Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 26, 2008

Ορίστε Κύριοι!

Ορίστε κύριοι τι θα μπορούσε (ΑΝ ΗΘΕΛΕ) να υποστηρίξει ο ΛΑΟΣ, ο Ιερώνυμος ή ο οποιοσδήποτε άλλος δεν προσέφερε τον εαυτό του να συμμετάσχει στον ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟ του Αγίου Όρους και του Μοναχισμού κλπ.

Ορίστε ένα άρθρο του ΚΕΝΤΡΩΟΥ ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ, που κάλλιο αργά παρά ποτέ ανακάλυψα (στο Αντίβαρο)

ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=32316&colid=&catid=26&dt=2008-09-21%200:0:0

Τα σκάνδαλα του σκάνδαλου

Ο (Aγιος) Νικόδημος ο Αγιορείτης ορίζει το σκάνδαλο ως το εμπόδιο που προβάλλει κατά το διάβα της ζωής του πιστού στο οποίο σκοντάφτοντας ο ίδιος κινδυνεύει να ξεστρατίσει από την πορεία του και να πάρει τον κακό τον δρόμο.

Συνεπώς, το σκάνδαλο συγκροτείται από πράξεις και συμπεριφορές που συγκρούονται προς το ηθικό δέον (με το σχετικό ανάλογό του) στο εκκλησιαστικό (το ιερό), αλλά και στο πολιτικό (το κοσμικό) επίπεδο και γίνονται αιτία κατά την περίπτωση ο πιστός ή/και ο δημοκρατικός πολίτης βλέποντας να θριαμβεύουν να χάσει την εμπιστοσύνη του σε αρχές και αξίες με αποτέλεσμα την κοινωνική διάλυση.

Σε αντιστροφή του παραπάνω ορισμού, μια προσεκτική και νηφάλια ανάλυση του προβαλλόμενου εσχάτως «σκανδάλου» της Μονής Βατοπεδίου αφήνει να διαφανεί σειρά πραγματικών σκανδάλων που προκύπτουν από και διά των βαρύγδουπων αποκαλύψεων με τις οποίες μαστιγώνεται ανελέητα ο (παρα)πληροφορούμενος πολίτης.

Πρώτον: Σχεδόν σύσσωμος ο θίασος των διαμορφωτών της κοινής γνώμης επί σκηνής του έντυπου ή/και του ηλεκτρονικού Τύπου, ανεξαρτήτως των πολιτικών του προτιμήσεων κακίζει σειρά πράξεων του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της με βάση τους έγγραφους τίτλους που έχει στη διάθεσή του (όπως αυτοκρατορικά χρυσόβουλα βυζαντινών αυτοκρατόρων, φερμάνια ή μπεράτια σουλτανικά, αχτναμέδες κ.λπ.). Ο ίδιος θίασος δείχνει φανερά ενοχλημένος για τον «αναχρονισμό» αυτόν, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την αμάθεια αλλά και την ιδεοληπτική του εμπάθεια. Γιατί λησμονεί ότι επικαλούμενοι τους ίδιους ειδολογικά τίτλους διεκδικούμε τις καταπατημένες από την αυθαιρεσία του τουρκικού κράτους κοινοτικές και εκκλησιαστικές περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Και το πιο σημαντικό, αναγνωρίζομε ως ελληνικό κράτος παρεμφερείς τίτλους για τα μουσουλμανικά ιδρύματα (βακούφια) στη Θράκη, αλλά και στη Δωδεκάνησο. Το οξύμωρο σχήμα αναδεικνύει μια περίπτωση ιδρύματος στη Ρόδο (του Φετχή πασά, έτους 1792) που ανήκει στην κατηγορία των οικογενειακών, με τη διευκρίνιση ότι το διοικεί η οικογένεια του αειμνήστου πασά (εγκατεστημένη εδώ και πολλές δεκαετίες στην Τουρκία) και μάλιστα το πρεσβύτερο την ηλικία μέλος της, ενώ τον επΆ αυτού έλεγχο ασκεί η Γενική Διεύθυνση των Βακουφίων (της Τουρκίας!). Κι αυτό με κάλυψη βέβαια των ελληνικών δικαστικών και διοικητικών αρχών. Το ίδρυμα αυτό κατέχει τεράστια κτηματική περιουσία στο κέντρο της παλαιάς πόλης της Ρόδου (καταστήματα, κατοικίες κ.λπ.), για την οποία κατά καιρούς βοά η Δωδεκάνησος δεδομένου ότι και εκεί ντόπιοι σατραπίσκοι συνασπίζονται με τα όργανα του ιδρύματος με γνωστά επακόλουθα. Για να αντιληφθείτε το παράλογο σκεφθείτε κάτι ανάλογο, στην Κωνσταντινούπολη, λόγου χάρη, το Νοσοκομείο Βαλουκλή με τα πολλά ακίνητα να διοικείται από μια οικογένεια εγκατεστημένη στην Ελλάδα και να ελέγχεται από το ελληνικό υπουργείο των Οικονομικών! Εκεί όμως συμβαίνουν άλλα δυσάρεστα, πολύ πιο εντυπωσιακά για την ελληνική κοινή γνώμη σε σχέση προς ό,τι συνέβη με τη Μονή Βατοπεδίου, αλλά αυτά βέβαια δεν έρχονται στη δημοσιότητα ή αποσιωπούνται.

