Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2007

Ταυτότητες, μουσουλμάνοι και ρατσισμός!

Δείτε παρακαλώ αυτό το άρθρο της Ελευθεροτυπίας

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=81449188

Φωνάζουν, λέει, οι μουσουλμάνοι και απειλούν ότι δε θα είναι υποψήφιοι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ (τι απειλή Θεέ μου!) εάν περάσει το λεγόμενο 3-2, δηλαδή 3 Χριστιανοί - 2 Μουσουλμάνοι. Ο νόμος φέτος επιτρέπει +2 υποψηφίους από τις έδρες και έτσι στην Ξάνθη οι 4 (3+1) θα γίνουν 5 και σκέφτονται να το κάνουν 3+2.

Ερώτηση. Μα δε βρίζανε τον Χριστόδουλο πριν 7 χρόνια περίπου ως ρατσιστή, ως μη σεβόμενο το θρήσκευμα του καθενός, επειδή όχι να επιβάλλει, αλλά επειδή ζητούσε να γίνει δημοψήφισμα και να αποφανθεί ο λαός για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Τελικά δεν πέταξε στα σκουπίδια τα 3 εκατομύρια υπογρφών ο τότε Πρόεδρος και σωθήκαμε από το κακό; Αυτό δεν είχε γίνει; Δε διασφαλίστηκε το απόρητο του θρησκεύματος του καθενός μας; δε γλύτωσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα τότε; δεν προήχθη η δημοκρατία, ο σεβασμός και τα λοιπά συναφή;

Η μήπως εκεί στη Θράκη δεν εφαρμόστηκε;

Πώς ξέρουν όοοοολοι ποιοι είναι οι Χριστιανοί, ποιοι είναι οι Μουσουλμάνοι; 'Αθρησκοι δεν υπάρχουν εκεί;

Συγγνώμη κύριοι υποψήφιοι(;) βουλευτές που δηλώνετε Μουσουλμάνοι. Πώς ξέρετε ότι οι άλλοι 3 θα είναι «Χριστιανοί» δηλαδή; Γιατί να μην είναι άθρησκοι; Βουδιστές; Πώς το ξέρετε;

Εσείς των κομμάτων πάλι, τι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΙ είναι αυτοί; Δηλαδή ζητάτε ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ από τους υποψηφίους σας; Έχετε κάνει προκύρηξη και λέτε θέλουμε 3 Χριστιανούς και 2 Μουσουλμάνους υποψηφίους; Δε σέβεστε τα προσωπικά δεδομένα τους;

Τελικά είμαστε ρατσιστικό κράτος και δεν έχουμε χαίρι. Άκους εκεί τα ίδια τα κόμματα να ανακρίνουν θρησκευτικώς τα μέλη τους για να αποφασίζουν πόσοι και ποιοι θα κατέβουν στις εκλογές. ΝΤΡΟΠΗ!

(Με την ευκαιρία της αναφοράς, κάντε κι εσείς μία προσευχή για τον Χριστόδουλο ρε παιδιά. Ανάψτε ένα κεράκι στην Εκκλησία για την υγεία του Αρχιεπισκόπου. Είναι σοβαρά τα πράγματα.)

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Μαρκο.
Δεν εχω τιποτα εναντιον των μουσουλμανων της Θρακης τους σεβομαι και ειναι Ελληνες πολιτες.Καπου εδω ομως θα πρεπει να βαλω ενα αλλα...
Θα πρεπει να σεβονται τους νομους της χωρας και να εγκαταλειψουν επιτελους αυτο το διπλο παιχνιδι που παιζουν τοσα χρονια.
Ακουω απο την μια Τουρκικη ενωση Θρακης,τα παιδια τους τα στελνουν να σπουδασουν στην ''μαμα-Τουρκια'',στο σπιτι μιλουν Τουρκικα,τι ειναι ολα αυτα?Για να συμβιωνεις με καποιον που εχει διαφορετικες πεποιθησεις απο σενα θα πρεπει να υπαρχει αλληλοσεβασμος κατι που δεν συμβαινει δυστυχως.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα της Θράκης είναι πολύπλοκο. Έχω γράψει σχετικά στην Αγορά του Αντίβαρου.

