Δευτέρα, Νοεμβρίου 05, 2007

Η αυτοκτονία του ΠΑΣΟΚ

Ο Πρετέντερ-μπόυ πριν μερικά χρόνια έλεγε ότι «ένα κόμμα εξουσίας δεν αυτοκτονεί». Εννοούσε ότι θα βρει τον τρόπο να επιλέξει για αρχηγό αυτόν που θα το διασώσει από κάποιο κακό, αυτόν που θα το οδηγήσει σε επιβίωση, αυτόν που θα τον επαναφέρει στην εξουσία. Εννούσε ότι το ένστικτο αυτοσυντήρησης ενός κόμματος εξουσίας είναι όμοιο με αυτό του ανθρώπου. Σε μία δύσκολη στιγμή θα επιλέξει το δρόμο της σωτηρίας, ενστικτωδώς.

Ο Πρετέντερ-μπόυ έκανε λάθος.

Σήμερα (την Κυριακή) το ΠΑΣΟΚ οδεύει σε αυτοχειρία!

Πάμε παρακάτω.

15 σχόλια:

Cosmos71 είπε...

Συμφωνώ μαζί σου. Απλά να υπενθυμίσω ότι σαν λαός γενικότερα έχουμε αυτοκτονικές τάσεις! Αντε τώρα να καταλάβεις αυτό που συμβαίνει. "Με τον ενα αρχηγό θα κερδίσω, αλλά ψηφίζω τον άλλο". Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.

Μάρκος είπε...

Δεν είναι μόνο το ότι "με τον έναν κερδίζω". Έτσι κι αλλιώς τα γκάλοπ δεν τα εμπιστεύομαι. Τόσο πολύ.

Είναι όμως ότι θεωρώ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι ένας έχει ικανότητες και ο άλλος έχει μέσον.. (το επώνυμό του). Είναι προφανές ότι ο ένας απλά δεν κάνει για αρχηγός και ο άλλος είναι η καλύτερη δυνατή λύση.

Αλλά κάποιοι είναι εντελώς τυφλοί

Cosmos71 είπε...

Για άλλη μια φορά συμφωνώ απόλυτα. Αυτό που επίσης με προβληματίζει και με κάνει και αναρωτιέμαι είναι πως αυτό το προφανές γεγονός δεν το βλέπει τόσος κόσμος, που λέει πως θα ψηφίσει τον Γιώργο.

Ανώνυμος είπε...

>Σήμερα (την Κυριακή) το ΠΑΣΟΚ οδεύει σε αυτοχειρία!<

Ε και; Εσένα τι σε νοιάζει;

Ανώνυμος είπε...

Γυρίζουν το κλειδί στην πόρτα, παίρνουν
τα παλιά, φυλαγμένα γράμματά τους,
διαβάζουν ήσυχα, κι έπειτα σέρνουν
για τελευταία φορά τα βήματά τους.

Ήταν η ζωή τους, λένε, τραγωδία.
Θεέ μου, το φρικτό γέλιο των ανθρώπων,
τα δάκρυα, ο ίδρως, η νοσταλγία
των ουρανών, η ερημιά των τόπων.

Στέκονται στο παράθυρο, κοιτάνε
τα δέντρα, τα παιδιά, πέρα τη φύση,
τους μαρμαράδες που σφυροκοπάνε,
τον ήλιο που για πάντα θέλει δύσει.

Όλα τελείωσαν. Το σημείωμα να το,
σύντομο, απλό, βαθύ, καθώς ταιριάζει,
αδιαφορία, συγχώρηση γεμάτο
για κείνον που θα κλαίει και θα διαβάζει.

Βλέπουν τον καθρέφτη, βλέπουν την ώρα,
ρωτούν αν είναι τρέλα τάχα ή λάθος,
«όλα τελείωσαν» ψιθυρίζουν «τώρα»,
πως θ' αναβάλουν βέβαιοι κατά βάθος..

Μάρκος είπε...

Ταιριάζει πράγματι με το ΠΑΣΟΚ τη δεδομένη στιγμή, αλλά δεν είναι και ο αγαπημένος μου ο Καρυωτάκης.

Κρετένση, ας μην το ξανασυζητήσουμε σε παρακαλώ. Με νοιάζει και με παρανοιάζει. Για σένα υπάρχει μόνο άσπρο - μαύρο στην κρίση σου για τους πολιτικούς και τα κόμματα και ως εκ τούτου δε σε νοιάζει καθόλου ένας "μαύρος" πολιτικός ή ένα "μαύρο" κόμμα.

