Σάββατο, Μαΐου 03, 2008

Ψηφίστε τους Μεγάλους Έλληνες!

Ψηφίζουμε στο ΣΚΑΙ πέντε Μεγάλους Έλληνες

http://www.skai.gr/greatgreeks/vote.php

Μην ξεχνάτε καμία περίοδο!

Επειδή συνήθως οι Έλληνες έχουμε μάθει να περπατούμε στον αέρα από τους αρχαίους μέχρι το 1821, εμείς εδώ στα μπλόγκια, ας επιλέξουμε και ορισμένα ονόματα από την ενδιάμεση περίοδο.

Έτσι, μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κολοκοτρώνη, βάλτε και κανέναν από αυτούς

Μέγας Κωνσταντίνος (έχτισε τη νέα Ρώμη που ο λαός ονόμασε Κωνσταντινούπολη για χάρη του και μέχρι και σήμερα είναι η Πόλη μας)
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (διατήρησε το ηθικό μας ακέραιο στα χρόνια της σκλαβιάς)
Μέγας Βασίλειος
Ιωάννης Χρυσόστομος
γιατί όχι και ο "δικός μου", ο ανθενωτικός Μάρκος ο Ευγενικός

και πολλά ακόμα ονόματα που μου διαφεύγουν...

Βάλτε και τον αγαπημένο σας αρχαίο, κανέναν σύγχρονο της προτίμησής σας, αλλά ΜΗΝ ξεχνάτε και την ενδιάμεση περίοδο!

Είναι ευκαιρία να φανεί η συνέχεια του ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, χωρίς διακοπές, και να αντικατοπτριστεί στα 100 και στα 10 ονόματα για τα οποία θα γίνει η εκπομπή!

46 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καραγκιόζης ο Έλληνας

Σουπερ Ντουπερ Μεγιστοτεραστιος

:)

Ανώνυμος είπε...

Ο βασίλειος ο μικρομέγας, ο γρηγόριος ο ναζιαρης και ο ιωάννης ο σκατοστομος που ανέφερες δεν ηταν έλληνες αλλα καππαδόκες, Κι εξάλλου για μεγάλους έλληνες μιλάμε, όχι για μεγαλες ελληνίδες, στις οποίες το πιθανότερον ανήκαν ο βασίλειος και ο γρηγόριος που κοιμόντουσαν κάτω απο το ίδιο στρώμα...
Οσο για τον μάρκο τον ευγενικό, ήταν πρώτα ορθόδοξος και μετά έλληνας, αλλιώς δεν θα αντιτασσόταν σε μια δυνάμει σωτήρια συμμαχία του βυζαντίου με τους βενετούς. Οχι ψήφος, αλλά ροχάλες του αξίζουνε κι αυτού και των ανθενωτικών.

Ανώνυμος είπε...

Ο Bασίλειος και ο Γρηγόριος ήταν αδέλφια (φυσικά) και όχι αδελφές...

Πολύ μπερδεύεστε chucky! Εκτός αν διαβάσατε το πρόσφατο "μ.Χ." οπότε δικαιολογείσθε...

Unknown είπε...

Πράγματι, γιατί δεν αντιδρούν οι Ελληνίδες για την "ρατσιστική" αυτή ψηφοφορία;

Nativist είπε...

@ Μάρκος:
Μα τι αμερικανιές είν' αυτές του ΣΚΑΪ; Τώρα, θα μου πεις της "Καθημερινής" δεν είναι, τι περιμένεις;
Αλλά κι εσύ, τέκνον Βρούτε, τι ειν' τούτο: Ο Flavius Valerius Aurelius Constantinus ... Έλληνας; Μην κάνουμε ό,τι και οι Αλβανοί, που επειδή δεν έχουν ήρωες δικούς των, παρουσιάζουν τους ... Αρβανίτες σαν Αλβανούς!! Τους προέκυψε και Ο εθνικός ήρωας που έχουν, ο Σκεντέρμπεης, να λέγεται κι αυτός κατά κόσμον Γεώργιος Καστριώτης!! Ε, ίντα να κάμωμε, ετούτα να 'χει η ζωή... :)

@ greg: Καλό στο συνταξιούχο ιστολόγο. Αδέλφια ήσαν ο Βασίλειος και ο Γρηγόριος Νύσσης, έτσι; Όχι ο Ναζιανζηνός. Αλλά γιατί ασχολείσαι με γρόθους;

@ Γρηγόρης: Έλα ντε, τους ξέφυγε! Αν το πάρουν πρέφα, χάθηκε το ΣΚΑΪ :))

Ανώνυμος είπε...

@ Μάρκος:

Συγγνώμη που ξέχασα το κυριότερο. Η παρότρυνσή σου με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και ως εκ τούτου η ανάρτησή σου είναι απολύτως δικαιολογημένη. Πόσοι, όμως, θα ψηφίσουν ... μεσαίο χρόνο;

Μάρκος είπε...

Χαιρετίζω όλους για τις απαντήσεις τους.

Πράγματι, Αμερικανιά πρώτης. Αλλά επειδή και ο λαός μας αμερικανίζει επικίνδυνα, όπως σωστά παρατήρησε το Κρητικόπουλο της παρέας θέλω απλώς να δώσω έμφαση στον "μεσαίο χρόνο" (πολύ ΜΕ άρεσε αυτό!!!!!!) ώστε συμβολικά να φανεί ότι δεν ξεχνάμε ορισμένα πράγματα.

Δεύτερον, σε υστερόβουλα σχόλια δεν απαντώ. Απαξιώ.