Μάρκο, ο κόσμος προσεύχεται για τον Χριστόδουλο. Δες εδώ και όχι μόνο.

Μάρκος είπε...

Πολύπλοκο αλλά εγώ δε μιλάω για τη Θράκη εδώ. Εγώ μιλάω για την απίστευτη υποκρισία των προοδευτικών που νομίζουν ότι με τη μη αναγραφή όλα μας τα προβλήματα λύθηκαν. Ουσιαστικά έγινε μία τρύπα στο νερό.

(Εδώ Κύκλωψ!)

Ανώνυμος είπε...

Mea cupla. Η απάντησή μου ήταν για τον Βασίλη. Συμφωνώ απόλυτα μ' αυτά που γράφεις. Η απαλοιφή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, η οποία λογικά θα έπρεπε να παίζει σημαντικότερο ρόλο στην Θράκη από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδος, αποδείχτηκε μία ανοησία και μισή, αφού εκεί είναι το μόνο ευρωπαϊκό έδαφος, στο οποίο υπάρχουν ιεροδικεία και εφαρμόζεται (μερικώς) η Σαρία. Το ζήτημα των ταυτοτήτων ήταν ένα crash test μεταξύ Σημίτη-Χριστόδουλου, το οποίο προκάλεσε ο πρώτος και μάλιστα με τέτοιο κατάπτυστο τρόπο, για να δει αν τον παίρνει να βάλει χέρι στην Εκκλησία με απώτερο σκοπό ασφαλώς την περιουσία της. Διδαχθείς προφανώς από την κασκαρίκα που του έπαιξαν οι Τούρκοι στα Ίμια, πήγε να δοκιμάσει τις αντοχές του Χριστόδουλου, με την διαφορά ότι ο τελευταίος δεν είναι ... Σημίτης κι εκεί σκόνταψε ο ερίφης

Ανώνυμος είπε...

Πολύ θα στενοχωρηθώ αν πάθει κάτι ο Χριστόδουλος. Έχει φάει λάσπη με τον τόνο, γιατί είπε αυτά που δεν λένε οι πολιτικοί (πλην του Καρατζαφέρη).
Έκανε λάθη, δεν λέω, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να φέρει νέο άνεμο στην εκκλησία. Το μεσημέρι άκουσα ότι δεν πάει καθόλου καλά. Τώρα άλλα διαβάζω στην Ναυτεμπορική.

Πάντως, έτσι και τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα ήθελα ως επόμενο τον Άνθιμο.

Greg είπε...

Μ΄ άρεσε που η Καραχασάν έλεγε ότι δεν ήθελε να εκλεγεί λόγω καταγωγής...

Δυστυχώς Άνθιμος δεν πρόκειται να εκλεγεί {ως επόμενος όταν και αν} μια και τώρα θα πέσουν επάνω όλοι όσοι καήκανε με τον χυλό...

Ο Σημίτης δεν είδα να στέλνει ένα 'περαστικά'... για τα μάτια ρε αδελφέ!

Ανώνυμος είπε...

"Ο Σημίτης δεν είδα να στέλνει ένα 'περαστικά'... για τα μάτια ρε αδελφέ!"
Τι λες, μωρέ, τον κερατά, μέχρις εκεί κατάντησε κατινιά του;! Π' ανάθεμά τον, μικρός στο σώμα, μικρότερος στην ψυχή. Μια ζωή έτσι δεν ήταν; Δεν έριξε τα κατάξυλα των Ιμίων στις ΕΔ και το έκανε και δέκα χρόνια μετά με το βιβλίο του;

Όσο για τον Άνθιμο, έχεις δίκιο, απλώς μία ευχή εξέφρασα. Ευσεβείς πόθοι...

