Πέμπτη, Οκτωβρίου 02, 2008

Περί Χρυσόβουλων

Κοιτάξτε εδώ τι βρήκα στο Youtube!!

Ακούστε τι λέει ο καθηγητής για τα Χρυσόβουλα.

Και στείλτε τα παρακαλώ τα λόγια του στον Τράγκα και στους λοιπούς που ειρωνεύονταν τα Χρυσόβουλα και τα Φιρμάνια.

άντε γιατί μας τά 'χουν πρήξει ένα μήνα τώρα. Λένε και λένε και λένε. Λες και είμαστε ζώα. Λες και είμαστε υπάνθρωποι.

ΑΕΙ ΣΗΧΤΙΡ ΠΙΑ!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΡΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

ΑΚΟΥΣΤΕΕΕΕ!

Συγχωρήστε μου τη γλώσσα, έτσι μιλάω εγώ και σ' όποιον αρέσει.



(ε τώρα, να μην πω ότι αυτά περίμενα να τα ακούσω στο δημόσιο λόγο και από εκπροσώπους των κομμάτων με τη λέξη "Ορθόδοξος" στο όνομά τους; να το πω. Δεν πειράζει. Ξύδι παιδιά! ΞΥΔΙ!)

30 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπορείς σε παρακαλώ να μου αναλύσεις λίγο περισσότερο την παρένθεσή σου;
ποιοί δηλ. εκπρόσωποι του Λαός είπαν τί γι' αυτά;
γιατί δεν παρακολούθησα.
ευχαριστώ

Nativist είπε...

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα: Απευθύνεσαι σε ανθρώπους νοήμονες ή σε ζώα; Ποιο είναι το «πρόβλημα» του Αγίου Όρους, τα χρυσόβουλα, ή η κακοδιαχείρηση της περιουσίας του και η εκμετάλλευση του θρησκευτικού πρωτογονισμού των πιστών εκ μέρους ορισμένων αδίστακτων που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο; Τα χρυσόβουλα είναι το πρόβλημά σου, ή οι «ιερές business» του Εφραίμ; Μα δεν ντρέπεσαι λιγάκι; Να ακούσετε όλη την συζήτηση και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

http://www.youtube.com/watch?v=2J8_BF_EUYE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Sqv0C5a63zs&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=GZBLENF6SGI&feature=related

Ανώνυμος είπε...

@homo cretensis

Υποθέτω ότι αυτά τα βίντεο ο ιστολόγος τα παραθέτει ως κατάθεση μίας άποψης στα περί εγκυρότητας των χρυσοβούλων και των φιρμανιών, τα οποία εντόνως συζητούνται σήμερα. Αυτά που θέτεις εσύ είναι θέματα άλλης συζήτησης.

Cacofonix είπε...

Το Σύνταγμα
MEPOΣ ΔEYTEPO - Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα
Αρθρο 18 - (Προστασία της ιδιοκτησίας, ειδικές περιπτώσεις, επίταξη)

...

8. Δεν επιτρέπεται να απαλλοτριωθεί η αγροτική ιδιοκτησία των Σταυροπηγιακών Iερών Mονών της Aγίας Aναστασίας της Φαρμακολύτριας στη Xαλκιδική, των Bλατάδων στη Θεσσαλονίκη και του Eυαγγελιστή Iωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, με εξαίρεση τα μετόχια. Eπίσης δεν επιτρέπεται να απαλλοτριωθεί η περιουσία που βρίσκεται στην Eλλάδα των Πατριαρχείων Aλεξάνδρειας, Aντιόχειας και Iεροσολύμων, καθώς και της Iερής Mονής του Σινά.


Τα χρυσόβουλα είναι κατοχυρωμένα στο Ελληνικό Σύνταγμα.

@homo cretensis
Τι εννοείς με το «ιερές business» του Εφραίμ, γιατί δεν το αντιλαμβάνομαι! Έχει αποδειχθεί η ενοχή του για οτιδήποτε και δεν το έμαθα; Εγώ ξέρω ότι δεν έχει ασκηθεί καν καμία δίωξη. (Και μεταξύ μας ούτε θα ασκηθεί!) Αν μη τι άλλο οφείλεις να του δώσεις το πειστήριο του αθώου.
Εκτός κι αν υπονοείς ότι τα χρήματα πήγαν σε λάθος μέρος ή ότι καταχράσθηκαν σε βάρος της μονής. Όμως ούτε αυτό το άκουσα.