Τρίτον, περί Κωνσταντίνου. Κι εγώ το σκέφτηκα Κρητικοπούλι μου. Αλλά έπιασα τον εαυτό μου να κάνω το εξής σφάλμα. Δηλαδή ο Αριστοτέλης ήταν Έλληνας; Δηλαδή οι Έλληνες από τον Μέγα Αλέξανδρο (σόρρυ μεσιέ Γκρούεφσκι) παύουν για 2000 χρόνια και επιστρέφουν το 1821 ή λίγο πριν; Ποιος είναι Έλληνας εν τέλει; πώς ορίζεται η λέξη, η έννοια, η ιδιότητα, το περιεχόμενο;

Εφόσον δεχόμαστε τη σταδιακή ελληνοποίηση του λεγόμενου Βυζαντίου (κάποιους αιώνες μετά την ίδρυση της Βασιλεύουσας είχαν ήδη σταθεροποιηθεί ο εξελληνισμός της Αυτοκρατορίας),

και εφόσον (ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΟ) δεν αποδεχόμαστε την εξ αίματος μεταφορά της "Ελληνικότητας" από γενιά σε γενιά για 3000 χρόνια, αλλά την εκ συνειδήσεως, εκ πεποιθήσεως, και εκ τρόπου ζωής,

τότε μπορεί να βάλουμε λίγο νεράκι στους ορισμούς μας και, έστω και συμβολικά, να θεωρήσουμε ότι πρακτικά μιλώντας ο άνθρωπος που συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλον στην ανάδειξή μας ως κέντρο του κόσμου για 10 αιώνες, ήταν ο συγκεκριμένος!

Για να το πω πιο ωμά. Αν επρόκειτο για τους "Μεγάλους Έλληνες του Αθλητισμού" στην πρώτη πεντάδα θα έβαζα τον Όθωνα Ρεχαγκέλη. Έχω 3-4 προτιμήσεις που προηγούνται, αλλά μετά αυτός ασυζητητί! Δεν πα να έχει Γερμανικό διαβατήριο!

Ουσιαστικά το ποστ μου είναι ένα ερέθισμα για ονόματα που συμβολίζουν καλύτερα τον μέσο χρόνο (κατά Κρετένση). Για λέγετε...

Α! να πω και κάτι για τον Μάρκο τον Ευγενικό. Τελικά chuck frist, υπεγράφη η Ένωση αν δεν κάνω λάθος, δεν υπεγράφη; Ασχέτως που ο φίλος μου ο Μάρκος δεν υπέγραψε, όλοι οι άλλοι υπέγραψαν σωστά;;;

Είδες εσύ καμία βοήθεια από τη Δύση 10-15 χρόνια μετά την υπογραφή; Που την είδες τη σωτήρια συμμαχία;

Και τέλος πάντων, αν συμμαχία σημαίνει να υποτάσσεις την πίστη σου, ωραία συμμαχία είναι αυτή!

Φειδίας είπε...

Θεωρῶ ὅτι εἶναι ἀδιανόητο νὰ παραλείψουμε τὸν Κωνσταντῖνο Παλαιολόγο, τὸν Μαρμαρωμένο Βασιληᾶ τοῦ Γένους μας, διότι σφράγισε τὴν ἐθνική μας συνείδησι ὅσο κανείς· ἔκλεισε μὲ τὸν τραγικότερο καὶ ἐνδοξότερο τρόπο τὴν ἐποχὴ τῶν Μέσων Χρόνων, τὴν ἐποχὴ τῆς ὑπερχιλιετοῦς Αὐτοκρατορίας μας, ζωντανεύοντας τὸ ἡρωικὸ πρότυπο τοῦ Λεωνίδα τῶν Ἀρχαίων Χρόνων καὶ θεμελιώνοντας μὲ τὴν θυσία του τὴν ἐλπίδα καὶ τὴν πίστη τῶν Νέων Χρόνων· ἀπὸ τὸ αἷμα του δηλαδὴ ἐτράφη ὁ Νεώτερος Ἑλληνισμός. Ἀλλὰ τί νὰ πρωτοαναφέρουμε; Βασιλεῖς- Στρατιῶτες σὰν τὸν Ἠράκλειο καὶ τὸν Βουλγαροκτόνο ποὺ ἔγιναν αἰώνια σύμβολα τῆς αὐτοκρατορικῆς μας δυνάμεως καὶ δόξας; Στρατηγούς; Ποιητὲς καὶ ὑμνωδούς; Γίγαντες τοῦ Πνεύματος σὰν τοὺς ἀναφερθέντες ἀπὸ τὸν Μάρκο (γιὰ νὰ μὴν συνεχίσουμε: Μάξιμο Ὀμολογητή, Ἰωάννη Δαμασκηνό, Μέγα Φώτιο, Γρηγόριο Παλαμᾶ κ.ἄ. πολλούς);

Ψηφίστε βεβαίως Μέγα Ἀλέξανδρο καὶ Ὅμηρο καὶ Σωκράτη καὶ Λεωνίδα καὶ Αἰσχύλο, καὶ Κολοκοτρώνη, ἀλλὰ κρατῆστε καὶ δυὸ θέσεις γιὰ τοὺς μέσους καὶ νεώτερους χρόνους. Ἡ Ἑλληνικὴ Ἱστορία δὲν τελείωσε

Καί, γνώμη μου, ἐκτὸς ἀπὸ τὰ «φαβορί», ψηφίστε καὶ δυὸ-τρεῖς ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ! Ἁπλῶς γιὰ νὰ καταγραφοῦν.

(Καλά, τὰ πασόκια θὰ ψηφίσουν Ἀνδρέα Παπανδρέου -εἶμαι βέβαιος-, οἱ νουδουλίτες Καραμανλῆ πρεσβύτερο καὶ οἱ εὐρωλιγούρηδες φωταδιστές... Κοραῆ, Ροΐδη, Νίκο Δήμου, Σώτη Τριανταφύλλου καὶ Ρεπούση· ὁ καθεὶς ἔχει πρότυπα στὸ ὕψος του...)

...
«Ἐὰν ἡ ὑφ᾿ ἠμῶν κατάκτησις καὶ ὑποδούλωσις ἡ Πνευματικὴ καὶ ἡ ἀπορρόφησις τέλος τῆς Κοσμοκρατείρας Ρώμης καὶ ἡ Δημιουργία μιᾶς Θρησκείας καὶ ἐπιβολή, ἔως τὴν ὥραν αὐτήν παμβασιλευούσης, δύναται νὰ θεωρηθῇ κατάπτωσις, τότε... Ἀλληλούια.» (Περικλῆς Γιαννόπουλος, «Ἔκκλησις πρὸς τὸ Πανελλήνιον Κοινόν», 1907. Περισσότερα ἐδῶ.)

Ὑ.Γ. Ἐγὼ ἐψήφισα Περικλῆ Γιαννόπουλο!

Ανώνυμος είπε...

