Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2006

Βιβλίο ιστορίας της έκτης Δημοτικού

Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία από το Αντίβαρο κατά του νέου βιβλίου ιστορίας της έκτης Δημοτικού. Ζητάνε οι άνθρωποι να αποσυρθεί και να ξαναγραφτεί από την αρχή.

http://www.antibaro.gr/upografes.php

Διαβάζω και συμμετέχω σε διάφορες ιστοσελίδες.

Ακούστηκαν και πάλι οι γνωστοί αφορισμοί από αριστερόστροφους νέους ανθρώπους. Η με την Εκκλησία πρέπει να είσαι ή με την ακροδεξιά, για να συμφωνείς με το αίτημα. Η ρίψη επιθέτων είναι χαρακτηριστικό τους. Όταν δεν μπορούν να απαντήσουν επί της ουσίας, πετάνε ένα «άντε ρε εθνικιστή χάσου από εδώ» ή ένα «ουστ ρε οπαδέ του παπαδαριού και του Μεσαίωνα» και νομίζουν ότι ξεμπερδεύουν.

Εδώ όμως την πάτησαν.

Δεν είμαι με την Εκκλησία, δεν είμαι με τους εθνικιστές. Είμαι με τους πρόσφυγες!

Εμένα κυρίες μου και κύριοι, οι παππούδες μου ΚΑΙ από τα δύο σόγια (πατέρα και μητέρας) ήρθαν το 1922 από τη Μικρά Ασία.

Στο βιβλίο γράφει ότι "μπήκε ο Κεμάλ και οι Έλληνες συνωστίζονταν στο λιμάνι" λες και πήγαιναν κρουαζιέρα.

Αυτό είναι ΒΑΝΑΥΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ. Καταλάβατε;

Πάμε παρακάτω.

Ο ένας μου ο παππούς πολέμησε το 1940 στην Αλβανία. Επέζησε.

Αυτό το βιβλίο γράφει "οι Έλληνες μπήκαν στον πόλεμο όταν απάντησαν αρνητικά".

Που είναι το ηρωικό ΟΧΙ; Αφήνω από την κουβέντα τον Μεταξά. Που είναι ο αγώνας του παππού μου; και των δικών σου παππούδων;

Που είναι το έπος του 1940; ξέρετε τι έγινε σ' αυτό το ρημαδοβιβλίο; έγινε ιστορία του κινηματογράφου και του ποδοσφαίρου. Γιατί αυτά είναι τα πρότυπα σήμερα. Το βρακί της Βίσση και το σλιπάκι του Μπέκαμ.

Το βιβλίο αυτό είναι μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Έστω ότι αγνοώ όλη την ιστορία που έμαθα στα σχολεία. Έστω ότι δεν ακουμπώ αυτό που έγινε τόσο παλιά που να έχει χαθεί η γνώση από τους ανθρώπους που τη βίωσαν και να επιβίωσε μόνο στα βιβλία. Έστω ότι ΟΛΑ τα βιβλία του κόσμου είναι φιλτραλισμένα, κάτω από διάφορα ιδεολογικά και πολιτικά πρίσματα.

Όμως κύριοι, οι ιστορίες των παππούδων μου δεν είναι μόνο στα βιβλία. Είναι και στα παιδικά μου ακούσματα. Καταλάβατε; τη ζωή των παππούδων μου τη βίωσα. Γιατί έζησα μαζί τους πάρα πολλά χρόνια. Καταλάβατε;

Δεν είμαι φτερό στον άνεμο. Τον πόνο της προσφυγιάς λόγω του πολέμου και των σφαγών, μου τον διηγήθηκαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Οι παππούδες μου και οι συγγενείς τους. Οι ίδιοι.

Αυτό το βιβλίο είναι παραπάνω από ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι εξυπηρετεί πολιτικά σχέδια, σημερινά. Είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι καθαγιάζει τη γείτονα χώρα. Είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι μας οδηγεί στη λήθη. Και όποιος ξεχνά την ιστορία του, θα την ξαναζήσει. Λέει ένας σοφός.