Ανώνυμος είπε...

marko des ena neo blogaki http://plevrisvideos.blogspot.com/

Μάρκος είπε...

Υπάρχει ένα τεραστίων διαστάσεων διαμάντι στην πλειάδα Μητροπολιτών, ο οποίος με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος οποτεδήποτε (εύχομαι σε πολλές δεκαετίες) προκύψει ζήτημα διαδοχής, ελπίζω να διαδεχθεί αυτός επάξια τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ας μη βιάζουμε τον χρόνο.

Μάρκος είπε...

Ποιος Πλεύρης; εγώ κοιτάω μπροστά όχι πίσω. Δε με ενδιαφέρουν φθαρμένα παλιά πρόσωπα. Ξεκαθαρίζω τη θέση μου.

vetdino είπε...

ο Άνθιμος είναι παλικάρι και στην Αλεξανδρούπολη που ήταν έκανε πολύ σημαντικό έργο!!

Ξέρω φοιτητές που σπούδαζαν πάνω και μιλάμε με τα καλύτερα λόγια για την προσφορά του Άνθιμου στην περιοχή και το πως κατάφερε να κρατήσει με επιχοιρηγήσεις και κίνητρα από τη Μητρόπολη τον κόσμο στον Έβρο!!

Εννοείται πως εύχομαι ό,τι καλύτερο στον Χριστόδουλο και ελπίζω να γυρίσει σιδερένιος και πιο δυναμικός μετά από αυτό το γολγοθά που ανεβαίνει.

υγ: πλεύρης;; χα χα!! ΖΙΓΚ!! ΧΆΙΛ!!

(αυτοί που τον τιμούν ας ρίξουν μια ματιά στα βιβλία του και στους "καλούς γερμανούς εθνικοσοσιαλιστές" του)

Ανώνυμος είπε...

Μάρκος έγραψε: "Υπάρχει ένα τεραστίων διαστάσεων διαμάντι στην πλειάδα Μητροπολιτών, ο οποίος με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος οποτεδήποτε (εύχομαι σε πολλές δεκαετίες) προκύψει ζήτημα διαδοχής, ελπίζω να διαδεχθεί αυτός επάξια τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ας μη βιάζουμε τον χρόνο."

Κι εγώ, Μάρκο μου, τον ξέρω και είναι και πολύ ... ευγενικός!! Ρ-)

@ πλευρικό: Όπως κατάντησε ο Πλεύρης, φοβούμαι ότι τίποτα δεν έχει να προσφέρει στην σύγχρονη Ελλάδα. Μάλλον ζει παραληρώντας στον κόσμο του, που ο χρόνος του έχει σταματήσει στο 1945. Ο νεοναζισμός του, ντυμένος με ψευδοελληνικό μανδύα, δεν ενδιαφέρει πια παρά τους ασχολούμενους με την ιστορία του Χίτλερ και τον διωγμό των Εβραίων. Αν είσαι νέος (κάτι μου λέει ότι είσαι), ξύπνα, άφησε τον Πλεύρη και τα λοιπά απολιθώματα στην κοσμάρα τους και κοίταξε πώς θα βοηθήσεις την πατρίδα σου. Οι σβάστικες θάφτηκαν άπαξ δια παντός!!

@vetdino: Για τον Άνθιμο γράψαμε παραπάνω με τον greg. Καίτοι γνωρίζω κι εγώ πολύ καλά την προσφορά του, τις ικανότητές του και τον πατριωτισμό του, πρέπει να συμφωνήσω με τον greg ότι θεοί και δαίμονες θα συμμαχήσουν εναντίον του. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δείχνοντας ακόμη μια φορά ότι είναι διαφορετικός, γεννημένος ηγέτης, δεν άφησε να προβληματίζονται οι γύρω του για το "πώς θα του ανοίξουμε τέτοιο θέμα". Κάλεσε τρεις από το οικείο περιβάλλον του, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, δύο λαϊκούς κι έναν κληρικό και τους έθεσε ψύχραιμα και χωρίς περιστροφές το θέμα της διαδοχής του. Αυτό θα πει άνθρωπος υπεύθυνος, ηγετική μορφή. Θυμήσου ανάλογες περιπτώσεις με τον Παπανδρέου και τον μακαριστό Σεραφείμ. Ούτε πεθαμένους δεν μπορούσαν να τους ξεκολλήσουν από την καρέκλα.