Και 1005 Μεγάλους να ζητούσανε, πάλι θα δυσκολευόμουνα ποιους να πρωτοβάλλω. Σαν πρώτη σκέψη σκέφτηκα: Όμηρο, Αριστοτέλη, Μέγα Αλέξανδρο, Παλαιολόγο, Κοσμά Αιτωλό.
Σαν επόμενες σκέψεις μού ήρθαν στον νου κι άλλα πολλά ονόματα, που σίγουρα θα αδικήσω, αν μείνω μόνο στα παραπάνω : Σωκράτης, Πλάτων,Σοφοκλής, Αισχύλος, Λεωνίδας, Ρήγας, Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Διάκος, Παπαφλέσας και από τους νεώτερους:Καποδίστριας, Ελ.Βενιζέλος (μόνο γιατί διπλασίασε την Ελλάδα) Γιώργος Παπανικολάου (το τεστ του έσωσε και σώζει δεκάδες χιλιάδες ζωές στον κόσμο)Μητρόπουλος, Κάλλας,Σεφέρης,Ελύτης.
Δυστυχώς μετά το 1944 "φτωχύναμε"ανεπιστρεπτί. Χάθηκαν οι αξίες, ο ηρωισμός, το ήθος. Φτάσαμε στα:
- Η Κύπρος είναι πολύ μακριά.
- Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους.
- Κάποιος πρωθυπουργός να κατεβάζει επισήμως την γκόμενα από το αεροπλάνο.
- και στον...γεωγραφικό προσδιορισμό "Νέα Μακεδονία".
Μπορεί να είμαι καχύποπτος, αλλά σ’ αυτό το Αμερικάνικο κανάλι που κάνει την δημοσκόπηση -όπως και στην εφημερίδα του- δεν έχω ΚΑΜΜΙΑ εμπιστοσύνη (το καμμία γράφεται με 2 μ γιατι προέρχεται από τις λέξεις καν+μία, κι όχι με ένα που το γράφουν αυτοί που διέλυσαν την γλώσσα μας). Γι αυτόν τον λόγο, λέω την γνώμη μου, συμμετέχω στην ιστοσελίδα, που είναι άδολη και δημοκρατική, αλλά δεν θα συμμετάσχω στην δημοσκόπιση.

Μάρκος είπε...

Ιδού μία υποψηφιότητα έκπληξη

Η Κυρά της Ρω!

(της έριξα ένα βόλι!)

Αν σβήσετε τα cookies, μπορείτε να ξαναψηφίσετε

Φειδίας είπε...

Είπαν:

ΣΚΑΪ: Ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι Έλληνες όλων των εποχών;

Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφεύς) (είπε, ανάμεσα σε άλλες μπούρδες): «[...] Οι πέντε ηγέτες που δεσπόζουν -Τρικούπης, Βενιζέλος, Καραμανλής, Α.Γ. Παπανδρέου και Σημίτης- έθεσαν, ο καθένας με τον τρόπο του, το στοίχημα μιας ισχυρής Ελλάδας, το μισοκέρδισαν και το μισοέχασαν. [...]»

Ο Σημιτάκος μεγαλύτερος Έλλην όλων των εποχών! Πού είσαι βρε Μαλβίνα...!

Όπως ακριβώς προέβλεψα, οι προοδευτικάριοι Βερέμηδες και λοιποί ανέλαβαν δράσι και επιλέγοντας για την ψηφοφορία του ΣΚΑΪ τους «μεγαλύτερους Έλληνες όλων των εποχών» (η Ιστορία βεβαίως δεν αποφαίνεται με... ψηφοφορίες των ΜΜΕ, ας το δούμε επομένως απλώς ως τηλεοπτικό γεγονός) επιχειρούν να μας πείσουν ότι το «όλων των εποχών» αρχίζει το... 1830.

Αν η ψηφοφορία αφορούσε τον 20ό αιώνα, να μάς τό έλεγαν. Ειδάλλως, πρέπει να έχουμε στοχειώδη αίσθηση της αναλογίας των μεγεθών και της σοβαρότητος.

-- Ο Καβάφης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως μεγάλος ποιητής του 20ού αιώνος. Ναι. Αλλά δεν είναι ΟΜΗΡΟΣ, αυτός που σφράγισε την παγκόσμια ποίηση, το ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ολοκλήρου της αρχαίας Ελλάδος (αλλά και της μεσαιωνικής Ελλάδος, εποχή κατά την οποία αποτελούσε βασικό εκπαιδευτικό ανάγνωσμα), αυτός για τον οποίον ο μέγας Αισχύλος έγραψε: «τα έργα όλων ημών δεν είναι παρά τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του Ομήρου».

-- Ο Γεώργιος Παπανικολάου, υπήρξε σπουδαίος ιατρός, στον οποίον χρωστούμε μια ευεργετική ιατρική εφεύρεση του 20ού αιώνος. Ναι. Αλλά δεν είναι ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, ο οποίος ΕΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ούτε ΓΑΛΗΝΟΣ, του οποίου τα συγγράμματα ήταν τα κύρια ιατρικά συγγράμματα σε Ανατολή και Δύση επί δέκα αιώνες. Ούτε ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ο οποίος θεμελίωσε την Επιστήμη αυτήν καθ' εαυτήν και υπήρξε ο Κανών της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας επί είκοσι αιώνες. Ή ΘΑΛΗΣ, ο οποίος πρώτος (μαζί με τους άλλους Ίωνες) εγέννησε την ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

-- Ο Βενιζέλος, για να έχουμε αίσθηση των αναλογιών, είναι ένας αξιόλογος βεβαίως, διεθνώς άγνωστος πολιτικός ενός διεθνώς αγνώστου μικρού κράτους, ο οποίος κατάφερε μεγαλώσει το κράτος του, αλλά απέτυχε στην συνέχεια να ολοκληρώσει το όραμά του. Ναι. Αλλά, μα τους θεούς του Ολύμπου και τον Ιησού Χριστό, δεν είναι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, δεν είναι ο Κοσμοκράτωρ που εγέννησε αυτή τούτην την Αυτοκρατορία, αυτός προπαντός που ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ, πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός που είχε συνέχεια ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΤΩΝ και εσφράγισε την παγκόσμια Ιστορία διά των Ελληνιστικών Βασιλείων, της Ρώμης και του Βυζαντίου.