Εμένα, αντιθέτως, με νοιάζει τα μέγιστα. Εκτός του ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ ψηλά στην πολιτειακή ιεραρχία της χώρας, εκτός του ότι ο νικητής ενδεχομένως να γίνει πρωθυπουργός ή ακόμα και να μη γίνει, γίνεται αυτομάτως υποψήφιος πρωθυπουργός, εκτός από όλα αυτά είναι χρέος μου να ενδιαφέρομαι για τα περί της πολιτείας ακόμα κι αν δεν ταυτίζομαι άμεσα με το κόμμα αυτό.

Στο κάτω κάτω της γραφής, το 2000 είχα ψηφίσει το Μιχάλη Χαραλαμπίδη και δε θα ήταν εκτός του πεδίο βολής ή πεδίο ψήφου μου ένα ΠΑΣΟΚ με αρχηγό το Βαγγέλη Βενιζέλο. Ενώ, αντίθετα, ένα ΠΑΣΟΚ με αρχηγό το Γιωργάκη αυτομάτως εκτοξεύεται εκτός του πεδίου βολής αυτού. Οπότε με νοιάζει και για έναν ακόμα λόγο. Να ανοίξουν οι πολιτικοί ορίζοντες. Όχι οι δικοί μου. Της χώρας.

Αν για σένα είναι παντελώς αδιάφορο για μένα είναι απόλυτα ενδιαφέρον και ζωτικής σημασίας το θέμα.

Και με απογοητεύεις που επιμένεις να λες το ίδιο πράγμα και να με τισγκλίζεις στενά με αυτό μου το ενδιαφέρον.

Αν εσύ είσαι "κολημένος" με το Ελ. Μέτωπο και τον διάδοχο ΛΑΟΣ ό,τι και να γίνει στις 4 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, εγώ επέλεξα τέσσερα διαφορετικά κόμματα στις αναμετρήσεις αυτές. 4 διαφορετικά κόμματα (96,00,04,07). Δεν είμαι δεδομένος για κανέναν. Και το ΠΑΣΟΚ με Βενιζέλο θα μπορούσε να μου προσφέρει την πέμπτη επιλογή. Αλλά δεν το βλέπω, ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

Το κακό ποιο είναι να είσαι κολημένος με το Ελληνικό Μέτωπο (πάνω απ' όλα) και υποχρεωτικά μετά με το διάδοχο ΛΑΟΣ; :P

Κατά τα άλλα συμφωνώ με όσα γράφεις, όχι επειδή θα υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ έστω και με Βενιζέλο αλλά επειδή καλό θα ήταν οι ηγέτες των μεγάλων κομμάτων να ξέρουν να αρθρώνουν και καμιά πρόταση που και που.

Nativist είπε...

"Κρετένση, ας μην το ξανασυζητήσουμε σε παρακαλώ"

Εφ’ όσον ο φίλος μου ο Μάρκος δεν θέλει να το ξανασυζητήσουμε, η επιθυμία του είναι απόλυτα σεβαστή, έστω και μη κατανοητή. «Je déteste ce que tu dis mais je me battrai pour que tu aies le droit de le dire», έλεγε ο Βολταίρος. Έτσι σ’ αφήνω να απολαύσεις την κομματολογία σου, χωρίς άλλες ενοχλητικές παρεμβάσεις. Άλλωστε, έχει και το θετικό του μέρος το πράγμα: Δείχνει ότι είσαι γνήσιος Ρωμηός, διότι στο αίμα μας είναι τα πολιτικά και δη τα κομματικά!! Να είσαι καλά.


Στον καφενέ απ'έξω σαν μπέης ξαπλωμένος,
τού ήλιου τίς ακτίνες αχόρταγα ρουφώ,
και στων εφημερίδων τα νέα βυθισμένος,
κανέναν δεν κυττάζω, κανέναν δεν ψηφώ.

Σε μιά καρέκλα τόνα ποδάρι μου τεντώνω,
το άλλο σε μιαν άλλη, κι ολίγο παρεκεί
αφίνω το καπέλλο, και αρχινώ με τόνο
τούς υπουργούς να βρίζω και την πολιτική.

Ψυχή μου! τί λιακάδα! τί ουρανός! τί φύσις!
αχνίζει εμπροστά μου ο καιμακλής καφές,
κι εγώ κατεμπνευσμένος για όλα φέρνω κρίσεις,
και μόνος μου τίς βρίσκω μεγάλες και σοφές.

Βρίζω Εγγλέζους, Ρώσους, και όποιους άλλους θέλω
και στρίβω το μουστάκι μ' αγέρωχο πολύ,
και μέσα στο θυμό μου κατά διαβόλου στέλλω
τον ίδιον εαυτό μου, και γίνομαι σκυλί.

Φέρνω τον νούν στον Διάκο και εις τον Καραίσκο
κατενθουσιασμένος τα γένια μου μαδώ,
τον Έλληνα εις όλα ανώτερο τον βρίσκω,
κι απάνω στην καρέκλα χαρούμενος πηδώ.

