Τετάρτη, Ιανουαρίου 21, 2009

Αιωνία του η μνήμη!

Αντιγράφω από το Αντίβαρο:

Μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009 Αντίβαρο Παρατηρητήριο - Ανακοινώσεις
E-mail Εκτύπωση PDF

ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την 28η του μηνός όπως ξέρουμε κλείνει χρόνος από την κοίμηση του Μακαριστού και λαοφιλούς Αρχιεπισκόπου μας Χριστοδούλου, που ποίμανε με αυταπάρνηση την Ελλαδική Εκκλησία επί μια δεκαετία σε μια περίοδο επικίνδυνου αποπροσανατολισμού της κοινωνίας μας και προσέδωσε στη φωνή της Εκκλησίας τον δυναμισμό που στερείτο για χρόνια.

Το αρχιερατικό μνημόσυνο για την μνήμη του θα τελεστεί την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας μετά την θεία λειτουργία. Ακολούθως (11.00-11.30) θα τελεστεί τρισάγιο στο Α' Κοιμητήριο. Ας αποτίσουμε όλοι τον δέοντα φόρο τιμής προσευχόμενοι να είναι αιώνια η μνήμη του στον Θεό που υπηρέτησε για όλη του τη ζωή.


Και ξαναβάζω ένα απόσπασμα από τον ενθρονιστήριο λόγο του Χριστόδουλου το 1998, που δίνει μία απάντηση στη συσσωρευμένη οργή των νέων που ξέσπασαν το Δεκέμβριο του 2008, σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκδημία του



Όσοι εν Αθήναις, ας πάνε την επόμενη Κυριακή στο ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου μας!

6 σχόλια:

Nativist είπε...

Μα γιατί του κάνουν το μνημόσυνο μετά την συμπλήρωση τού έτους; Αυτό δεν είναι σύμφωνο με το τυπικό της εκκλησίας, ή λάθος κάνω;

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω τόσο καλά το τυπικό (δεν είναι αστείο - δεν είμαι τόσο "μέσα" όσο νομίζεις), αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν είναι περιοριστικό να είναι πριν. Ας είναι και 3-4 μέρες μετά, να πέσει και Κυριακή. Δεν είναι πρόβλημα αυτό.

Nativist είπε...

Ετεροχρονισμένα γίνεται και μάλιστα αυτό είναι πρωτοφανές, αλλά δεν ξέρω γιατί. Ρώτησε κάποιον σχετικό με τα εκκλησιαστικά και θα δεις ότι έχω δίκιο. Διάφοροι θερμοκέφαλοι λάτρεις του, κάνουν χωριστό μνημόσυνο την Κυριακή, 25 τρχ., ενώ η αρχιεπισκοπή θα το κάνει την 1/2/09.

Μάρκος είπε...

Δεν ξέρω ποιοι είναι οι θερμοκέφαλοι, καλό θα είναι να μη γίνουν δύο αλλά ένα, ώστε να μη διασπαστεί ο κόσμος.

Nativist είπε...

Δεν ξέρω τι ακριβώς παίζεται με το μνημόσυνο. Έπρεπε να γίνει το αργότερο μέχρι την 27η τρχ., αφού ο κυρός Χριστόδουλος εξεδοίμησε την 28η. Έτσι γίνεται και με τα 40 και όλα τα σχετικά. Δεν πρέπει να περάσει η ημερομηνία.
Υπάρχουν μερικοί θερμοκέφαλοι από διάφορες εκκλησιαστικές και πατριωτικές οργανώσεις, που τον υποστηρίζουν φανατικά και δεν θέλουν να γίνει αυτή η παρατυπία. Το θέμα είναι γιατί γίνεται;

Μάρκος είπε...

Ειλικρινά αυτά τα θεωρώ ανούσιες λεπτομέριες και κολήματα που ΔΕΝ ταιριάζουν με την Ορθοδοξία, η οποία έχει το "κατ' οικονομίαν" και αποτάσσεται τον "νομικισμό" και τους αυστηρούς κώδικες των Δυτικών Χριστιανικών αποφάνσεων. Όταν πας στην Εκκλησία για οποιονδήποτε λόγο δεν κοιτάζεις το ρολόι, ούτε για την ώρα, ούτε για την ημερομηνία. Αν αντιδρούν οι παραεκκλησιαστικοί, κακό του κεφαλιού τους και "προδίδουν" έτσι τον υποβόσκων προτεσταντισμό τους.

Εδώ μιλάμε για την ουσία και όχι για τον τύπο.