-- Και, όσον αφορά τους ήρωες που εσφράγισαν την εθνική μας ψυχή, δεν μπορείς να παραλείπεις τον ΛΕΩΝΙΔΑ και τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ. Βλάκα Χωμενίδη, εσύ κάνεις σήμερα τον έξυπνο, επειδή γενεές επί γενεών προγόνων σου έζησν με το όραμα του ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΑ και του ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Λόγω επικαιρότητος, και όχι μόνον, οι προοδευτικάριοι θα στενοχωρηθούν πολύ, εάν στην πρώτη θέση ψηφιστεί ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. (Πράγμα που και αντικειμενικώς, με κριτήριο την επιρροή του στην παγκόσμιο Ιστορία, δικαιούται.)

Nativist είπε...

@ Μάρκο:
"Δηλαδή ο Αριστοτέλης ήταν Έλληνας; Δηλαδή οι Έλληνες από τον Μέγα Αλέξανδρο (σόρρυ μεσιέ Γκρούεφσκι) παύουν για 2000 χρόνια και επιστρέφουν το 1821 ή λίγο πριν; Ποιος είναι Έλληνας εν τέλει; πώς ορίζεται η λέξη, η έννοια, η ιδιότητα, το περιεχόμενο;"
O Αριστοτέλης Έλληνας; Όχι, βρε αδελφέ, Σκοπιανός ήταν ο άνθρωπος..
Μα τι είδους ερωτήσεις είναι αυτές; Και τι νόημα έχει η παράγραφος αυτή; Έλληνας είναι όποιος πληροί (κατά το δυνατόν) τους όρους "όμαιμον, ομότροπον, ομόθρησκον και ομόγλωσσον". Κατά τα άλλα ανοίγεις ένα πολυσυζητημένο και τεράστιο κεφάλαιο. Εγώ θα περιορισθώ στην ένστασή μου για τον Μ. Κωνσταντίνο. Ο άνθρωπος αυτός δεν πληρούσε τίποτε από τα παραπάνω και φυσικώ τω λόγω δεν είχε την παραμικρή σχέση με την Ελλάδα. Η μητέρα του ήταν μάλλον εκρωμαϊσμένη Ελλινίδα από την Βυθηνία (Ελένη-Φλαβία-Ιουλία), αλλά ο εν λόγω ουδέν έπραξε για να οφελήσει την Ελλάδα, άρα καταρρίπτεται και το έσχατον των επιχειρημάτων σου. Η σταδιακή ελληνοποίηση του Βυζαντίου άρχισε μετά απ' αυτόν, αλλά δεν έχουμε ούτε την ελαχίστη ένδειξη ότι μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας στο ελληνοκρατούμενο Βυζάντιο για να ... ελληνοποιήσει την Αυτοκρατορία. Όχι, ο Κωνσταντίνος ο Μέγας δεν μπορεί να θεωρηθεί κατά κανέναν τρόπο Έλληνας. Πολύ πιο "Έλληνας" ήταν ο ανηψιός του, ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, ο οποίος έγραφε και μιλούσε μόνον ελληνικά και συνήθιζε να λέει: "Έλλην ειμί".

Συμφωνώ με τις απόψεις του Καλλίμαχου. Αν δεν το έβλεπα γραμμένο, θα νόμιζα ότι μου κάνει πλάκα πως υπάρχει άνθρωπος και δη συγγραφεύς, ο οποίος κατατάσσει τον Σημίτη μεταξύ των Μεγάλων της Ελλάδας. Πάντως του αξίζει το χουνέρι, διότι ο ίδιος ντρέπεται που είναι Έλληνας.

Νακρατζάς, Δημητράς, Βαλιανάτος, υπάρχουν πολλοί μεγάλοι Έλληνες, βρε παιδιά, ποιο να πρωτοβάλει κανείς;

Μάρκος είπε...

Δε συνενοούμαστε καθόλου καμιά φορά. Όταν ρωτάω αυτό για τον Αριστοτέλη, το ρωτάω θέλοντας να δείξω ότι κατά τη γνώμη σου από τον Αριστοτέλη τον Έλληνα πέρασαν 2000 χρόνια μέχρι να εμφανιστεί ο επόμενος Έλληνας, και οι ενδιάμεσοι ήταν κάτι άλλο. Κατάλαβες;

Δεν αμφισβητώ δηλαδή την ελληνικότητα του Αριστοτέλη, αλλά είτε τη δική σου είτε της λογικής σου. Διάλεξε και πάρε.

Εγώ διαλέγω να αμφισβητώ τη λογική σου και να "μπάζουν" οι ορισμοί μου.

Γιατί η διαφορά μας είναι ότι εγώ δεν είμαι φυλετιστής και δεν δέχομαι το όμαιμον.

Σιγά μην πιστεύω ότι είμαι όμαιμος με τον Αριστοτέλη.

Κατάλαβες τώρα τι εννοώ;

Αλλά ας μη μένουμε σ' αυτά.

Nativist είπε...

"Όταν ρωτάω αυτό για τον Αριστοτέλη, το ρωτάω θέλοντας να δείξω ότι κατά τη γνώμη σου από τον Αριστοτέλη τον Έλληνα πέρασαν 2000 χρόνια μέχρι να εμφανιστεί ο επόμενος Έλληνας, και οι ενδιάμεσοι ήταν κάτι άλλο. Κατάλαβες;"

Όχι, πώς να καταλάβω, αφού πουθενά, μα πουθενά, δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο; Αντιθέτως μάλιστα, είπα ότι έχεις δίκιο για όλους τους άλλους!! Διάβασε ξανά τι γράφω και ιδίως στην εγγραφή μου Σαβ Μαϊ 03, 08:15:00 μμ 2008

"Δεν αμφισβητώ δηλαδή την ελληνικότητα του Αριστοτέλη, αλλά είτε τη δική σου είτε της λογικής σου. Διάλεξε και πάρε."

Διαλέγω: Μήπως πίνεις «μπόμπες»;

"Εγώ διαλέγω να αμφισβητώ τη λογική σου και να "μπάζουν" οι ορισμοί μου."

