Δευτέρα, Ιανουαρίου 28, 2008

Ορφάνεψε η Ελλάδα!

Εμείναμε τελικά ορφανοί λοιπόν. Εκοιμήθη ο πατέρας μας, ο πνευματικός.



Ο σπόρος του είναι μεγάλος και είναι αειθαλής. Θα μας οδηγεί πάντα.

Δε θα μιλήσω για κάτι άλλο, διότι η θλίψη μας είναι τεράστια. Τις επόμενες ημέρες όμως δε θα σωπάσω.

16 σχόλια:

vetdino είπε...

αιωνία του η μνήμη!! ήταν παλικάρι και μεγάλος έλληνας!! μακάρι ο διάδοχός του να αποδειχθεί άξιος σαν τον Χριστόδουλο

vangelakas είπε...

Χριστόδουλος βγαίνει στά 100 χρόνια... Αλλά τό μετερίζι πού λέγεται εκκλησία εγγυάται ότι δέν θά διολισθήσωμε σέ περιπέτειες... Ελπίζω...

ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!

ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ!

Greg είπε...

Από δώ και μπρός θα χρειασθεί πολλαπλάσια προσπάθεια από μας τους μικρούς, για να φρενάρουμε την αθλιότητα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Και ελπίζω να τον διαδεχθεί κάποιος έστω και στο μισό πατριώτης και οραματιστής.

Μάρκος είπε...

Πάντως έχουνε ΛΥΣΣΑΞΕΙ τα ΜΜΕ να βγάλουνε τον Θηβών. Το 80% από όσους καλούν στις εκπομπές είναι από την ομάδα των 20-25 που υποστηρίζουν των Θηβών. Και επίσης παντού και πάντα ο κουραμπιές από τη Ζάκυνθο.

Όμως οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι ο Ευστάθιος Σπάρτης θα κάνει περίπατο. Ό,τι και να κάνουν! Και θα είναι και καλός.

Αυτό που τους καίει ΟΛΟΥΣ (πολιτικούς και δημοσιογράφους) είναι να μη βγει κάποιος που να μιλάει. Γιατί φοβούνται αφ' ενός τον αντίλογο και γιατί ο Χριστόδουλος ήταν τρία επίπεδα πιο πάνω από όλους αυτούς.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΡΚΟ καλησπέρα

Ηδη είναι ορατό το κενό, κανείς πολιτικός δεν ήθελε την καθαρή φωνή του Αρχιεπισκόπου

Δυστυχώς το κενό του πολύ δύσκολα θα αναπληρωθεί....δυστυχώς

vetdino είπε...

Μαρκό γιατί θεωρείς σίγουρη την εκλογή του Σπάρτης; Μακάρι να εκλεγεί αυτός και όχι ο Θηβών που τον στηρίζει ο Βρωμόστομος Ζακύνθου και γενικά οι αντίπαλοι του Χριστόδουλου, αλλά τα κανάλια έχουν λυσσάξει να τον παρουσιάσουν σαν το φαβορί.

vangelakas είπε...

Ποίο τό ποιόν τού Ιερωνύμου;

vetdino είπε...

ο Ιερώνυμος θεωρείται άνθρωπος του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ήταν διεκδικητής του θρόνου και το 1998. κατά κάποιο τρόπο ήταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην ΔΙΣ, αλλά δεν έβγαινε συχνά στην τηλεόραση. ειναι φίλος του Βρωμόστομου Ζακύνθου (αυτόν δεν τον πάω μία... σαν κακιασμένη κατίνα βγαίνει και μιλάει), του Μεσσηνίας και του Ιωαννίνων (με το κοντό το μούσι)

πολιτικά είναι, λένε, φίλος του Γιωργάκη του Παπανδρέου και είχε άριστες σχέσεις με το Σημίτη...

βρήκα και βιογραφικό του Σπάρτης στη σελίδα της μητρόπολης:

http://www.immspartis.gr/index2.html

Μάρκος είπε...

Ο Θηβών είχε ανέκαθεν σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο «λαγός» του ο Ζακύνθου. Είχε συναντηθεί και με τον Βενιζέλο πριν τις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν τους πείραξε και πολύ βέβαια, δε θεωρήθηκε παρέμβαση.