Έστω ότι η άποψη ΟΛΩΝΩΝ μας. Το ξαναλέω. Η άποψη ΟΛΩΝΩΝ μας για την ιστορία, δέχομαι, ότι δεν είναι άκρως αντικειμενική. Η γνώση μας για την πρόσφατη ιστορία όμως είναι ΒΙΩΜΑ.

Αυτό το βιβλίο εάν το διάβαζαν οι παππούδες μου θα πηγαίναν πριν της ώρας τους. Θα πονούσαν περισσότερο από τον πόνο της προσφυγιάς που βίωσαν στη ζωή τους και έπρεπε παιδάκια να ξεκουμπιστούν από το σπίτι τους και να έθρουν στην Ελλάδα.

Καταλάβατε;

Τέλος. Αναφέρεται ο Κεμάλ ως "ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων"

και ερωτώ

ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Ο ΚΕΜΑΛ;;

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΜΗΠΩΣ;

Ρε άει σιχτίρ που θα μου δικαιολογήσετε το βιβλίο κι όλας.

Μόνο στην Τουρκία διδάσκουν έτσι την ιστορία. Γίναμε κι όλας επαρχία της και δεν το κατάλαβα;

Και πάρτε και κάτι άλλο από έναν ΔΙΚΟ ΣΑΣ, έναν αριστερό. Τον Μανώλη Γλέζο.

Δίνω μόνο τον σύνδεσμο. Διαβάστε το από την πηγή.

http://newsportal.rnn.gr/?c=144&a=1692

Ανοίξτε τα ξερά σας και διαβάστε.

Αυτά τα λέει ο Γλέζος επειδή τα ΕΖΗΣΕ. Τα ΒΙΩΣΕ. Μπορεί ο ίδιος ο Γλέζος να συμφωνεί με την αριστερίστικη άποψη για τον ρόλο της Εκκλησίας στην Επανάσταση, επειδή δεν τη βίωσε. Μπορεί ακόμη το εγγόνι και το τρισέγγονο του Γλέζου να πιστεύει σε 50 χρόνια ότι η Εκκλησία το 40 πολέμησε την αντίσταση. Μπορεί ακόμα κι αυτό. Όμως ο Γλέζος που έζησε την αντίσταση το 1940, που έζησε τη συνεργασία με τους κληρικούς το 1940, λέει αυτά που θα διαβάσετε στο άρθρο.

Ας μείνουμε στις απόψεις που προέρχονται από το βίωμα των γεγονότων και όχι σ' αυτές που προέρχονται από τα φιλτραρισμένα βιβλία. Αυτό λέω εγώ.

Άντε γιατί τα πήρα τώρα, να μου βαφτίζουν τον Κεμάλ απελευθερωτή. Λες και καταπίεζαν τους Τούρκους οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες και οι Αρμένιοι. Που τους έσφαξε και τους έδιωξε από τις πατρίδες τους.

Τα πήρα με όσους υποστηρίζουν αυτό το πράγμα, για ιδεολογικούς εγωισμούς.

Συγγνώμη για το ύφος μου αλλά είμαι άνθρωπος, έχω αδυναμίες και πάθη και εξεγείρομαι. Δε θα μιλάω σα ρομπότ. Εγώ γράφω όπως μιλάω. Δεν το παίζω διανουμενέ στυλάκι. Δικαιολογήστε τον (ελαφρύ) θυμό μου παρακαλώ.

28 σχόλια:

vangelakas είπε...

Κατηρτισμένο καί εύστοχο τό ποστάκι σου.

Δέν σού κρύβω ότι σέ πολλά, έχουμε κοινά σημεία (προσφυγιά π.χ.)