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στο λάθος.

"Γιατί η διαφορά μας είναι ότι εγώ δεν είμαι φυλετιστής και δεν δέχομαι το όμαιμον."

Είναι, όμως, ένα από τα στοιχεία του έθνους και η ερώτηση αφορά στους ΜΕΓΑΛΟΟΥΣ Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ.

"Δε συνενοούμαστε καθόλου καμιά φορά."

Σπανίως συνεννοούμαστε, γι αυτό ταιριάζουμε τόσο καλά! «Η ασυνεννοησία είναι η καλύτερη βάση μιας καλής σχέσης», έλεγε ο Oscar Wilde. :-)

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έβαλα όλη την οικογένεια Αλαφούζου (δεν κάνω πλάκα) και προτείνουμε να κάνουμε όλοι το ίδιο.

Ανώνυμος είπε...

Άν και επι της αρχής διαφωνώ με την συγκεκριμένη ψηφοφορία, εγώ θα προσέθετα και έναν ακόμα μεγάλο 'Ελληνα: Τον Βασίλειο τον Β' τον Μακεδόνα (γνωστό και ως Βουλγαροκτόνο). Τις τελευταίες μέρες διαβάζω ένα τεύχος του περιοδικού "Στρατιωτική Ιστορία" το οποίο πραγματεύεται τα επιτεύγματά του και πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί. Ίσως πρόκειται για τον μέγιστο των ηγετών που ανέδειξαν οι μεσαιωνικοί ημών πρόγονοι τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Επίσης ας μην ξεχνάμε και τον Πατριάρχη Φώτιο, τον Νικηφόρο Φωκά (που ανακατέλαβε την Κρήτη μετά από 150 χρόνια μουσουλμανικής κυριαρχίας), τον Ιωάννη Τσιμισκή και πολλούς άλλους ακόμα οι οποίοι πιθανώς να μας διαφεύγουν.

Γιώργος Βλάχος

Ανώνυμος είπε...

Η αφεντιά μου ανθίσταται σθεναρά στο να συμμετέχει. Αρνούμαι να μπω στη λογική ανεύρεσης του πρώτου μεταξύ ισαξίων αρίστων, με παραπλανητική διαφήμιση ("ανάδειξη του σημαντικότερου Έλληνα", ενώ κατά δήλωση του διεξάγοντα τη δημοσκόπηση επιστήμονα θα αναδειχθεί δεκάδα ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΟΝΤΕΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ), από τη φωλιά της "Νέας Τάξης" στην Ελλάδα. Εξάλλου, έχω διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με τον "όμιλο" που στον ισολογισμό της εφημερίδας περιλαμβάνει και 2 καράβια!
Αν υποκύψω τελικώς, θα προτιμήσω λύση σαν του ανώνυμου παραπάνω (εύγε φίλε, θα 'θελα να σου σφίξω το χέρι), έτσι για "σπάσιμο" στην "τηλεόραση γι αυτούς που τη μισούν" που μας σερβίρει χολυγουντιανά κουτσομπολιά και "America's top model".

Μάρκος είπε...

Γράφει το Πατριωτάκι

"Σπανίως συνεννοούμαστε, γι αυτό ταιριάζουμε τόσο καλά! «Η ασυνεννοησία είναι η καλύτερη βάση μιας καλής σχέσης», έλεγε ο Oscar Wilde. :-)"

Γι' αυτό σε πάω με χίλια και δε σ' αλλάζω με τίποτα!

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά μέρες που είναι καλό θα ήταν να ψηφίσουμε όλοι μαζικά τον Μέγα Αλέξανδρο. Για σκεφτείτε το λίγο...

Μάρκος είπε...

Καλά, εννοείται ότι ο Μεγαλέκος πρέπει να βγει πρώτος!

(και είπαμε - μπορούμε να ξαναψηφίσουμε αν σβήσουμε τα cookies).

Hristos G. K. είπε...

Σίγουρα Μέγα Αλέξανδρο..

vetdino είπε...

κοίτα μάρκο, ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν ήταν Έλληνας, ήταν Ρωμαίος.

- Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (διατήρησε το ηθικό μας ακέραιο στα χρόνια της σκλαβιάς) ΝΑΙ ήταν μεγάλος, συμφωνώ.

Οι Μέγας Βασίλειος και Ιωάννης Χρυσόστομος δεν ξέρω κατά πόσο είχαν ΕΛΛΗΝΙΚΗ συνείδηση, δεδομένου πως τότε ο όρος Έλληνας ήταν συνώνυμο του ειδωλολάτρη.

για το Μάρκο τον Ευγενικό, υπάρχουν επίσης ενστάσεις, σηκώνει μεγάλη συζήτηση... αλλά το αφήνω για άλλη φορά.

ξέχασες τον τεράστιο Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον Γεώργιο Πλήθωνα Γεμιστό.

vetdino είπε...

υγ: σωστός ο Γρηγόρης, που είναι ο Δημητράς να καταγγείλει πάλι την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων;;; ΑΙΣΧΩΣ

vetdino είπε...

Καλλίμαχε, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, εκτός από το Βενιζέλο, κάθε άλλο παρά άγνωστος ήταν!! μιλάμε για ασύλληπτη προσωπικοτητα!! που μέσα σε μία δεκαετία πέτυχε περισσότερα από κάθε άλλο έλληνα τα τελευταία 1000 χρόνια! ασφαλώς και προσδέθηκε στο άρμα της Αγγλίας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ασφαλώς και έκανε λάθη και παραλείψεις, αλλά αγωνίστηκε για τη Μεγάλη Ελλάδα, και μόνο ΑΥΤΟΣ την έκανε πράξη!

για την ακτινοβολία της προσωπικότητάς του διεθνώς και τις διπλωματικές επιτυχίες του (μιλάω πάντα για το Βενιζέλο από το 1910 ως το 23 γιατί μετά είχαμε έναν άλλο Βενιζέλο) νομίζω πως τον έχει κρίνει η ιστορία και έχει κριθεί και στην συνείδηση του Ελληνικού λαού (αν γινόταν να άλλαζε το αποτέλεσμα των εκλογών του 1920...) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Γουίλσον, όταν γύρισε στην Αμερική μετά το συνέδριο των Βερσαλλιών μετά το τέλος το Α' ΠΠ, τον ρώτησαν πως του φάνηκε η Ευρώπη και τι του έκανε εντύπωση, κι αυτός απάντησε: "Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Ελευθέριος Βενιζέλο." (!!!!)