Το ΛΑΟΣ συναγωνίζεται σε λαϊκισμό το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, πράγμα που για εμένα τουλάχιστον είναι αναμενόμενο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια είναι η επίθεση που γίνεται στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Κι όλα αυτά για λίγα ψηφαλάκια.

@Μάρκος
τα λες πάρα πολύ καλά. Συνέχισε...

Ανώνυμος είπε...

@Μάρκο

"ε τώρα, να μην πω ότι αυτά περίμενα να τα ακούσω στο δημόσιο λόγο και από εκπροσώπους των κομμάτων με τη λέξη "Ορθόδοξος" στο όνομά τους;"

Καλά αυτοί στους οποίους αναφέρεσαι (και ειδικά ο αρχηγός του) είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ και τίποτα περισσότερο.
Είναι ένα κόμμα-μπαλαντέρ για να δεκπεραιώνει βρώμικες "αποστολές" και τίποτα παραπάνω.
Να υπενθυμίσω το πως έφυγε ο Καρατζαφέρης απ' την Νέα Δημοκρατία. Εν μέσω ζόφου και αθλίων υπαινιγμών για τον Κώστα Καραμανλή. Τους οποίους άθλιους υπαινιγμούς σιγόνταρε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Θέμος για λογαριασμό του γνωστού και μη εξαιρετέου Κόκκαλη.
Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε. Δεκανίκι του ΠΑ.ΣΟ.Κ προεκλογικά και σε όλες τις υποθέσεις σκανδαλολογίας (για υπαρκτά η ανύπαρκτα σκάνδαλα).
Πατριωτική φρασεολογία και σε όλα τα υπόλοιπα θέματα (ασφαλιδτικό, Ολυμπιακή κ.τ.λ) ακολουθεί τον ανεύθυνο αριστερο-πασοκικό λαικισμό (και θέλουν να λέγονται και δεξιό κόμμα τρομάρα τους).
Όσο για τις λεγόμενες "ιερές μπίζνες" του ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ Εφραίμ με κάλυψε απόλυτα ο Κακοφωνίξ.

Nativist είπε...

@ Cacofonix

"Εγώ ξέρω ότι δεν έχει ασκηθεί καν καμία δίωξη. (Και μεταξύ μας ούτε θα ασκηθεί!)"

Νομίζω ότι μόνος σου το λες στην παρένθεση.

Neue Zürcher Zeitung: «Οι μοναχοί του Αγίου Όρους σε κυνήγι ακινήτων»

Ανακαλούνται οι διοικητικές πράξεις για τη Βιστωνίδα

Τα υπόλοιπα, αν υπήρξαν ή όχι "ιερές business", τα αφήνω στην κρίση σου.

Nativist είπε...

Κάτι τελευταίο: Αν νομίζετε ότι κάνοντας τα στραβά μάτια βοηθάτε την Εκκλησία, είστε γελασμένοι. Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει καμμία διοικητική εξουσία επί του Αγίου Όρους, αλλά και να είχε δεν νομίζω ότι θα έκανε τίποτε. Ο Ιερώνυμος Β' απέχει πολύ από τον συνονόματό του Α', τον μακράν καλύτερο αρχιεπίσκοπο που γνώρισε ποτέ η Ελλαδική Εκκλησία και ειδικά στο καυτό θέμα της κάθαρσης. Και φυσικά όχι μόνο.

Cacofonix είπε...

@cretensis
Αυτά που μου δείχνεις είναι πατσαβούρες μπροστά στο σύνταγμα. Ας δώσουν πίσω τη βιστωνίδα. Γιατί αν περιμένεις να ακυρωθεί η ιδιοκτησία της μονής, είσαι τουλάχιστον γελασμένος. Κι οι φύλακες των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, αν θα είναι τόσο ηλίθιοι οι πολιτικοί να κάνου τέτοιο ατόπημα.

Δεν κατάλαβα τελικά τις μπίζνες του Εφραίμ. Επειδή προσπάθησε να περισώσει την περιουσία της μονής; Τη μόνη βρωμιά που βλέπω εγώ είναι η καταπάτηση των εκτάσεων από ντόπιους, η απροθυμία του ελληνικού κράτους να αποζημιώσει τη μονή, και τους ανθρωποφάγους δημοσιογράφους. Και σ' όλα αυτά σιγοντάρει ο Καρατζαφέρης.