Δεύτερον: Το πάγιο σύστημα συντήρησης των ναών (με τα σχολεία ή άλλα συναφή ιδρύματα) επί αιώνες στηριζόταν στην εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας που περιερχόταν με διαφορετικές αιτίες στην Εκκλησία. Κλασική είναι η μορφή των αποκαλουμένων «σπιτιών της εκκλησίας» όπου ανεγείρονταν κατοικίες και καταστήματα με τα έσοδα των οποίων καλύπτονταν οι λειτουργικές δαπάνες της Εκκλησίας και της κοινότητας. Ακριβώς την ίδια παράδοση φαίνεται να θέλησε να ακολουθήσει και η Μονή Βατοπεδίου. Τίποτε περισσότερο. Το «σκανδαλώδες» στην περίπτωση είναι ότι έγινε η διαπλοκή με πρόσωπα που διέθεταν πολιτική ισχύ, είτε του ΠΑΔΟΚ είτε της ΝΔ. Σκάνδαλο εδώ συνιστά από μόνο του το γεγονός ότι η διεκδίκηση ενός δικαιώματος από μέρους της Ιεράς Μονής (δηλαδή της αξιοποίησης της ακίνητής της περιουσίας) είναι εφικτή μόνο με την προσφυγή στη διαπλοκή με άτομα από τον χώρο της εξουσίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Και ο νοών νοείτω. Κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται βέβαια η Μονή. Μάλιστα μου δίνεται η εντύπωση ότι και η ενόχληση κάποιων ατόμων ή κύκλων πλησιόχωρων λόγω αξιώματος ή φρονήματος στην Εκκλησία με το γεγονός γίνεται με κίνητρο τον ενυπάρχοντα σΆ αυτούς φθόνο, γιατί δεν ήταν εκείνοι που θα πρόσφεραν τις ανάλογες υπηρεσίες προς τη Μονή, καρπούμενοι τα εντεύθεν ωφελήματα και ήταν άλλοι υπουργοί ή πενθεροί τους που το έπραξαν. (Στις ενδόμυχες ή ενδιάθετες προθέσεις δηλαδή κάποιων που σήμερα φαίνονται ενοχλημένοι θα πρέπει να υπολογίζει κανείς και την επιθυμία τους σε περίπτωση που είχαν οι ίδιοι την εξουσία, να βγάλουν για λογαριασμό τους κανένα εξοχικό ή διαμέρισμα ως μεσιτεία υπέρ της Μονής. Γνωρίζουν αυτοί!)

Τρίτον: Γίνεται πολύς λόγος για την περιουσία των 45 εκατ. ευρώ του Βατοπεδίου. Σημειώνεται ότι αποτελεί κόκκο άμμου σε σύγκριση προς το ισλαμικό κεφάλαιο που κινείται στην ΕΕ (και έμμεσα και στην Ελλάδα), όπου και αλωνίζει ανενόχλητο. Αλλά το σκάνδαλο στην περίπτωση δεν είναι βέβαια αυτό το τελευταίο, αλλά η δήλη πλέον πρόθεση των κορυβαντιώντων δημοσιογράφων, αναλυτών, σχολιαστών, πολιτικών (κατά προτίμηση από τον ειδεχθή χώρο της οπορτουνιστικής αριστεράς), με αφορμή την περίπτωση Βατοπεδίου και τον τεχνητό σάλο που προκάλεσαν ως δικτάτορες των ΜΜΕ, να προλειάνουν το έδαφος για παραπέρα διασυρμό και συρρίκνωση της Εκκλησίας υπό το λάβρο σύνθημα του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Αλλά οίκοθεν νοείται ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Εκκλησία (και οι Μονές) να διαθέτουν ίδιους οικονομικούς πόρους. Αλλά στην πρόθεση όλοι αυτού του εσμού των ελεεινών και τρισάθλιων φαρισαίων δεν είναι καν ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, αλλά η καταρράκωση της τελευταίας και ο ευτελισμός της.