Μάρκος είπε...

Ο Βενιζέλος δεν ήταν που πρότεινε το νόμπελ Ειρήνης στον σφαγέα εκατομυρίων Χριστιανών (Ελλήνων και Αρμενίων) Μουσταφά Κεμάλ;

Ποια πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετούσε αυτό, και τι όφελος είδαμε από αυτήν την κίνηση;

Δεν αρνούμαι όσα έκανε και την προσωπικότητά του, αλλά στους μεγαλύτερους Έλληνες δεν τον κατατάσσω, όσα αεροδρόμια κι αν κάνουμε στο όνομά του.

Για τα υπόλοιπα, δεν και τις συζητήσεις πιο πάνω. Η εθνική συνείδηση για την προ των εθνών-κρατών περίοδο είναι έννοια που μπάζει νερά από χίλιες πλευρές ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ.

Εδώ μιλάμε για τη μεγαλύτερη προσφορά, όχι για γονιδιακές ταυτίσεις.

Αν μου βρείτε καλύτερο εκπρόσωπο-σύμβολο των 1000 ετών του Βυζαντίου από τον Μ. Κωνσταντίνο, ευχαρίστως να το δεχτώ. Ο Καλλίμαχος πρότεινε τον Παλαιολόγο που τον δέχομαι απόλυτα. Αλλά εάν δεν είχε χτιστεί η Πόλη, η Νέα Ρώμη, αν δεν είχε μεταφερθεί εκεί η πρωτεύουσα και το βάρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ίσως να μην είχε εξελληνιστεί ποτέ! Ίσως να είχε πετύχει ο Καρλομάγνος, ίσως να ήταν αλλιώς τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί Ελληνες που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας της Ελλάδας και της Ευρώπης, και/ή βοήθησαν τα μεγιστα στον Ελληνισμό, και/ή επηρέασαν την Παγκόσμια Σκέψη και γενικά τον Πολιτισμό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο:

-Αγαμέμνων
-Ομηρος
-Ησίοδος
-Σόλων
-Ηράκλειτος
-Αισχύλος
-Σοφοκλής
-Σωκράτης
-Ευκλείδης
-Λεωνίδας
-Ηρόδοτος
-Πυθαγόρας
-Θεμιστοκλής
-Περικλής
-Πλάτων
-Αριστοτέλης
-Αρχιμήδης
-Ιπποκράτης
-Σπάρτακος
-Κλεοπάτρα
-Βασίλειος ο Μεγας
-Ηράκλειος
-Λέων Γ Ισαυρος
-Νικηφόρος Φωκάς
-Ιωαννης Τζιμισκής
-Βασίλειος Β Βουλγαροκτόνος
-Ιωαννης Σκυλιτζης
-Θωμας Ακινατης
-Ιωαννης Β Κομνηνός
-Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος
-Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco)
-Ρήγας Φεραίος
-Αδαμάντιος Κοραής
-Κοσμάς Αιτωλός
-Αλέξανδρος Υψηλάντης
-Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
-Γεώργιος Καραισκακης
-Ιωάννης Καποδίστριας
-Χαρίλαος Τρικούπης
-Ελευθέριος Βενιζέλος
-Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
-Δημήτρης Μητρόπουλος
-Γεώργιος Παπανικολάου
-Μαρία Κάλλας
-Γιώργος Σεφέρης
-Οδυσσέας Ελύτης

.

Nativist είπε...

Θα περιμένω να δω τ' αποτελέσματα, διότι είμαι βέβαιος ότι θα πέσει το γέλιο της αρκούδας διττώς: Είτε διότι θα έχουν βαφτίσει "μεγάλους" μερικούς καραγκιόζηδες σαν τον σημιτάκο, είτε διότι θα έχουν ελληνοποιήσει μερικούς μεγάλους, όπως τον Κωνσταντίνο ή τον Θωμά Ακινάτη.
Βάλτε με την λογική του Μάρκου και τον Κόδριγκτον. Έλληνας δεν ήταν κι αυτός; Αν δεν ήταν αυτός, η Επανάσταση του '21 θα είχε πάει κατά διαόλου.
Και οι Ουρανός, Κρόνος και Ζευς; Άμα δεν βάλετε τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΥΣ, ποιους θα βάλετε. Βρε βάλτε τώρα που γυρίζει :))))

Ανώνυμος είπε...

Εχετε δίκιο, είμαι αυτός που έγραψα τον κατάλογο προηγουμένως. Ο Θωμας ο Ακινάτης δεν ήταν βέβαια Ελληνας αλλά Ιταλός. Λάθος μου, ήταν στο πρόχειρο, και έμεινε και στο τελικό. Ζητώ συγγνώμη.

Ανώνυμος είπε...

ψηφίζω Χατζηπαναγή..
μακράν ο πρώτος.

Ανώνυμος είπε...

Μάρκο, ο Βενιζέλος πήρε τα ρίσκα του και έκανε τα λάθη του, ένα από τα λάθη του, ίσως, ήταν η ελληνοτουρκική προσέγγιση του 1930, γι'αυτό αλλωστε και έχασε τις επόμενες εκλογές, καθώς οι μικρασιάτες, που αποτελούσαν κύρια δεξαμενή των ψηφοφόρων του τον μαύρισαν (και μετακινήθηκαν απο το κέντρο στην αριστερά)! βέβαια τότε ο Βενιζέλος πέτυχε να παραίτηθεί (προσωρινά) η Τουρκία από οποιαδήποτε επιδίωξή της στο Αιγαίο! Αυτός ήταν ο στόχος του Βενιζέλου, άλλο αν κάποιοι ανίκανοι μετά από μερικές δεκαετίες τους ξαναέβαλαν στο παιχνίδι. και, ναι η πρόταση του υπέρ του κεμάλ για το νόμπελ ήταν μεγάλο φάουλ, αυτό όμως δεν αναιρεί το πόσο τεράστιος ήταν!!

Μάρκος είπε...