Αλλά από τήν άλλη, Μάρκο μέ τά καλά μούσια, προσωπικά γράφω στά αρχ_δια μου τόν πάσα ένα τιμητή τών απόψεών μου. Είμαι τής εκκλησίας, είμαι ακροδεξιός, είμαι ναζί, είμαι φιλοτελιστής, καναρινόφιλος, ε, άντε γαμ_σου ρέ ελληνόφοβε πού όχι θά μού τήν πής αλλά θά μού κολλήσης ταμπέλα!

Σιγά τό πράμμα...

ΠΗΓΑΣΟΣ είπε...

Σωστά τα λες Μάρκο μου με τα καλά τα μούσια. Δίκαιο απόλυτο και πλήρες. Έκανα και εγώ ένα παρόμοιο πολύ πιο απλό ποστ για το θέμα. Σε ότι αφορά τις ταμπέλες, συμφωνώ με το σχόλιο του Βαγγέλακα.

liodara είπε...

Εγώ συμφωνώ σε ΟΛΑ μα ΟΛΑ όσα είπες......Τι να πρωτο πει κανείς...? Δε νμίζω πως είναι ανάγκη να πω κάτι άλλο...Το ποστ αυτό , εκτος του ότι μιλάει στην καρδιά μου είναι σα να το έγραψα εγώ...τόσο πολύ συμφωνώ...!

Φειδίας είπε...

Πολύ εύστοχο το μήνυμά σου. Όπως έγραψα και στον Πήγασο,

Οι εθνοφοβικοί "προοδευτικοί" γραικύλοι σκοπίμως εκτρέπουν το ζήτημα σε ζήτημα εκκλησιαστικό. Με άναρθρες κραυγές και... επισείοντας ως μπαμπούλα τον... Αρχιεπίσκοπο, προσπαθούν να συκοφαντήσουν τους σεβόμενους τους προγόνους και την πάτριο Ιστορία Έλληνες ως... θρησκόληπτους.

Αλλά η "καθηγήτρια" Ρεπούση και οι συν αυτήι δεν έχει ως κύριο σκοπό την κατεδάφισι της Εκκλησίας. Σκοπός της είναι η κατεδάφισις του Έθνους. (Η Εκκλησία μας κατεδαφίζεται βεβαίως και αυτή, ως μέρος της εθνικής παραδόσεως.) [*]

Οι αφελληνισμένοι γενίτσαροι του "προοδευτισμού" δεν μειώνουν απλώς τον ρόλο της Εκκλησίας στην διατήρησι της εθνικής συνειδήσεως και στην Επανάστασι του 1821. Μειώνουν την Επανάστασι του 1821 γενικώς, με σκοπό να αφανίσουν την εθνική συνείδησι. (Η οποία εθνική συνείδησι, κατά τους εθνοφοβικούς είναι απλώς φαντασίωσις.)

Παρουσιάζουν λοιπόν ως... μπαμπούλες τους παπάδες. Η ύπουλη προπαγάνδα τους είναι πολύ πετυχημένη, καθώς παραπλανά και ορισμένους φιλοπάτριδες μεν αλλά όχι θρησκευόμενους (και μερικούς δυστυχώς χριστιανόφοβους) Έλληνες. Δυστυχώς μερικοί έχουν παρασυρθεί τόσο πολύ ώστε να υποστηρίζουν αυτήν την εκτρωματική νεοταξική "Ιστορία" (φτιαγμένη κατά τις οδηγίες διεθνών νεοταξικών κέντρων τύπου CDRSEE), μόνο και μόνο για να πληγεί... ο Χριστόδουλος!

Μωραίνουν θεοί (και ο Ένας και οι Δώδεκα) αυτόν τον λαό; Δεν καταλαβαίνουμε ότι δεν συζητάμε εάν θα υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά εάν θα υπάρχει Ελλάδα;



[*] Κατά δήλωσι της ιδίας. «Η Ιστορία δεν είναι ένα μάθημα εθνικής προπαγάνδας και εθνικών μύθων. Λειτουργώντας σε αυτό το πλαίσιο προσπαθήσαμε να υπερβούμε τον βομβαρδισμό των παιδιών με τις μάχες του '21» Κ.ά. πολλές νεοταξικές ηλιθιότητες.