Τέταρτον: Πολύς λόγος για φιλέτα. Εδώ η ακίνητος κληρονομία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 καταρρέει και είναι ανενεργός. Δεν έχω αντιληφθεί ακόμη αν η αρχή της αξιοποίησής τους από τη Μονή Βατοπεδίου (σε περίπτωση ανταλλαγής των με προσφορά προς το Δημόσιο δικής της περιουσίας) συνιστά σκάνδαλο ή εάν η περιουσία που προσέφερε προς ανταλλαγή δεν της ανήκε. Κάπως έτσι ήταν και η κατάσταση πάλι στον ίδιο χώρο της Χαλκιδικής, για μια κολοσσιαία περιουσία κάποιων χιλιάδων στρεμμάτων, η οποία μολονότι ανταλλάξιμη διεκδίκησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τούρκος πολίτης και υποχρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο να του καταβάλει δισεκατομμύρια. Η είδηση όμως αυτή πέρασε στα ψιλά και αυτό στον τοπικό Τύπο. Στον υπόλοιπο Τύπο δεν έχει καθόλου αναφερθεί, γιατί βλέπετε δεν αφορούσε καμιά Ιερά Μονή και κανένα Εφραίμ. Συνεπώς άλλο σκάνδαλο μεγαλύτερο των προηγουμένων.

Πέμπτον: Το κυριότερο σκάνδαλο είναι ότι με αφορμή το «σκάνδαλο» του Βατοπεδίου φαίνεται να πήρε βουτιά η ΝΔ και ο Γιώργος Παπανδρέου να υπερέβη σε ικανότητα τον Κ. Καραμανλή. Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο της μιντιοκρατίας (υπό την ταυτόχρονη έννοια του κράτους των Μέσων αλλά και των Μετρίων), είναι προφανώς θαύμα που έγινε με τη διαμεσολάβηση της Ιεράς Μονής!

Του ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ Προέδρου της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ)

10 σχόλια:

ΜΚ είπε...

Εργα και ημέρες του ηγούμενου Εφραίμ.

Homo Cretensis είπε...

Παρακολούθησες τις "Ανιχνεύσεις" του Σαββίδη την Τετάρτη 24/9; Πρέπει να ήταν ενδιαφέρουσα εκπομπή, αλλά την έχασα δυστυχώς.

Γιώργος είπε...

Τον ηγούμενο Εφραίμ τον καταδικάσανε τα Μ.Μ.Ε χωρίς ΚΑΝ να έχει δικαστεί απ' την δικαιοσύνη! Έλεος!
Επισκέφθηκα τον Άγιον Όρος για μία και μοναδική (προς το παρόν) φορά και επισκέφθηκα φυσικά και την Μονή Βατοπεδίου. Η εικόνα που αντίκρυσα τότε ήταν μία εικόνα καταρρευσης και εγκατάλειψης. Φανερό ληταν σε μένα ήταν το ιστορικό αυτό μοναστήρι ήθελε επειγόντως αναστήλωση. Εάν σκεφθεί κανείς τί χρήματα χρειάζονται για ν' αναστηλώσει κανείς ένα παραδοσιακό πέτρινο σπιτάκι στο χωριό, αναλογικά για ένα βυζαντινό μοναστήρι των 35.000 τ.μ. αυτό το ποσό θα πρέπει να είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ! Από' που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα κυρίες και κύριοι αντι-κληρικαλιστές; Απ' τον κρατικό κορβανά μήπως;
Καλά κάνει λοιπόν η Εκκλησία και οι Ιερές Μονές και έχουν περιουσία και την αξιοποιούν.
Και όλα αυτά που λέγονται από τα Μ.Μ.Ε εκφράζουν απλώς μποσλσεβίκικα αντιεκκλησιαστικά και αντικληρικαλιστικά σύνδρομα.

Γιώργος είπε...

"Επισκέφθηκα τον Άγιον Όρος για μία και μοναδική (προς το παρόν) φορά" το 1994 (ήθελα να γράψω)

Homo Cretensis είπε...