ε όχι ρε παιδιά και ο Θωμάς ο Ακινάτης!

Ο κατ' ουσίαν υπεύθυνος για την πνευματική μας παρακμή!

Διαβάστε το "Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα" του Γιανναρά, για να δείτε περί του θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Μαρκο, εχεις δίκιο, κατα λάθος ήταν στο clipboard και μεταφέρθηκε και στην ανάρτηση. Ούτε Ελληνας ήταν ο Θωμας Ακινάτης ούτε καλό μας έκανε. Συγγνώμη για το λάθος μου.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΟ
Οι εκατό πρώτοι στην ψηφοφορία του ΣΚΑΙ:

Αγγελόπουλος Θεόδωρος, Άγνωστος Στρατιώτης, Αισχύλος, Ανδρόνικος Μανόλης, Αριστοτέλης, Αριστοφάνης, Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, Αρχιμήδης, Βαμβακάρης Μάρκος, Βασίλειος Β' Βουλγαροκτόνος, Βέγγος Θανάσης, Βελουχιώτης Άρης, Βενιζέλος Ελευθέριος, Βουγιουκλάκη Αλίκη.

Γεμιστός Γεώργιος, Γκάλης Νίκος, Γλέζος Μανόλης, Γλύκατζη Αρβελέρ Ελένη, Δήμας Πύρρος, Δημόκριτος, Διάκος Αθανάσιος, Δραγούμης Ίων, Ελύτης Οδυσσέας, Επίκουρος, Ευκλείδης, Ευρυπίδης, Ζαγοράκης Θοδωρής, Ηράκλειτος, Ηρόδοτος, Θαλής ο Μιλήσιος, Θεμιστοκλής, Θεοδωράκης Μίκης, Θεοτοκόπουλος Δομίνικος, Θουκυδίδης.

Ιουστινιανός, Ιπποκράτης, Καβάφης Κωνσταντίνος, Καζαντζάκης Νικόλαος, Καζαντζίδης Στέλιος, Κάλλας Μαρία, Καποδίστριας Ιωάννης, Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος, Καραϊσκάκης Γεώργιος, Καραμανλής Κωνσταντίνος, Καστοριάδης Κορνήλιος, Κλεισθένης, Κολοκοτρώνης Θεόδωρος, Κοραής Αδαμάντιος, Κοσμάς ο Αιτωλός, Κουν Κάρολος, Λαζόπουλος Λάκης, Λαμπράκης Γρηγόρης, Λεωνίδας, Λοΐζος Μάνος.

Μακρυγιάννης Ιωάννης, Μαργιωρής Νικόλαος, Μέγας Αλέξανδρος, Μέγας Κωνσταντίνος, Μελάς Παύλος, Μερκούρη Μελίνα, Μεταξάς Ιωάννης, Μητρόπουλος Δημήτριος, Μουζάλα Έλενα, Μπελογιάννης Νικόλαος, Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα, Νανόπουλος Δημήτριος, Ξυλούρης Νίκος.

Όθων, Όμηρος, Παλαιολόγος Κωνσταντίνος, Παλαμάς Κωστής, Παναγούλης Αλέξανδρος, Παξινού Κατίνα, Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Παπαθανασίου Βαγγέλης, Παπανδρέου Ανδρέας, Παπανδρέου Γεώργιος, Παπανικολάου Γεώργιος, Περικλής, Πλαστήρας Νικόλαος, Πλάτωνας, Πλήθων, Πραξιτέλης, Πυθαγόρας.

Ρίτσος Γιάννης, Σεφέρης Γεώργιος, Σημίτης Κώστας, Σολωμός Διονύσιος, Σόλωνας, Σοφοκλής, Σωκράτης, Τρικούπης Χαρίλαος, Τσιτσάνης Βασίλης, Φειδίας, Φεραίος Ρήγας, Φίλιππος της Μακεδονίας, Φλωράκης Χαρίλαος, Χατζιδάκις Μάνος, Χορν Δημήτριος, Ωνάσης Αριστοτέλης.

Αποφασίστε από εδώ και πέρα!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Ιουστινιανός; :-)

______________

ρε παιδιά, τουλάχιστον για τους σύγχρονους μεγάλους Έλληνες, γιατί δεν βάζουν τον τηλεφωνικό κατάλογο του ΟΤΕ, αντι να γράφουν;;

Μάρκος είπε...

Ορισμένα ονόματα ήταν εντελώς κουφά... Άκου ο Σημίτης; Προτείνω να ονομαστεί Σημίτης ο Ανελλήνιστος!

Άκου ο Όθων; Δε λέω, καλό παληκαράκι, αλλά όχι και Μεγάλος Έλλην! Να ήταν ο Όθων Ρεχάγκελ, εκεί μάλιστα, να το καταλάβω και να το υποστηρίξω. (αντί του Ζαγοράκη όμως, όχι του Όθων)

Επίσης, άκου ο Παπαδόπουλος! Δηλαδή ποια ήταν η συνεισφορά του Παπαδόπουλου; ωραία, έστρωσε λίγο η οικονομία, έχτισε και 2-3 δρόμους, αλλά είναι δυνατόν ο άνθρωπος που οδήγησε τη χώρα -καλώς ή κακώς αλήθεια είναι- στην αρπαγή της Κύπρου; (έστω και αν είχε φύγει ο ίδιος). Δεν είμαστε με τα καλά μας...

Χάρηκα για τον Πατροκοσμά, χάρηκα για τον Χριστόδουλο, για τον Παλαιολόγο, για τον Μ. Κωνσταντίνο.

vetdino είπε...

ποιοί βλάκες πήγαν και ψήφισαν το Βελουχιώτη ρε... αυτόν που είπε πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι ως τον Όλυμπο;;;; Τον Όθωνα ποιός τον έβγαλε Έλληνα;; χεχε

Γεώργιος Παπαδόπουλος;;;; Ωχ ωχ ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΠΛΕΥΡΗ!!

Φειδίας είπε...

Παῖδες, ταξινόμησα τὰ ἀποτελέσματα κατὰ ἐποχὲς (ἀρχαία, μεσαιωνική, νεωτέρα) καὶ τομεῖς δράσεως (πολιτική, φιλοσοφία, τέχνη, ἐπιστήμη κ.ἄ.) Δεῖτε τὸν πίνακα!

