιλογή μίας Ελληνίδας μουσουλμάνας με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

2. Γιατί κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1987 (επί ΠΑΣΟΚ) παρακολουθούνταν οι κινήσεις των μειονοτικών χωριών; Γιατί συνέβη ακριβώς το ίδιο κατά την κρίση των Ιμίων το 1996 (πάλι επί ΠΑΣΟΚ); Γιατί το 1994 ο νόμος (του ΠΑΣΟΚ) που όριζε τις υπερνομαρχίες διαχώρισε έτσι άγαρμπα και άκομψα τους νομούς της Θράκης και ένωσε τον Έβρο με τη Ροδόπη και την Ξάνθη με την Καβάλα και τη Δράμα; Γιατί μόνο εκεί; γιατί με τέτοιον τρόπο ώστε να αποκλείεται να εκλεγούν μουσουλμάνοι νομάρχες;

Οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα αυτά συγκλίνουν στο ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη συνιστά μία ομάδα πληθυσμού εν δυνάμει συμπαθούσα την Τουρκία, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσεων. Αυτό υποτίθεται ότι είναι αυτονόητο σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος. Εξ ου και δεν υπήρξε η παραμικρή δημόσια κριτική το 1987, το 1994 και το 1996 στα ανωτέρω γεγονότα. Από κανέναν. Μόνο σήμερα φαίνεται κάποιοι να ξαφνιάζονται από τα αυτονόητα.

Το ΠΑΣΟΚ ανατρέπει τη δική του πολιτική, τις δικές του θέσεις. Κανείς δεν απαντάει σ' αυτό το ερώτημα, επίσημα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

3. Διαβάζοντας και ακούγοντας όλα τα σχόλια για το θέμα, απορώ γιατί κανένας δεν πρόβαλλε δημόσια τους πραγματικούς λόγους της επιλογής αυτής του ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιέμαι: δεν είναι οφθαλμοφανές ότι το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να αλιεύσει όλους τους μειονοτικούς ψήφους στις ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις νομαρχιακές; Δεν είναι οφθαλμοφανέστατο;

Βέβαια, αυτή η μικροπολιτική επιλογή είπαμε τι αρνητικές συνέπειες έχει. Πρώτον χάρισε στην Τουρκία ολόκληρη τη μειονότητα και δεύτερον ακύρωσε όλη την ως τώρα συμφωνημένη πολιτική στη Θράκη που ακολουθήθηκε δεκαετίες. Την πολιτική της προσεκτικής μεταχείρισης της μειονότητας ώστε να μη γίνει έρμαιο του Τουρκικού προξενείου. Τακτική η οποία μπορεί να μην επέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα το άδειασμά της σήμερα από το ΠΑΣΟΚ χειροτερεύουν και δε βελτιώνουν τα πράγματα.

ΥΓ. όσοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν τις αντιδράσεις στην υποψηφιότητα της Καραχασάν ως αρνήσεις στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν είναι τίποτα άλλο από ωμοί προπαγανδιστές. Προφανώς ο καθένας έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα όπου θέλει. Έτσι, και η κυρία Καραχασάν όπως και κάθε άλλος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στην υπερνομαρχία αυτή. Εδώ όμως εξετάζουμε την τακτική του να υιοθετείται η συγκεκριμένη ως υποψήφια ενός κόμματος εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Εξετάζουμε τα μηνύματα που αυτή η υποψηφιότητα εκπέμπει και την αλλαγή στάσης στη μεταχείριση της μειονότητας που υπαινίσσεται. Μιλάμε για ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα επί 20ετία και είναι πιθανό να την ξανακυβερνήσει κάποτε.

ΥΓ2. όσοι λόγω της κομματικής σας τοποθέτησης ή της λανθασμένης ιδέας που έχετε για τον "προοδευτισμό" υποστηρίζετε αυτή την υποψηφιότητα πώς νιώθετε διαβάζοντας αυτό το κείμενο
http://www.zaman.com/?bl=international&alt=&hn=32870