Ο Θηβών, ο Ζακύνθου και ο Ιωαννίνων ήταν η αρχική τρόϊκα «αντιπολίτευσης» του Χριστόδουλου μέσα στην ιεραρχία. Έχουν ερείσματα στους παλαιούς, τους Σεραφειμικούς. Το 1998 είχε πάρει 25 ψήφους. Τους περισσότερους από αυτούς τους βλέπουμε αυτές τις ημέρες στα κανάλια (Περιστερίου κλπ).

Πιστεύω ότι παρά τη λύσσα των ΜΜΕ να προωθούν και να προβάλλουν ως φαβορί τον Θηβών, δεν θα τα καταφέρει. Παρόλο που έχει μία κάποια επιρροή στους 31 νεότερους (αυτούς δηλαδή που έγιναν Μητροπολίτες επί Χριστόδουλου), δύσκολα μπορεί να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα.

Αντίθετα, φαίνονται τα εξής. Ο Άνθιμος θα προσελκύσει γύρω στους 10, της γραμμής των παρεμβάσεων (ο εφιάλτης του πολιτικοδημοσιογραφικού μπλοκ). Κάποιους ακόμη Χριστοδουλικούς θα εισπράξει και ο Δημητριάδος (πνευματικό του τέκνο άλλωστε) που είναι αρκετά νέος. Ελάχιστη επιρροή έχει και ο Σύρου. Και οι τρεις αυτοί όμως στο μεγάλο δίλημμα της τρίτης ψηφοφορίας μεταξύ των δύο πρώτων (διότι με σχετική κερδίζεις εκεί), θα οδηγηθούν στον Ευστάθιο Σπάρτης.

Από τους τρεις γηραιότερους (Θηβών, Σπάρτης, Θεσσαλονίκης), ο Σπάρτης είναι ο νεότερος (68, έναντι 72+ των άλλων δύο). Είναι ο ευρύτερης αποδοχής, για παράδειγμα αυτόν προτείνανε σχεδόν ομόφωνα για υπεύθυνο της επιτροπής ελέγχου του Αττικής το 2005 κλπ, γενικά διαθέτει τον σεβασμό όλων των πτερύγων.

Το μόνο «εμπόδιο» από την πανηγυρική εκλογή του είναι το εξής. Πολλοί Μητροπολίτες θέλουν γενικά να τα έχουν καλά με τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο. Έτσι κινούνται προς το ρεύμα ευκολότερα από όσο νομίζουμε. Αν τους επηρεάσει το κλίμα (των ΜΜΕ) ότι ο Θηβών έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από όσες πραγματικά έχει, και αν η πολυδιάσπαση των υπόλοιπων τεσσάρων τον βγάλει, για παράδειγμα, πρώτο στην πρώτη ψηφοφορία, τότε μπορεί να έχουμε μία ροή ψήφων προς τον Ιερώνυμο.

Αυτό είναι το μόνο εμπόδιο. Γι' αυτό εμείς καλλιεργούμε το κλίμα ότι ο Ευστάθιος είναι βέβαιος, όπου μπορούμε.

Η στάση του Θηβών στο Χριστόδουλο ήταν «χαοτική». Μια έτσι, μια γιουβέτσι. Έκανε κατά καιρούς πολύ σκληρή κριτική, άδικη και σε δύσκολες στιγμές. Περισσότερα επ' αυτού σε επόμενα ποστ. Ο Θηβών είναι ο αγαπημένος του Πατριάρχη, ο οποίος μάλιστα έχει διαμυνήσει στην κυβέρνηση "μην και τυχόν ανακατευτεί εναντίον του Θηβών". Ο Πατριάρχης είναι της εξής τακτικής. Σε όσους ελέγχουμε, φόρτσα Ιερώνυμος. Σε όσους δεν είμαστε σίγουροι, τους πιέζουμε για ουδετερότητα.

Ανώνυμος είπε...