Thrass είπε...

Σημειώνω ότι δεν έχω δει το νέο βιβλίο, ούτε θυμάμαι το παλιότερο. Οπότε θα κρίνω με βάση αυτά που γράφεις.
Διαφωνώ μαζί σου στα περισσότερα σημεία:

"Που είναι το ηρωικό ΟΧΙ;"

Το ΟΧΙ δεν ήταν ηρωικό, έγινε ηρωικό όταν ο Άξονας έχασε τον πόλεμο. Αποδείχτηκε καλή κίνηση, μάλλον. Αν όμως ο Άξονας είχε κερδίσει, θα ήταν "μεγάλο στρατηγικό λάθος".
Επιπλέον, τότε πήγαμε με τους Συμμάχους αντί για τον Άξονα. Τώρα και οι μεν και οι δε είναι "φίλοι" μας (άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο), ως μέλη όλοι τής ΕΕ. Κάτι έχει αλλάξει λοιπόν στο τοπίο. Οπότε είναι προφανές ότι η προπαγάνδα πρέπει να προσαρμοστεί αντίστοιχα (να αντικαταστήσουμε την παλιά προπαγάνδα με μια νέα προπαγάνδα) ή απλώς να εκλείψει.
Αλλά αν διαλέξεις το δεύτερο (να εκλείψει), τότε τα ελληνικά βιβλία τής Ιστορίας θα πρέπει να εμπεριέχουν και την τουρκική άποψη, την ιταλική κλπ. Διάλεξε και πάρε.

"Είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι μας οδηγεί στη λήθη. Και όποιος ξεχνά την ιστορία του, θα την ξαναζήσει. Λέει ένας σοφός."

Σύμφωνοι ότι φαίνεται να είναι ένα βήμα προς τη λήθη. Από τη μία, τουλάχιστον η λήθη δεν είναι διαστρεβλώμένη. Από την άλλη, ένας άλλος σοφός λέει "Εκεί που κοιτάς, εκεί θα πας".
Σύμφωνα με αυτόν τον τελευταίο σοφό, την ιστορία του θα την ξαναζήσει αυτός που ΔΕΝ ξεχνά. Δεν είναι τόσο άσπρο-μαύρο, δηλαδή. Δες τι γίνεται στο Ισραήλ, ας πούμε.

"Η γνώση μας για την πρόσφατη ιστορία όμως είναι ΒΙΩΜΑ"

Οπότε τι προτείνεις, να καθυστερήσει η αλλαγή για μερικές δεκαετίες;
Πάντως, το βίωμα των προγόνων σου μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό των δικών μου προγόνων. Ποιό βίωμα από όλα να ακολουθηθεί λοιπόν;
Και τελικά, τα θύματα μιας κατάστασης είναι σε θέση να κρίνουν αυτήν την κατάσταση ψύχραιμα; Από τα θύματα θα μάθουμε τι ακριβώς έγινε; Όχι βέβαια. Θα ήταν σαν να ζητάμε τη γνώμη μιας μάνας για το ποδόσφαιρο, τη στιγμή που η κόρη της έχει βιαστεί από χούλιγκανς. Δεν μπορεί να γίνει δίκαιη "επίσημη άποψη" κάτι τέτοιο (μπορεί να γίνει μόνο ως προπαγάνδα).

Μάρκος είπε...

Τον σύνδεσμο που έδωσα στην αρχή μπορείς να τον ακολουθήσεις και θα βρεις ολόκληρο το βιβλίο.