Γιώργο, μην κάνεις τον κόπο να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα. Το Βατοπέδι είχε πρόβλημα εδώ και χρόνια, ήδη από τότε που έφεραν την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου στην ροζ βίλα της Εκάλης -με το αζημίωτο φυσικά- για να θεραπεύσει τον τότε άρρωστο Παπανδρέου. Είχε ήδη αρχίσει η χριστεμπορία σε όλο της το μεγαλείο. Και δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Τι γυρεύουν σουίτες για VIP σε μοναστήρια; Αν ο Εφραίμ ήταν αθώα περιστερά και καταδικάστηκε άδικα από τα ΜΜΕ, τότε γιατί ο Προηγούμενος της Μονής Ιβήρων και παλαιότερα Σταυρονικήτα, πατήρ Βασίλειος Γοντικάκης, μία από τις εξέχουσες σήμερα μορφές της Ορθοδοξίας, τον κάλεσε να παραιτηθεί; Με την χριστεμπορία και την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου δεν αναστηλώνονται μονές! Καλύτερα να καταρρεύσουν.

Άκουσε εδώ κι εδώ ανθρώπους που έχουν γνώσιν του πράγματος και είναι καταξιωμένοι, όπως ο Γιανναράς.

Γιώργος είπε...

@homo cretensis

Ποιός είδε τις σουϊτες στα μοναστήρια; Αυτοί που εκ συστήματος συκοφαντούν την Εκκλησία μήπως; Και γιατί να τους πιστέψουμε;
Όσο για τον Γιανναρά, είναι γνωστή η εμπάθεια με την οποία αντιμετωπίζει την Εκκλησία γενικώς.
Άρα δεν θεωρώ ότι η γνώμη του είναι και η πλέον αντικειμενική επί του θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Τις σουίτες στο Βατοπέδι τις έδειξαν και στην τηλεόραση, ουδείς διέψευσε το παραμικρό, άρα ας μην προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Όσον αφορά στον Γιανναρά και την σχέση του με την Εκκλησία, πολύ φοβούμαι ότι δεν κάνεις διάκριση μεταξύ της Εκκλησίας του Χριστού και των διαφόρων ΝΠΔΔ, όπως η Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Γιανναράς επικρίνει και πολύ σωστά την τελευταία και τα παρακλάδια της, δηλαδή τις παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, όπως «Χρυσοπηγή», «Ζωή», «Σωτήρας» κλπ., τις οποίες γνωρίζει πολύ καλά, διότι και ο ίδιος έζησε στο περιβάλλον των (οικοτροφείο «Ζωής», ΧΦΕ) και γνωρίζει για τι πράγμα μιλά, εν αντιθέσει προς πολλούς από εμάς, που μιλάμε χωρίς προσωπικές εμπειρίες.
Η Εκκλησία του Χριστού δεν έχει σκάνδαλα, εν αντιθέσει προς τα ΝΠΔΔ, τα οποία θα έπρεπε να διακονούν την Πρώτη, αλλά δεν το κάνουν πάντα, όπως αποδεικνύεται. Η προσπάθεια συγκαλύψεως ανομιών δεν ωφελεί καμμία Εκκλησία, αντιθέτως δεν βοηθά στην κάθαρσή της.

Homo Cretensis - ασύνδετος

Ανώνυμος είπε...

Πέστα Γιώργο!!!

Σε πάω.

(Μάρκος ασύνδετος - κι αξούριστος)

Ελένη Λουκά είπε...

Κι εγώ μαζί σας. Ποιος είναι αυτός ο αντίχριστος που γράφει για σουίτες ( Κύριε ελέησον!) και ο άλλος ο αιρετικός (φτου, φτου, φτου) ο Γιανναράς, σα δε ντρέπεται γέρος άθρωπος και να λέει τέτοια πράγματα.

Γιώργος είπε...

Ιδού και μερικές ειδήσεις απ' το πρακτορείο εκλλησιαστικών ειδήσεων "Ρομφαία":
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:
http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1742&Itemid=1

http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1734&Itemid=1

Εγώ θα παραφράσω μία τελευταία ρήση του Μίκη ("Όποιος βάζει τ' όνομα του Αρχιεπισκόπου στο στόμα του να το πλένει πρώτα") και θα πώ "όποιος πιάνει στο στόμα του την Εκκλησία να το κάνει με πολλή σπουδή και περίσκεψη και όχι όπως τα κοράκια των Μ.Μ.Ε"