Γράφτηκαν πολλά για τον Χριστόδουλο και δεν έμεινε τίποτε άλλο να γράψει ο Γιανναράς, εκτός από το παρακάτω:

" Για τη διαδοχή του συγκρούστηκαν δύο ξεκάθαρα αντιθετικές νοοτροπίες: Από τη μια το χαρισματικών προσόντων βλάστημα της ιδεολογικής θρησκευτικότητας των οργανώσεων, μοντέλο εκσυγχρονισμένου θρησκευτικού ηγέτη (περισσότερο Αγιατολάχ και παρεμπιπτόντως εκκλησιαστικού ποιμένα), μέλος συγκεκριμένης οργάνωσης κληρικών συγκροτημένης ακριβώς με τις σκοπιμότητες της «τυρείας» που καταδικάζουν οι Κανόνες της Εκκλησίας. Και από την άλλη, ένα από τα ελάχιστα δείγματα μιας μικρής μειονότητας επισκόπων που συνειδητοποιούν την καισαρική διαφορά της Εκκλησίας τόσο από τον ατομοκεντρισμό του ευσεβισμού όσο και από την αφασία και θεομπαιξία.

Φυσικά και εξουδετερώθηκε, με λάσπη για δήθεν οικονομικές ατασθαλίες, ο δεύτερος υποψήφιος."


Καθημερινή 3/2/08

________________________________

Από καθαρά εκκλησιαστικής πλευράς, ούτε εγώ πιστεύω ότι κατάφερε τίποτα ο Χριστόδουλος, το δε "έφερε την νεολαία στην εκκλησία" είναι απλώς ανοησίες. Η κάθαρση έμεινε γράμμα κενό. Οι παπάδες εξακολουθούν να χειροτονούνται, χωρίς προηγουμένως να έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία, παρά την δέσμευση που είχε αναλάβει ο εκλιπών. Η ανάμειξή του στην σκοτεινή υπόθεση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με τους Βαβύληδες, η παρέμβασή του στην Δικαιοσύνη για την υπόθεση ναρκομανούς (;), η όλη ανάμειξή του με κλίκες, σαν την «Χρυσοπηγή» και προπαντός οι μέθοδοι ανάρρησής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο (υπάρχει αναφορά στο παραπάνω άρθρο, αλλά και σε άλλα άρθρα ο Γιανναράς είχε αναφερθεί εκτενέστατα, χωρίς ούτε να διαψευστεί, ούτε να μηνυθεί), κ.λπ., δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να θυμάται κανείς για τον αρχιεπίσκοπο, τον ιερέα. Χριστόδουλο.

Ανώνυμος είπε...

Τι λες ρε ούφο;

Τα δήθεν σκάνδαλα Βαβύλη και τα ρέστα ήτανε οργανωμένο σχέδιο για να πληγεί ο Αρχιεπίσκοπος. Δεν είχαν ούτε 1% αλήθειας.

Ακόμα δεν το έμαθες εσύ;

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα
περίπατο ο Σπάρτης?

Ιερωνυμάρα ολέ..
τα κεφάλια μέσα..

Nativist είπε...

Δεν πειράζει. Θα εξακολουθήσει να μιλά από την Συμπρωτεύουσα.

fvasileiou είπε...

Κι όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο μεγάλο φαίνεται το κενό που άφησε, στην εκκλησία, στην καρδιά μας. Στις συνειδήσεις.

Δυστυχώς...

Ανώνυμος είπε...

Marko,
8a grapseis tipota allo? meres tora to idio exeis.............

Γιώργης Μίναρος είπε...

Εγώ σε αντίθεση με όσα λέτε θεωρώ τον Ιερώνυμο πανάξιο!
Βγαίνει στις τηλεοράσεις και σου βγάζει ένα εσωτερικό σεβασμό, όπως ο Βαρθολομαίος.

Αντίθετα με το Χριστόδουλο τον έβλεπα σαν καλό άνθρωπο και καλό ρήτορα που όμως μπλεκόταν σε ξένα αμπέλια. Πράγμα που με έκανε να "μπερδεύω" το σεβασμό μου απέναντι στο θεσμό.

http://kastanogr.blogspot.com