Το ΌΧΙ ήταν εφ' ενός ηρωικό. Και έγινε ακόμη μεγαλύτερο (Τσώρτσιλ: "παλιά λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες") με την αντίσταση σε Ιταλία και Γερμανία. Η μεγαλύτερη σε χρόνο αντίσταση από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Κάποτε το λέγαμε "το έπος του 40". Τώρα τι θα λέμε; "μπήκαμε στον πόλεμο, ουφ, πάμε παρακάτω που λέει για τους ποδοσφαιριστές";;

Νομίζω ότι συνάγεται από τα γραφόμενά μου ότι μόνο αν γνωρίζεις την ιστορία σου μπορείς να πορευτείς μπροστά. Αυτό προτείνω. Την όσο πιο αντικειμενική γνώση γίνεται. Η λήθη είναι κακή. Χωρίς μνήμη είσαι νεκρός. Ατομικά και συλλογικά. Έρμαιο στους πάντες. Φτερό στον άνεμο.

Η αλλαγή της ιστορίας με βάση σημερινά δεδομένα δε θυμίζει μόνο, είναι ακριβώς η Οργουελική κατάσταση του 1984. Το διάβασες; Εκεί άλλαζε η ιστορία με βάση ποιος ήταν ο τρέχων εχθρός ("σήμερα πολεμάμε με τους Α, οι Α ήταν πάντα κακοί - αύριο πολεμάμε με τους Β, οι Β ήταν πάντα κακοί και οι Α καλοί").

Φτάσαμε στον Όργουελ λοιπόν!

Λες για τους άλλους. Έχεις κανένα γνωστό στην Αγγλία; Έζησα λίγα χρόνια εκεί. Η συχνότητα των ιστορικών ντοκυμανταίρ για τον β'παγκ πολεμο είναι απίστευτη! Ρώτα κανένα γνωστό σου. Ολόκληρο καλωδιακό κανάλι ιστορικό έχουν που πάνω από το μισό του καθημερινού του χρόνου περιγράφει πόσο κακοί ήταν οι Γερμανοί στον πόλεμο. ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΆ. Όχι το 1945!

Προτείνω τη μη λήθη. Αυτό προτείνω.

Mirandolina είπε...

Μάρκο είσαι λεβεντιά.

Greg είπε...

Υπογράψαμε (και ναί έχουμε διαβάσει το βιβλίο...).

Επειδή βλέπω τα διάφορα "αδαή" να περιφέρουν αυτοσυγχαιρόμενα την αμάθειά τους στο διαδίκτυο, ανακυκλώνοντας κλισέ περί παγκοσμιοποίησης και ειρήνης..., καταργώντας έτσι για πλάκα Ηρόδοτους και Σωκράτηδες με το "κενό" πληκτρολόγιό τους, πείθομαι ότι "σφίγγουν οι ποποί" των μπιστοντορηδοκουναλάκηδων. Κι' αυτό γιατί μπορεί παιδεία, "μυαλό" και άλλα να μην έχουν. Έχουν όμως ανεπτυγμένο ένστικτο φόβου και δείχνουν allert!

Είμαστε σε καλό δρόμο!

ΝΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ!

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

Μάρκο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

Nativist είπε...

@ thrass "Το ΟΧΙ δεν ήταν ηρωικό, έγινε ηρωικό όταν ο Άξονας έχασε τον πόλεμο. Αποδείχτηκε καλή κίνηση, μάλλον. Αν όμως ο Άξονας είχε κερδίσει, θα ήταν "μεγάλο στρατηγικό λάθος".

Τεράστιο συλλογιστικό σφάλμα. Οι ηρωικές πράξεις δεν κρίνονται ποτέ εκ του αποτελέσματος. Ή είναι τέτοιες, ή δεν είναι. Οι Τούρκοι άλωσαν την Πόλη. Μήπως αυτό κάνει λιγότερο ηρωική την αντίσταση και την γνωστή απάντηση του Παλαιολόγου; Τι ανοησίες είναι αυτές;

Thrass είπε...

homo_cretensis, ιστορικά, το δίκαιο δίνεται στους νικητές των πολέμων. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι ότι αν πω "πιστεύω στο χριστιανικό θεό", πολλοί θα συμφωνήσουν και κάποιοι θα διαφωνήσουν, αλλά αν πω "πιστεύω στο Δία", τότε όλοι είτε θα με περάσουν για τρελό είτε θα νομίζουν ότι κάνω πλάκα. Κι αυτό επειδή, μερικούς αιώνες πριν, οι χριστιανοί κέρδισαν τον πόλεμο.