Ανώνυμος είπε...

Μάρκο δυστυχώς, έχεις δίκιο. Αφού το κράτος αποφάσισε (και πολύ καλά έκανε) να απαλείψει το θρήσκευμα από τις ταυτότητες δεν μπορεί να αυτοακυρώνεται.

Όσο για τον Χριστόδουλο, σκέφτονται λέει να τον στέιλουν στο εξωτερικό. Στη Δύση φυσικά. Πού; Στους Σατανάδες; Στους Καθολικούς και στους Προστεστάντες; Ο αρχηγός της Ορθοδοξίας μας θα αφήσει να τον αγγίξουν ανθρώπινα χέρια και μάλιστα μη ορθόδοξα; Αισθάνομαι προδομένος.

Τα κεράκια και οι προσευχές δεν προσφέρουν τίποτα. Αν δεν υπάρχει ανθρώπινη δράση τίποτα δεν προχωρεί. Είναι αυτή η δράση που πολεμούσε ο Χριστόδουλος και το συνάφι της Ορθοδοξίας σας. Τώρα τη χρειάζεται βέβαια.
Ξυπνήστε ρε από το ναρκωτικό που πουλάει η Εκκλησία...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε είσαι φάουλ και τέσσερα χιλιόμετρα οφσάιντ.

1. Το κράτος ΔΕΝ αυτοακυρώνεται. Το κράτος ξεχείλιζε από υποκρισία το 2000 και γνώριζε ΑΠΟ ΤΟΤΕ αυτήν την αυτοακύρωση. Δεν είναι μόνο αυτό που έγραψα στο ποστ. Είναι και ένα σωρό άλλα. Το ποσοστό εισαγωγής στα πανεπιστήμια των μουσουλμάνων, για παράδειγμα. Έχουνε "πλαφόν". Γιατί; αν εγώ εξισλαμιστώ και γίνω μουσουλμάνος, θα μπω στο ποσοστό αυτό; εεεε;; θα μπω; δε θα μπω, γιατί δε θα μπω; αυτό δεν είναι ΚΑΡΑΡΑΤΣΙΣΜΟΣ; Η υποκρισία ξεχειλίζει στο θέμα αυτό. Μόνος στόχος ο Χριστόδουλος ήταν και η επιρροή της Εκκλησίας.

2. Έχεις μία ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ γνώμη για τις απόψεις της Εκκλησίας και της πίστης. Οι μοιρολατρισμοί αλλού, δεν περνάνε σε μας. Δεν έχω ώρα για περισσότερη ανάλυση τώρα. Θα κάνω ειδικό ποστ, αν μου τη βαρέσει.

Κρετένση, ίσως τον ξέρεις, ευγενικός είναι αλλά Ευγενικός δεν είναι! Το μικρό του αρχίζει από Ν. Άλλα στοιχεία δε δίνω.

Ανώνυμος είπε...