Την φίλη μας Ευρώπη με πέντε φασκελώνω
απάνω στο τραπέζι τον γρόθο μου κτυπώ...
Εχύθη ο καφές μου, τα ρούχα μου λερώνω,
κι όσες βλαστήμιες ξέρω αρχίζω να τίς πω.

Στον καφετζή ξεσπάνω...φωτιά και κείνος παίρνει.
Αμέσως άνω κάτω τού κάνω τον μπουφέ,
τον βρίζω και με βρίζει, τον δέρνω και με δέρνει,
και τέλος δεν πληρώνω...δεκάρα τον καφέ!

Μάρκος είπε...

Να σε προστατέψω ήθελα. Από το να με απογοητεύσεις κι άλλο.

Nativist είπε...

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί σε απογοητεύω, όπως κι εσύ δεν καταλαβαίνεις ότι απογοητεύεις εμένα.

"Αν εσύ είσαι "κολημένος" με το Ελ. Μέτωπο και τον διάδοχο ΛΑΟΣ ό,τι και να γίνει στις 4 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, εγώ επέλεξα τέσσερα διαφορετικά κόμματα στις αναμετρήσεις αυτές"

«Κολλημένος» εγώ με το ΕΜ => ΛαΟΣ; Λάθος, εγώ είμαι καρακολλημένος μόνο με την Ελλάδα. Είναι, λοιπόν, φυσικο, να μην με ενδιαφέρει τι γίνεται στο ΠαΣοΚ, σ’ αυτή την άθλια συμμορία (ή συμμορία αθλίων) που κατάστρεψε την μεταπολιτευτική Ελλάδα. Και ιδού η απόδειξη του τι πράγματι είναι:
Ενώ η χώρα μας έχει τεράστιια εθνικά προβλήματα και μάλιστα τώρα το «Σκοπιανό», το οποίο κανονικά όφειλε να απασχολεί κι εσένα, αυτοί ασχολούνται με το ποιος θα είναι ο επόμενος φύλαρχος στην άθλια φάρα τους!!!

ΥΓ: Από την συμμετοχή που έχει το θέμα θα καταλάβεις πόσους απασχολεί.

Nativist είπε...

"«Να έχουμε μια Μακεδονία όπως τη θέλουμε. Μια Μακεδονία ελληνική και ει δυνατόν με προσαρτημένα τα κομμάτια που της λείπουν. Να τα πάρουμε πίσω»!"

(Άνθιμος Θεσσαλονίκης)

Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι που νοιάζονται την Μακεδονία μας. Ο Βενιζέλος (κρίμα στο όνομα!) εκλέγεται μεν στην Θεσσαλονίκη, αλλά πρώτο του μέλημα είναι ... η κουτάλα. Και θέλεις αυτόν να ψηφίσεις για ... πρωθυπουργό; Γιατί; Ο Καρατζαφέρης που ψήφισες σε απογοήτευσε; Δεν κάνει καλά την δουλειά που του ανέθεσες; Μήπως είσαι άστατος; Μήπως ψάχνεσαι και δεν ξέρεις τι θέλεις γι αυτό λες τους άλλους κολλημένους; Το πιθανότερο.

Εμείς οι Κρητικοί, με την κουζουλάδα που μας δέρνει, πολεμήσαμε κάποτε για την λευτεριά της Μακεδονίας, ενώ ούτε το ίδιο μας νησί μας δεν ήταν Ελλάδα. Δεν θα χάσουμε τώρα τον ... ρυθμό. Εσύ που προφανώς δεν έχεις σχέση με την Μακεδονία, συνέχισε να μεριμνάς για το ποιος θα είναι ο αυριανός αρχηγός αυτού του κωλοχανείου, το οποίο μάλιστα και ίσως ψηφίσεις και άσε εμάς τους κουζουλούς να πολεμούμε και την Μακεδονία μας! Τελεία και παύλα.

Μάρκος είπε...

Βεβαίως και μ'απασχολεί. Αλλά η αδιαλλαξία των Σκοπιανών είναι ακλόνητη, άρα πάμε για βέτο. Πάλι σώζεται ο Καραμανλής.

Το θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ όμως δεν μπορείς να το αγνοήσεις με δύο λέξεις ("συμμορία αθλίων"). Η μυωπία σου με εκπλήσσει και η μη αντίληψη των σοβαρών θεμάτων. Δεν είναι δυνατόν να μη σε ενδιαφέρει τι γίνεται σε ένα κόμμα που μεθαύριο θα κυβερνήσει τη χώρα. Έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία επειδή οι δυο τους εκφράζουν ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Και το ένα από τα δύο πρέπει να ηττηθεί. Όμως, πιθανότατα θα κερδίσει. ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Και αυτό είναι κακό. Αν δεν το βλέπεις είσαι μύωψ.