Αλήθεια μπορείς να αναλογιστείς πόσο εύκολο είναι για τον Εφραίμ να μπει σ' αυτό το άρθρο;

Ανώνυμος είπε...

Κρετένση, διάβασε και το παρακάτω που έκανα μία "κατάθεση ψυχής" στο επίμαχο ποστ περί ΜΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΛΑΟΣ, για να επιβεβαιώσεις ότι με στεναχωρείς ΔΙΠΛΑ και ΤΡΙΔΙΠΛΑ με αυτά που λες ΚΑΙ εδώ. Δηλαδή συνεχίζεις και με μεγαλύτερη ένταση.

1. Απορώ λοιπόν γιατί αναμασάς τα περί "ιερών business" που κάθε μέρα μας λιβανίζουν τα ΜΜΕ. Δεν το περίμενα.

2. Πράγματι, εδώ μιλάμε για τις εκκωφαντικές σαχλαμάρες του Τράγκα και όλων των ΜΜΕ που κορόιδευαν τα "χρυσόβουλα" με το σιχαμερό τους ύφος. Αυτό θίγω με το ποστ.

3. Δε με νοιάζει η "Εκκλησία της Ελλάδος" για την οποία μας λες ότι "δεν έχει σχέση με το Άγιο Όρος". Ούτε αυτό το περίμενα από σένα, που συνδιαλεγόμαστε από το 1999!!!

Πάμε ξανά
α. η Εκκλησία δεν είναι το κτήριο, η Εκκλησία δεν είναι η διοίκηση, δεν είναι ο Πατριάρχης, δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος, δεν είναι τα διοικητικά όρια, δεν είναι οι Μητροπολίτες, δεν είναι οι ιερείς.

Εκκλησία είμαι εγώ, εσύ (αν θέλεις), ο δίπλα, ο παραδίπλα και, κυρίως, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

β. όταν βάλλεται ο μοναχισμός, όταν βάλλεται η πίστη, όταν βάλλεται το Άγιο Όρος, δε με νοιάζει να προστατέψω τα δικαιώματα καμιάς "Εκκλησίας", αλλά αυτά καθ' εαυτά.

όπως εξηγώ στο μακροσκελέστατο σχόλιό μου (γύρω στο 70) στο περιβόητο ποστ, βρήκε τηνε υκαιρία η αριστερά να βγάλει τον αντικληρικαλισμό της. Και ο ΛΑΟΣ την ενισχύει! Ε όχι!

(Μάρκος αξούριστος - δηλαδή ασύνδετος)

Nativist είπε...

Ή βλάκες είστε, ή τους βλάκες κάνετε. Πώς να σας το κάνω πιο λιανά;

α) Ουδέποτε αμφισβήτησα την κυριότητα της περιουσίας των μονών. Συνεπώς, τα περί χρυσοβούλων και συντάγματος είναι περιττά.

β) Ουδέποτε έβαλα κατά της εκκλησίας και του μοναχισμού γενικά. Συνεπώς, το τι γράφει, κάνει, λέει ο Τράγκας και ο κάθε Τράγκας μου είναι αδιάφορο.

γ) Υπάρχει επιλήψιμη συναλλαγή μεταξύ κυβερνήσεως και Βατοπεδίου (έδωσα ένα άρθρο, αλλά βέβαια πρέπει να ανατρέξει κανείς σε πληθώρα άρθρων για να πληροφορηθεί τι ακριβώς συνέβη, αν δεν ξέρει την περίπτωση) και τώρα, μετά την παρέμβαση του ανακριτή, ανακαλούνται οι πράξεις που ζημίωσαν το δημόσιο. Ο Εφραίμ κάνει την πάπια για τα 100 εκατ. €, τα οποία, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο, έσπευσε να πει ότι θα κατέθετε (δεν το έκανε ακόμη) στο Παρακαταθηκών και Δανείων.