Για μένα δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν ο όρος μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Θρησκευτική μειονότητα δεν μπορεί να υπάρχει σε σοβαρό και πολιτισμένο κράτος ή έθνος αν θέλεις. Κακώς λοιπόν παίρνουν θέσεις λόγω θρησκεύματος. Είναι Έλληνες πολίτες και πιστεύουν κάπου. Όπως και εσύ.
Αλλά για να γίνει αυτό που λέω θα πρέπει να πολεμήσουμε πρώτα τη λογική της επικρατούσας θρησκείας και άλλες τέτοιες ανοησίες.
Και αυτό δεν γίνεται με τη δική σου θεώρηση. Ούτε τη δική τους φυσικά. Χριστιανισμός και Μωαμεθανισμός και Ιουδαϊσμός είναι οι μεγαλύτερες μπαρούφες του ανθρώπινου μυαλού.
Πουλάνε πνευματικά ναρκωτικά και πλουτίζουν. Ειδικά οι χριστιανικές Εκκλησίες.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς είσαι πιτσιρικάκι, ανώνυμε, και η γλώσσα σου προτρέχει της διανοίας ή καλύτερα προτρέχει της γνώσης. Και μάλλον δεν ήσουν και ο καλύτερος μαθητής στο σχολείο...

Η μουσουλμανική μειονότητα ορίζεται βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία περιγράφει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Σε αντιστοιχία ορίζονται οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Το ότι τους εκσαφάνισαν όλους τους Έλληνες, αγνόησαν το καθεστώς διοικητικής αυτονομίας των 2 νησιών και σήμερα από 150000 Έλληνες το 1928 έχουμε μόνο 2000 υπέργηρους στην Πόλη, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Οι απόψεις σου με θλίβουν ιδιαίτερα. Διότι η υπερφίαλη αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τις επιταγές της εποχής (πολιτική ορθότητα και λοιπά κουραφέξαλα προιόντα της παγκοσμιοποίησης) επηρέασε σε τόσο μεγάλο βαθμό ένα νέο άνθρωπο που θα έπρεπε να «συλλογάται ελεύθερα». Ελεύθερα από κάθε περιορισμό και ειδικά ελεύθερα από κάθε στρατευμένο κείμενο τυχάρπαστων λακέδων, που επειδή δε γουστάρουν ένα πρόσωπο, τα βάζουν με ολόκληρο το οικοδόμημα που αυτός εκπροσωπεί. Και έτσι παρασύρουν τους αδαείς να ξε-ριζώσουν την παράδοση και τον συλλογικό τους εαυτό.

Λυπάμαι.

Ανώνυμος είπε...

«Η μουσουλμανική μειονότητα ορίζεται βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία περιγράφει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Σε αντιστοιχία ορίζονται οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου.»

Δεν είμαι και τόσο πιτριρίκος όσο υπέθεσες. Το παραπάνω το ξέρω. Αυτό που εννοούσα είναι: Και λοιπόν
Τι σχέση έχει η συνθήκη της Λωζάνης; Αυτό θα ήταν το στοίχημα για το ελληνικό κρατος. Μετά από 80 χρόνια τι πάει να πεί μουσουλμάνοι. Θα έπρεπε να μην παίζει κανένα απολύτως ρόλο. Θα έπρεπε εμείς σαν κοινωνία να δείξουμε όχι μόνο συγκατάβαση αλλά να δώσουμε και κατευθύνσεις. Ότι όποιος θέλει να ζει στην Ελλάδα θα δεχτεί το δίκαιο και τη δημοκρατία μας. Ούτε ειδικές ρυθμίσεις ούτε σαρίες. Αλλά αυτό προϋποθέτει αποβολή της νοοτροπίας περί επικρατούσας θρησκείας και επικλήσεις σε πνεύματα του ουρανού στο Σύνταγμα. Δεν είμαστε καμιά φυλή στις ζούγκλες της Αφρικής ή του Αμαζονίου για να είμαστε δεισιδαίμονες.
Η ιδεολογία/θεολογία που υποστηρίζεις έχει προκαλέσει πολλά κακά στη χώρα.

«...από κάθε στρατευμένο κείμενο τυχάρπαστων λακέδων, που επειδή δε γουστάρουν ένα πρόσωπο, τα βάζουν με ολόκληρο το οικοδόμημα που αυτός εκπροσωπεί. Και έτσι παρασύρουν τους αδαείς να ξε-ριζώσουν την παράδοση και τον συλλογικό τους εαυτό.»