Μάρκος είπε...

Ναι ρε συ. Σωστά. Και αν πεις "πιστεύω στον ήλιο" θα σε περάσουν πάλι για τρελλό επειδή τον πόλεμο τον κέρδισαν όσοι έλεγαν ότι ο ήλιος είναι ένα από τα τρισεκατομύρια αστέρια και όχι Θεός.

Thrass είπε...

Αυτό δεν ήταν πόλεμος, ήταν επιστημονική εξέλιξη :)

Μάρκος είπε...

Ε αυτό λέω κι εγώ! Και το άλλο εξέλιξη ήταν. Περάσαμε από την π.Χ. εποχή (προ Αποκαλύψεως του Θεού) στην μ. Χ. εποχή (μετά Αποκάλυψιν του Θεού).

Ούτως ή άλλως, η "πίστη στον Δία" είχε ήδη εκφυλιστεί παντελώς και μετασχηματιστεί σε πίστη στον "σκύλο του Δία" και σε μυριάδες ανατολικές θεότητες.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ενδιαφέρον έχει αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τις θέσεις το j95 της πσιλικατζούς, της rodia κτλ.
Όλες συγκλίνουν σε κάποια πολύ συγκεκριμένα σημεία, λες και είναι δασκαλεμένοι στην προπαγάνδα.
Μου έχει κάνει εντύπωση και το ότι σχεδόν ταυτόχρονα ποστάρουν παρεμφερή θέματα. Και πάντα η ίδια λίστα ύβρεων. Τυχαία μου έρχεται στο μυαλό μου ο Μπρεζίνσκι για το διαδύκτιο ως βασικό εργαλείο της προπαγάνδας της PANX AMERICANA και της παγκοσμιοποίησης

Ανώνυμος είπε...

μπράβο Μάρκο...

Πρέπει νομίζω να φτιάξουμε ένα αντι-δωσιλογικό δίκτυο.

Προσπάθησα,να συμμετάσχω σε συζήτηση στο μπλογκ του "αγάμητου βάτραχου" και δες τι έπαθα: {τα έγραψα και στην Καλύβα (γιατί ο Πάνος μας "έστειλε" στον "αγάμητο")}.

Του έγραψα (tou "agamitou")τρία σχόλια. Αλλά επειδή έκαναν κριτική στις γελοιότητες που έλεγε από τα αριστερά -όπως και σύμφωνα με τις απόψεις μου είναι η πραγματικότητα-
ο απίστευτος αυτός νάρκισσος τα ΔΙΕΓρΑΨΕ...

Έτσι καταλαβαίνουν όλοι αυτοί το διάλογο.

Οτιδήποτε σπάει το δίπολό:

αυτοί καλοί (αντιεθνικιστές, φεντεραλιστές, προοδευτικοί τάχα μου κ.λπ.) και

οι άλλοι κακοί (εθνικιστές, με τον Χριστόδουλα κ.λπ.)

τους αποσυντονίζει και το πολεμούν με το γνωστό φασιστικό τρόπο: στην πυρά!!!

ange-ta είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις Μάρκε,
θα σε επισκέπτομαι!
Τώρα δεν κάνω κανένα σχόλιο.
Ασε να χωνέψω, όλα αυτά τα τρομερά που διάβασα. Στο τέλος θα μας πούνε, ότι ο Ηρόδοτος είναι Τουρκος, αφού γεννηθηκε στο Budrum!

Μάρκος είπε...

ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους σχολίασαν το ποστ μου. Βλέπω ότι υπάρχει ευρύτερη συμφωνία σε όσα λέω και χαίρομαι!

Σας μερσώ!

Nativist είπε...

@thrass "homo_cretensis, ιστορικά, το δίκαιο δίνεται στους νικητές των πολέμων. .... "

Μα δεν είναι απάντηση αυτό στην παρατήρησή μου. Εγώ δεν μίλησα για δίκαιο, αλλά για το αν μία πράξη μπορεί να ορισθεί ως ηρωική, εγκληματική, προδοτική, ή ό,τι άλλο θέλεις. Και ασφαλώς ο ορισμός της δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα. Τι σχέση έχει αυτό με το δίκαιο του νικητού;
Προφανώς ότι ο φάντης με το ρετσινόλαδο!!

Thrass είπε...

Μάρκο, δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω για τις καθαρά προσωπικές σου πεποιθήσεις (τελευταία σου απάντηση προς εμένα).

homo_cretensis, απλώς διαφωνώ με το ότι "ο ορισμός της δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα".
Μακροπρόθεσμα, αυτό που βλέπω ότι συμβαίνει είναι ότι τέτοιοι είδους ορισμοί εξαρτώνται κυρίως από το αποτέλεσμα.
Δεν έχω κάποιο επιχείρημα για αυτό, είναι μια προσωπική παρατήρηση. Έχω μόνο παραδείγματα, ένα από τα οποία ανέφερα παραπάνω.

Nativist είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Nativist είπε...

Τελικά, δεν μπορείς να καταλάβεις το συλλογιστικό σου σφάλμα. Δεν πειράζει.
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα κριτική στο βιβλίο της Στ’ Δημοτικού μπορεί να διαβάσει κανείς στο forum του περιοδικού «Ρεσάλτο»
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=951

Μάρκος είπε...

Κι εσύ είσαι γατούλα, όχι άνθρωπος.

Αν μπορείς να μου εξηγήσεις λίγο που το βασίζεις αυτό που λες, θα με διευκόλυνες να συζητήσουμε. Αλλιώς για ποιο λόγο σχολιάζεις;

Περιμένω λοιπόν!

Ανώνυμος είπε...

@Μ13 ΔΙΑΒΑΖΩ (ΛΙΓΑΚΙ) ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΚΥΡΙΩς ΚΡΑΖΩ

Κράζεις ή μπας κι είσαι καμμιά κραγμένη, μωρή;

Nativist είπε...

To «ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» 14/1/07 γράφει ότι έχει σίγουρες πληροφορίες πως, μετά στο «κράξιμο» που έφαγε το διαβόητο «πόνημα» που το κορύφωμά του βρήκε στην συγκέντρωση 2500 υπογραφών με πρωτοβουλία του «Αντίβαρου», η Γιαννάκου μάλλον θα το αποσύρει. Λέτε να προλάβουν κάποιοι αετονύχηδες να την μεταπείσουν;

Ανώνυμος είπε...

Χθες βράδυ στις ειδήσεις, ο υφΕΠΘ κ. Καλός, είχε δηλώσει, ότι αν η συγγραφική ομάδα του βιβλίου αρνηθεί να κάνει τις διορθώσεις, το βιβλίο θα αποσυρθεί. Δηλαδή, τι πάει να πει "αν αρνηθεί", πώς θα αρνηθεί, ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο, η Ρεpussy;

Σήμερα η Γιαννάκου παρέδωσε στην συγγραφική ομάδα το πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών και ζήτησε να ... ληφθεί υπ' όψιν για τις διορθώσεις. Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα το αποσύρει, ο δε Καλός ανασκεύασε τα λόγια του. Περισσότερα εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Άλλαξαν πάλι γνώμη και τα ... ρίχνει στην εκκλησία το in.gr, του ΔΟΛ. Μονάχα που δεν μας είπαν κάτι: Ποιος εκτύπωσε το βιβλίο;

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....