δ) Αφορμής δοθείσης από τα παραπάνω, έκανα λόγο για το χρόνιο πρόβλημα της διαφθοράς που υπάρχει στους κόλπους της εκκλησίας, την εκμετάλλευση του πόνου και της θρησκοληψίας των πιστών εκ μέρους των αετονύχηδων, που πλήττουν το κύρος της εκκλησίας, ρίχνουν νερό στον μύλο των "καλοθελητών" και τελικά τείνουν να σαπίσουν το Σώμα της Εκκλησίας και να απομακρύνουν τους πιστούς, κλονίζοντας την πίστη (εμπιστοσύνη) των. Ακούστε και τα όσα λέει ο Γιανναράς και ο Ζουράρις στα βίντεο που σας υπέδειξα.
Η κάθαρση της σαπίλας αυτής μένει γράμμα κενό και είχε επιχειρηθεί από τον μακαριστό πρώην αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Α', αλλά δεν πρόλαβε να την προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Επίσης, υπάρχουν φορολογικές ατασθαλίες (π.χ. μη υποβολή εντύπου Ε9), αλλά και άλλες, όπως η μη στράτευση των μοναχών που είχε υποσχεθεί ο Χριστόδουλος και "ξεχάστηκε" οι οποίες σκανδαλίζουν και δικαιολογημένα τον κόσμο.

Αν δεν καταλάβατε ούτε τώρα, λυπούμαι, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Κρετένση, λες ότι ο Ιερώνυμος Α' έκανε κάθαρση στην Εκκλησία αλλά δεν την ολοκλήρωσε. Δηλαδή επειδή έδιωξε κάποιους κύναιδους μου μόλυναν το ράσο χρησιμοποιώντας αστυνομικές μεθόδους-ήταν στρατιωτική δικτατορία τότε αν θυμάσαι- σημαίνει ότι εξυγιάνθηκε τότε η Εκκλησία(τον Πρεβέζης Στυλιανό π.χ. γιατί δεν είχε τα κότσια να τον διώξει)? Δεν νομίζω ότι σήμερα εν έτει 2008 η κάθαρση θα γίνει με ενέργειες αστυνομικές και κάνοντας εφόδους σε μέρη όπως το Ζάππειο, η Ομόνοια και η Συγγρού αναζητώντας ανήθικους ρασοφόρους, όπως έκανε τότε η αστυνομία ηθών του Ιερωνύμου Α'. Τ ο θέμα είναι να χειροτονούνται σωστοί κληρικοί και όχι τυχάρπαστοι και άνθρωποι ναυάγια της ζωής που κατέφυγαν στον κλήρο όντας μη έχοντας τι άλλο να κάνουν..

Nativist είπε...

Είπα ότι ειχείρησε κάθαρση και όντως ξήλωσε 80 πούστηδες από της Εκκλησία. Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό. Ποια δικτατορία, αστυνομίες και πράσσειν άλογα; Ο Ιερώνυμος ήταν άνθρωπος σπανίου ήθους και ποιότητας.

"Την επίταση τροφοδοτεί σωρεία κραυγαλέων ηθικών σκανδάλων κληρικών, κυρίως επισκόπων. Ετσι, όταν η δικτατορία των συνταγματαρχών το 1967 συγκροτεί «αριστίνδην» σύνοδο επισκόπων, η οποία εκλέγει αρχιεπίσκοπο Αθηνών το κορυφαίο στέλεχος των ευσεβιστικών οργανώσεων Ιερώνυμο Κοτσώνη και ο Ιερώνυμος επιχειρεί σαρωτική «ηθική κάθαρση» του επισκοπικού σώματος, ό,τι και αν λέμε για λόγους «αντιστασιακούς» εκ των υστέρων, το γενικό αίσθημα λαϊκής ανακούφισης ήταν περισσότερο και από έκδηλο. Κατηχημένο μόνο με τις αρχές του προτεσταντικού ηθικισμού (τόσο από το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολειά όσο και από τα κηρύγματα των οργανώσεων), το πλήρωμα της ελλαδικής Εκκλησίας ήταν αδύνατο να ξεχωρίσει τη ζωτική και θεμελιώδη διαφορά του ατομοκεντρικού ηθικισμού από το άθλημα μετοχής στο σώμα εκκλησιαστικής κοινωνίας της ζωής. Γι’ αυτό και αναφανδόν προτιμούσε επισκόπους με ηθική τουλάχιστον συνέπεια από αφασικούς καριερίστες, σκανδαλοποιούς.