Δεν κρίνω μόνο από ένα πρόσωπο. Κρίνω από το οικοδόμημα. Κάτι είναι σάπιο σε αυτό εξ ορισμού.
Είναι σαν να μου λες δεν φταίει ο φασισμός αλλά ο Μουσολίνι. Το πρόβλημα είναι όμως το οικοδόμημα.


«επηρέασε σε τόσο μεγάλο βαθμό ένα νέο άνθρωπο που θα έπρεπε να «συλλογάται ελεύθερα».»

Τι σχέση έχει η Εκκλησια και η Ορθοδοξία και ο Χριστιανισμός με την ελεύθερη σκέψη; Αστείο είναι αυτό;;; Εσείς ΔΕΝ ανέχεστε καμία άλλη άποψη δίπλα σας. Η Ιστορία το έχει αποδείξει.

«παρασύρουν τους αδαείς να ξε-ριζώσουν την παράδοση και τον συλλογικό τους εαυτό»

Συλλογικό εαυτό;;; Τι είναι αυτό; Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Τι είμαστε, Σιαμαίοι;

Οι 'Ελληνες όταν άφησαν το στίγμα τους στον πλανήτη δεν ήταν χριστιανοί. Άρα δεν χρειαζόμαστε εισαγόμενη φιλοσοφία. ΈΧΟΥΜΕ.
Από όταν έγιναν χριστιανοί είναι μέσα στην κακομοιριά, τη μιζέρια και την πνευματική και πολιτισμική υποανάπτυξη. Μονο άνθρώπους-πυροτεχνήματα παράγουμε. Μέχρι και πριν από 2-3 δεκαετίες φεύγανε άνθρωποι γιατί δεν είχανε να φάνε. Ούτε να συντηρηθούμε δεν μπορούμε. Αν βγούμε από την Ε.Ε θα πεινάσουμε πάλι όλοι με τις ιδέες που έχεις όχι μόνο εσύ, αλλά πολλοί κουτορνίθια 'Ελληνες που υποκλίνονται σε αέρα κοπανιστό.

Cacofonix είπε...

Φίλος ἄμυαλος καὶ ἐπιπόλαιος εἶναι πηγὴ βλάβης, ἐνῷ ἡ συναναστροφὴ μὲ συνετοὺς εἶναι πηγὴ γλυκύτητας.

Τσακίζει τὴν καρδιὰ ἡ συντροφιὰ μὲ ἀσύνετους. Καλύτερα νὰ κατοικήσεις μαζὶ μὲ θηρία, παρὰ μὲ ἀνθρώπους κακότροπους.

Κάθισε μαζὶ μὲ γύπες, παρὰ μὲ πλεονέκτη καὶ ἀχόρταγο. Γίνε φίλος μὲ φονιά, παρὰ μὲ φιλόνικο.

Κάθισε ἀνάμεσα σὲ λεπρούς, παρὰ ἀνάμεσα σὲ ὑπερήφανους.

Ανώνυμος είπε...

@ Μάρκο: "Κρετένση, ίσως τον ξέρεις, ευγενικός είναι αλλά Ευγενικός δεν είναι! Το μικρό του αρχίζει από Ν. Άλλα στοιχεία δε δίνω."
Σ' αυτόν πήγε κι εμένα το μυαλό μου, όταν έγραψες σχετικά. Απλώς σε πείραξα λίγο, όπως κάνω εδώ και χρόνια. Χούι μου έγινε, τι να κάνω;

Δεν μου λες, είσαι απολύτως βέβαιος ότι η γλώσσα αυτή "Όσο για τον Χριστόδουλο, σκέφτονται .... Αισθάνομαι προδομένος" σου είναι άγνωστη; Εγώ σαν κάπου να την ξέρω, αλλά ... πού; Και ασφαλώς δεν πρόκειται για πιτσιρίκο!!