Nativist είπε...

Εκ γενετής έχω αστιγματισμό, υπερμετρωπία και τώρα πρεσβυωπία. Μύωψ ουδέποτε υπήρξα και η πρεσβυωπία, η οποία έρχεται με την ηλικία, ειρήσθω εν παρόδω, καταπολεμά τυχόν υπάρχουσα μυωπία, ίδιον το νιάτων. Αυτά περί οφθαλμιατρικής. Σε τίποτε απ’ όσα έγραψα παραπάνω δεν απάντησες. Δεν πειράζει, μικρός είσαι ακόμη, θα κατασταλάξεις σιγά, σιγά. Προς το παρόν, μάλλον δεν ξέρεις τι θέλεις. Μήπως χρειάζεσαι έναν δυνατό διπλό τούρκικο δίχως ζάχαρη; Το «Πλωμάρι» δεν κάνει αστεία!! :))

ΥΓ: Είχα χθες βράδυ κάνει μία τελευταία προσπάθεια να σου δώσω να καταλάβεις ότι κάνεις λάθος, τουλάχιστον ως προς την άποψή μου για μένα, αλλά δεν βλέπω το σχόλιο. Δεν βαριέσαι, εγώ βαρέθηκα την πασοκολογία.

Μάρκος είπε...

Δεν κατάλαβα σε τι δεν απάντησα και δεν κατάλαβα την προσπάθεια που έκανες. Επειδή με ρώτησες αν είχα πάρει το εμαιλ σου, δεν έχω πάρει κανένα εμαιλ για μήνες τώρα. Άρα ίσως περίμενες απάντηση σε μήνυμα που δενέλαβα ποτέ. markoseu@yahoo.gr εδώ στείλε αν θέλεις κάτι.

Άλλο η διαφωνία, άλλο ρήξη. Εγώ τους φίλους τους τιμώ και σε όλη μου τη ζωή διαφωνώ πολιτικά με όλους μου τους φίλους. Τους φίλους τους κανονικούς, τους εν ζωή. Δεν τρέχει τίποτα. Χαλαρά!

Nativist είπε...

Δεν απάντησες στην ερώτησή μου σχετικά με τον ΛΑ.Ο.Σ. και όχι ασφαλώς στο e-mail, το οποίο είχα στείλει σε λάθος διεύθυνση (makros@yahoo.gr – έφαγα το eu δηλαδή). Σε ρώτησα γιατί να εγκαταλείψεις το κόμμα που μόλις ψήφισες και που κατά κοινή ομολογία κάνει θαυμάσια την δουλειά, για την οποία το ψήφισες και να στραφείς ξάφνου στο ... ΠαΣοΚ, επειδή ενδεχομένως θα έβγαινε ο Βενιζέλος. Είναι πολιτική ωριμότητα αυτό; Κι έπειτα λες ότι σε απογοητεύω εγώ; Αυτού του είδους η συμπεριφορά, το να πετάγεσαι ξάφνου, χωρίς –σε μένα τουλάχιστον- προφανή λόγο από τον ΛαΟΣ στο ΠαΣοΚ, δείχνει αστάθεια που δεν περίμενα από εσένα. Το 2004 ψήφισες ΝΔ και τι διαφορά είδες; Θυμάσαι που τα λέγαμε και τότε στο ekloges.gr; Τι είναι δηλαδή ο Βενιζέλος και ασκεί τόση γοητεία επάνω σου; «Από τούτο το κηπούλι βγήκε και τούτο το μαρούλι», όπως λέμε στην Κρήτη. Μπορεί να έχει ψηλότερο I.Q. από τον BravoYorgo, μπορεί να μιλά καλύτερα, αλλά είναι ένας καιροσκόπος, ο οποίος δεν δίστασε να μαλώσει με τον καθηγητή του, τον αείμνηστο Αριστόβουλο Μάνεση, να του απευθύνει μάλιστα χαρακτηρισμούς πρωτάκουστους (φημίζεται για το θράσος του και την ιταμότητά του!), επειδή ήθελε να στηρίξει την αστήρικτη νομιμότητα της εκλογής Σαρτζετάκη με την ψήφο του Αλευρά. Έκτοτε έγινε ο χαϊδεμένος του Ανδρέα και τα άλλα κύλησαν μόνα τους. Έχει καμμία αποδεδειγμένη πολιτική οξυδέρκεια; Έχει κανένα ιδιαίτερο όραμα για την Πατρίδα; Σε τι διαφέρει από τους υπόλοιπους της φάρας αυτής; Αναίσχυντος καιροσκόπος και τίποτε άλλο, στον οποίο δεν έκατσε να εκπληρώσει το όνειρο της αρχηγίας. Αυτά σου έγραφα, αν θυμάμαι καλά, πάνω-κάτω.