Με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Κοτσώνη, γεφυρώνεται για πρώτη φορά το χάσμα ανάμεσα στη διοικούσα Εκκλησία και στα ζηλωτικά κινήματα. Μια καινούργια, συχνά εκπληκτική ανθρώπινη ποιότητα αναλαμβάνει επισκοπικές ευθύνες: άνθρωποι με ανιδιοτέλεια, θυσιαστική ετοιμότητα, ιεραποστολικό ζήλο, μάλλον ανυποψίαστοι όμως για το εκκλησιαστικό γεγονός, παγιδευμένοι στην ιδεολογική θρησκευτικότητα και στον ηθικιστικό ωφελιμισμό."

(Χρήστος Γιανναράς, επιφύλλίδα 3/2/08.)

Ρωτάς εμένα γιατί δεν έδιωξε τον Πρεβέζης. Εσύ που ρωτάς ξέρεις πότε ήατν αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος και πότε ξέσπασε το σκάνδαλο του Πρεβέζης.

Ανώνυμος είπε...

ναί μεν Το σκάνδαλο ξέσπασε το 78(δεν ήταν τότε ο Ιερώνυμος άλλα ο Σεραφείμ) όμως ο βίος και η πολιτεία του Στυλιανού Κορνάρου ήταν γνωστή πολύ πρίν. Μη ξεχνάς ότι ο Πρεβέζης ήταν μέλος της αριστήνδην Συνόδου το 1967 που εξέλεξε τον Ιερώνυμο. Και κάτι άλλο αυτούς τους 80 που λές ήταν και κανένας επίσκοπος ή μόνο κάτι αρχιμανδρίτες και πρεσβύτεροι? Τι λες επ΄αυτού?

Ανώνυμος είπε...

Ένα πράγμα σας λέω. Έτσι και πάει η Μονή Βατοπαιδίου στα ευρωπαικά δικαστήρια για τη λίμνη Βιστωνίδα θα κερδίσει 100%. Στην "προοδευτική" Ευρώπη ισχύουν τίτλοι από τον Καρλομάγνο!

Όπως και δικαιώθηκαν ΠΛΗΡΩΣ όλα τα μοναστήρια όταν προσπάθησε ο Τρίτσης να τους υφαρπάξει την περιουσία τους.

Μάρκος

Ανώνυμος είπε...

Κρετένση, επαναλαμβάνω και πάλι την ερώτηση για τους 80 που έδιωξε ο Ιερώνυμος. Εκτός από τον Παντελεήμονα Α' της Θεσσαλονίκης και τον Ιάκωβο της Λάρισας ποιούς επισκόπους(ονόματα παρακαλώ) έδιωξε ο Ιερώνυμος Κοτσώνης το 1967? Μήπως όλοι οι υπόλοιποι ήταν χαμηλόβαθμοι κληρικοί?

Ανώνυμος είπε...

Είδες το http://vatopaidi.wordpress.com/ ?
Μου φαίνεται καλά ενημερωμένο και προσπαθεί να μαζέψει αρκετά πράγματα για το Βατοπαίδι.

Ανώνυμος είπε...

H Αγία Σοφία κινδυνεύει με πλήρη καταστροφη. Γίνονται κάποιες προσπάθειες. Η χθεσινή εκπομπή του Χαραδαβέλα, "Αθέατος Κόσμος", με συζητητές, μεταξύ άλλων, τον πατέρα Μεταλληνό και τον Νεοκλή Σαρρή, ήταν κυριολεκτικά ανατριχιαστική.

Ανώνυμος είπε...

Κι εσύ δηλαδή ποια "Εκκλησία" υποστηρίζεις;
Τους Ρουσόπουλους και τους Αρσένιους και όλους τους πρώην κνίτες που -ακριβώς- βλέπουν την εκκλησία μόνο ως ευκαιρία για λαμογιές;
Κι εμείς που δεν τα στηρίζουμε δεν είμαστε τόσο δεξιοί και ορθόδοξοι κι είσαι εσύ που τα στηρίζεις;
Κάνε μας τη χάρη.
Ψήφισε Παπαθεμελή, το ενεργούμενο της ΝΔ, τον καλό χριστιανό που δε ντράπηκε να συκοφαντήσει τον Α.Γεωργιάδη λίγο πριν τις εκλογές και ούτε είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη.
Ή καλύτερα ψήφισε κατευθείαν ΝΔ, εκεί πια θα τους βρεις όλους τους δεξιούς ορθόδοξους μαζεμένους Τατούληδες, Ρουσόπουλους και δε συμμαζεύεται.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε τελευταίε, μην κάνεις σαν κομήτης.