@ ανώνυμο: Κάπου έχεις μπλέξει τα πράγματα και μια μιλάς για εκκλησία και μια για θρησκεία και Θεό, αν είσαι βέβαια ό ίδιος μα τον πρώτο ανώνυμο. Ένα ψευδώνυμο δεν στοιχίζει τίποτε, ώστε να κάνουμε διάκριση.
Μάθε πρώτα να διακρίνεις μεταξύ Θεού, θρησκείας και εκκλησίας και μετά έλα να συνεχίσεις, διότι έτσι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, κατάλαβες; Δεν πάνε πακέτο αυτά. Μπορεί κανείς να είναι κάλλιστα άθρησκος, χωρίς να είναι απαραιτήτως και άθεος.
Οι Έλληνες άφησαν το στίγμα τους στον πλανήτη και ΕΙΧΑΝ (δεν "ΕΧΟΥΜΕ") δική τους φιλοσοφία. Όμως τα όσα παρακάτω γράφεις είναι μάλλον ανερμάτιστα. Η εκκλησία (θρησκεία;) φταίει και είμαστε το φτωχότερο κράτος της ΕΕ;
Πότε έγιναν οι Έλληνες χριστιανοί και "από τότε είναι μέσα στην κακομοιριά"; Τι βλακείες είναι αυτές που λες; Σε ποια κράτη της ΕΕ υπάρχει επικρατούσα ή επίσημη κρατική θρησκεία, ξέρεις; Είναι όλα φτωχά και κακόμοιρα;

"Συλλογικό εαυτό;;; Τι είναι αυτό; Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Τι είμαστε, Σιαμαίοι;"
Δεν ξέρεις τι είναι ο "συλλογικός εαυτός"; Διάβασε C.G. Jung, αυτόν τον ξέρεις;

Μετά απ' αυτά, μάλλον αρχίζω να αμφιβάλλω αν είσαι ο ίδιος με τον πρώτο. Κάπου δεν κολλά το στυλάκι.

Ανώνυμος είπε...

Cacofinix ή Cacografix; :-)

Cacofonix είπε...

@ανώνυμο
Άλλο επιχείρημα πιο μεστό;

Ανώνυμος είπε...

Ο συλλογικός εαυτός είναι η ταυτότητά μας, η αυτοσυνειδησία μας, το συλλογικό μας υποκείμενο, τα κοινά πράγματα που συνδέεουν όλα τα μέλη μίας ομάδας ή κοινωνίας.

Είναι ίσως φυσικό ή αναμενόμενο να παραξενεύεσαι από τέτοιους όρους, όταν είσαι με τα μπούνια μπασμένος στην ατομολαγνεία, που είναι ο δούρειος ίππος που πρώτα διαλύει συλλογικότητες και διαφορετικότητες και μετά τις επαναφέρει στο προσκήνιο αποκλειστικά ως περιθωριακές εκδηλώσεις. Δηλαδή ποτέ ως βασική συνιστώσα κάποιου λαού.

Εάν κάποιος είναι ελάχιστα ψαγμένος καταλαβαίνει και το αίτιο και το αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου. Οδηγεί στον αδιαφοροποίητο και στυγνό καταναλωτή.

Άντε πάλι ανώνυμε, σου μάσησα το φαί σου και σου τό'βαλα με το κουτάλι στο στόμα. Ποιος τη χάρη σου.

vangelakas είπε...

Μάρκο μού κάνει εντύπωση πού απορρίπτεις έτσι εύκολα προσωπικότητες τού χώρου ώς φθαρμένα καί παρελθοντικά... Ίσως νά κάνω λάθος - εξάλλου δέν είναι απαραίτητο όλος ο κόσμος νά είναι χουντοναζοβασιλικός σάν κι εμένα, αλλά αυτό τό κυττώ μπροστά, μού έκανε κάπως.