Ρωτάς ποια "Εκκλησία" υποστηρίζω. Εκκλησία είμαι εγώ και είσαι κι εσύ.

ΑΥΤΗΝ υποστηρίζω.

Κατάλαβες;

Χέστηκα για τον Ρουσόπουλο.

Ικανοποιήθηκες;

Ανώνυμος είπε...

Είναι παράδοξο να δεχόμαστε ως νόμιμες τις πράξεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφού (i) αποτελούν ιστορικά γεγονότα και όχι προϋπάρχουσα κατάσταση της σύγχρονης νομοθεσίας, (ii) η Ελλάδα κατακτήθηκε δια της βίας και ποτέ δεν παραδώθηκε στους Οθωμανούς, (iii) ακόμα και η σημερινή Τουρκία αμφισβητεί και σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδέχεται τις πράξεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (δόγμα των κεμαλιστών).
Εκτός όμως από παράδοξο, θα το χαρακτηρίσω και ύποπτο, αφού φαίνεται ότι η διατήρηση αυτής της αποδοχής ερίζει σε προσωπικά συμφέροντα ιδιοκτησίας οικοπεδικών εκτάσεων, που αδιαφορούν για τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική μας ανεξαρτησία.

Nativist είπε...

@ θέμη

"Και κάτι άλλο αυτούς τους 80 που λές ήταν και κανένας επίσκοπος ή μόνο κάτι αρχιμανδρίτες και πρεσβύτεροι?"

Αν δεν ήσουν προπέτης και διάβαζες τι γράφει το άρθρο του Γιανναρά παραπάνω, θα είχες πάρει την απάντηση που ζητάς, αν και οι λεπρομέρειες για τον βαθμό ιερατικής πουστότητας δεν έχει απολύτως καμμία σημασία:

”Την επίταση τροφοδοτεί σωρεία κραυγαλέων ηθικών σκανδάλων κληρικών, κυρίως επισκόπων. Έτσι, όταν η δικτατορία των συνταγματαρχών το 1967 συγκροτεί «αριστίνδην» σύνοδο επισκόπων, η οποία εκλέγει αρχιεπίσκοπο Αθηνών το κορυφαίο στέλεχος των ευσεβιστικών οργανώσεων Ιερώνυμο Κοτσώνη και ο Ιερώνυμος επιχειρεί σαρωτική «ηθική κάθαρση» του επισκοπικού σώματος, ό,τι και αν λέμε για λόγους «αντιστασιακούς» εκ των υστέρων, το γενικό αίσθημα λαϊκής ανακούφισης ήταν περισσότερο και από έκδηλο.”

Δεξί χέρι του Ιερωνύμου στη κάθαρση ήταν ο τότε μητροπολίτης Πελαγονίας και ΕΔ, κυρός Νικόλαος, ένας άνθρωπος άμεμπτος και άτεγκτος, που γνώριζα πολύ καλά προσωπικά από τα παιδικά μου χρόνια. Όταν μετά την δικτατορία η μητρόπολη αυτή καταργήθηκε κι εκείνος απεσύρθη στο ησυχαστήριο της Παντάνασσας που είχε ιδρύσει στην Κρήτη, πήγαινα και το έβλεπα και, μεταξύ πολλών άλλων, συζητούσαμε και το θέμα αυτό. Γενικά, ήταν απόλαυση να συζητάς μαζί του. Μου έλεγε ότι «όσα χρόνια υπηρετούσα αποσπασμένος σαν ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη (μετέπειτα Αρχιεπισκοπή) Κρήτης, άκουγα, αλλά μου ήταν αδύνατο να φανταστώ αυτό που αντίκρισα, όταν σαν μητροπολίτης πια ο ίδιος ασχολήθηκα με το θέμα!».

Αλλά εγώ, για να κλείσω, θα ρωτήσω το εξής: Υπήρξε άλλος πού να έκανε κάθαρση στην Εκκλησία, εκτός από τον Ιερώνυμο;. Και τελικά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κόλλησες τόσο πολύ εκεί. Αυτό είναι το θέμα μας εδώ και μου ζητάς και ... ονόματα;(!) Σιγά, ρε καραγκιόζη, μην κάθομαι να ασχολούμαι με ονόματα και λεπτομέρειες αυτών των μιασμάτων. Ο Σεραφείμ, ο Χριστόδουλος, ο νυν Ιερώνυμος τι έχουν κάνει για την κάθαρση της εκκλησίας, η οποία έχει πάλι γεμίσει από μπουμπούκια και όχι μόνο κουνιστά, αλλά και πολλών άλλων ειδών; Τίποτε, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ!! Λόγια, λόγια, λόγια, αλλά πράξεις ΜΗΔΕΝ!!

Μάρκος είπε...

Ανώνυμε δύο πάνω από αυτό το σχόλιο.

Είσαι βλαξ.

Το ξέρεις ότι το ΔΙΚΟ σου το χωράφι στο χωριό είναι δικό σου από Οθωμανικό φιρμάνι;

Άντε και σοβαρέψου λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

@ Μάρκο

Τότε γιατί οι ευγενείς έχασαν τις περιουσίες τους που είχαν από βασιλείς ή άλλους (ανώτερους απ' αυτούς) ευγενείς; Γιατί δεν γυρίζουν οι Ρώσοι βογιάροι να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους;

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση έχει αυτό ρε συ; Γιατί δε γυρίζει και ο δικός μας να πάρει το παλάτι στο Τατόι; μας δουλεύεις; Δεν καταλαβαίνεις τις διαφορές;

Εδώ λέμε ότι τα Ευρωπαικά Δικαστήρια δέχονται τίτλους από την εποχή του Καρλομάγνου!

Ανώνυμος είπε...

Κρετένση, δεν καταλαβαίνω γιατί χρησιμοποιείς απαξιωτικές φράσεις εναντίον μου όπως Καραγκιόζης κτλ. Σε έθιξα εγώ προσωπικά σε κάτι? Με ενδιαφέρει η εκκλησίαστική ιστορία της περιόδου εκείνης(1967-1974)και θα ήθελα να μάθω ποιοι επίσκοποι απομακρύνθηκαν από το αξίωμα τους.Εγώ γνωρίζω ονομαστικά για την περίπτωση του Παντελεήμονα Α' της Θεσσαλονίκης και του Ιακώβου της Λάρισας. Δεν θα ήταν κακό(με ενδιαφέρει καθαρά από ιστορικής άποψης) να μου πεις και ποιοι άλλοι απομακρύνθηκαν.Ελπίζω να λύθηκε η παρεξήγηση.

Ανώνυμος είπε...

@ Μάρκο

Δεν είναι απάντηση αυτό που δίνεις. Με χρυσόβουλα είχαν και οι ευγενείς τις περιουσίες τους, όπως και γενίτσαροι από τον Σουλτάνο. Αναγνωρίζει μόνον ορισμένα απ' αυτά το ΕΔΑΔ και αν ναι, γιατί;

Όσον αφορά στον "δικό μας", σου υπενθυμίζω ότι το ΕΔΑΔ του αναγνώρισε την κυριότητα του Τατοΐου, του Μον Ρεπό και του κτήματος στην Λάρισα (Πολυδένδρι;). Άλλο αν του τα πήραν για κομμάτι ψωμί.

Ανώνυμος είπε...

Είναι τα χρυσόβουλλα τίτλοι;

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ, τα αναγνωρίζει ΟΛΑ. Χρυσόβουλα, φιρμάνια και ό,τι άλλο γουστάρεις. Όπως το 1987 με τον Τρίτση.

είναι αυτή καλή απάντηση;

Ανώνυμος είπε...

Κατάλαβα πολύ καλά τι υποστηρίζεις.

Μόνο τέτοιους υπερασπιστές δε χρειάζεται η Εκκλησία.

Αυτό είναι το πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν το κατάλαβα; τι εννοείς δηλαδή με το τελευταίο;

ότι η Εκκλησία χρειάζεται άλλους υποστηρικτές; δηλαδή ότι χρειάζεται υποστηρικτές που να λένε τα αντίθετα από μένα;

δηλαδή να ΜΗΝ λένε ότι τα Ευρωπαικά δικαστήρια αναγνωρίζουν τα Χρυσόβουλα και τα Φιρμάνια;

δηλαδή να ΜΗΝ λένε ότι το 1987 με τον Τρίτση τα μοναστήρια προσέφυγαν εκεί και δικαιώθηκαν πλήρως;

δηλαδή να ΜΗΝ διαχωρίζουν τον μοναχισμό από τον κάθε μοναχό ή ηγούμενο;

Για εξήγησε τι εννοείς...