Φυσικὰ τὰ φαιδρὰ φαινόμενα δὲν ἔλειψαν· ἕνα σωρὸ ἠθοποιο- τραγουδιστάδες καὶ «celebrities», ὁ φυγόστρατος τηλε- γελωτοποιὸς, ὁ Σημιτάκος... Καὶ οἱ ἰδεολογικὲς- κομματικὲς (ἔως... χιουμοριστικὲς) ἐπιλογὲς ἀπὸ Παπαδόπουλο μέχρι ὁλόκληρο τὸ ΚΚΕ-ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. (Ἀγαπητοὶ ἀριστεροί, ἂν εἴχατε περισσότερο χιοῦμορ καὶ εὐρηματικότητα, ἂς ψηφίζατε Δημήτρη Κουφοντίνα· μὰ δὲν ἔριξε κανεὶς τὴν ἰδέα;!) Ἀλλά, μὴ ἔχοντας ἐμπιστοσύνη στὸν καθοδηγούμενο ἀπὸ τὰ ΜΜΕ ὄχλο, καὶ πάλι καλά λέω ἐγώ. Ἐὰν ἐψήφιζαν οἱ «διανοούμενοι» θὰ ἔβγαιναν μόνον Σημίτηδες. (Τὸν βασιλέα Ὄθωνα δὲν ἀντιλαμβάνομαι ποίοι τὸν ἐψήφισαν. Οἱ βασιλόφρονες θὰ περίμενε κανεὶς νὰ ψηφίσουν τὸν Κωνσταντῖνο Α'. Τότε ὅμως ποιοί; Μήπως ἐπέλεξαν τὸν Ὄθωνα οἱ... «προοδευτικοὶ» ὁπαδοὶ τοῦ εὐρωπαϊκοῦ «ἐκσυγχρονισμοῦ» μας;! Κακῶς, διότι ὁ Ὄθων ἦταν πάντως ἑλληνολάτρης καὶ μεγαλοϊδεάτης· αὐτὸ ὀφείλουμε νὰ τοῦ τὸ ἀναγνωρίσουμε. Οἱ σκληροπυρηνικοὶ εὐρωλιγούρηδες θὰ ἔπρεπε νὰ ψηφίσουν Ἄρμανσμπεργκ.)

Χάρηκα ποὺ ψηφίστηκαν οἱ αὐτοκράτορες τῆς Ρωμανίας μας (ἔστω καὶ ἂν καὶ πάλι εἶναι σχετικῶς ἀδικημένο τὸ Βυζάντιο· ἀλλὰ ἂν περιμέναμε νὰ γνωρίζουν πολλοὶ τοὺς μεγάλους θεολόγους καὶ λογίους, τοὺς ποιητὲς ὅπως τὸν Ρωμανὸ τὸν Μελωδὸ καὶ τὴν Κασσιανή, τοὺς μουσικοὺς ὅπως τὸν Πέτρο Πελοποννήσιο και τοὺς ἁγιογράφους ὅπως τὸν Θεοφάνη τὸν Ἕλληνα, θὰ εἴχαμε ὑπερβολικὲς ἀπαιτήσεις... πάλι καλὰ ποὺ ψηφίστηκε ὁ -μέγας αὐτοκράτωρ, στρατηγός, στρατιώτης στὴν πρώτη γραμμή, καὶ εὐεργέτης τῶν ἀδυνάτων σημειωτέον- Βουλγαροκτόνος) Χάρηκα ποὺ ψηφίστηκαν ὁ Ἴων Δραγούμης καὶ ὁ Ἰωάννης Μεταξᾶς. (Τὸ νὰ συγκρίνουμε τὸν Μεταξᾶ μὲ τὸν Παπαδόπουλο εἶναι σὰν νὰ συγκρίνουμε τὸν Βενιζέλο μὲ τὸν... Δημοσθένη Βεργῆ, ξέρω ᾿γώ· χωρὶς νὰ θέλω νὰ θίξω τὸν συμπαθῆ Δημοσθένη! Καμμία σχέσις, κύριοι, καὶ τὸ σωστὸ νὰ λέγεται.) Χάρηκα ποὺ ψηφίστηκε ὁ ἀρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Χάρηκα ποὺ ψηφίστηκε ὁ ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός. Καὶ χάρηκα ποὺ ψηφίστηκε ὁ Φειδίας - γιὰ προσωπικοὺς σὺν τοῖς ἄλλοις λόγους!

Ὅμως δὲν ἀνακοινώθηκε ἡ σειρὰ τῆς κατατάξεως καὶ οἱ δέκα πρῶτοι. Ἐλπίζω νὰ μὴν εἶναι ἐντελῶς γελοία ἡ σύνθεσις τῆς δεκάδας.

Μάρκος είπε...

Έριξα ψήφους στον πατρο-Κοσμά, στον Χριστόδουλο, στον Μ. Κωνσταντίνο, στον Παλαιολόγο, στον Αριστοτέλη, στον Μ. Αλέξανδρο, στον Γ. Παπανικολάου, Μακρυγιάννη, Καποδίστρια, Λεωνίδα, Όμηρο, Παύλο Μελά

Από όσους δεν βγήκαν στην 100άδα ψήφισα Κυρά της Ρω, Χ. Γιανναρά(!), Ιωάννη Χρυσόστομο, Μέγα Βασίλειο, Μάρκο Ευγενικό

Ξέχασα και δεν ψήφισα Μεταξά, Δημόκριτο, Ρεχάγκελ, Γκάλη, Θουκυδίδη, Ελύτη, Φίλιππο

Μάρκος είπε...

Καλλίμαχε είσαι ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΣ!

Nativist είπε...

@ vetdino:

"Ωχ ωχ ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΠΛΕΥΡΗ!!"

Πώωω, τι μου θύμισες! Τον ξέχασα εγώ αυτόν. Ψήφισες Πλεύρη;

@ Μάρκο:

Τελικά δεν κατάφερα να σου αλλάξω γνώμη. Μ. Κωνσταντίνο ψήφισες ως μεγάλο Έλληνα. Δεν ψήφισες, όμως, Δημητρά, ο οποίος έχει κάνει την Ελλάδα πρώτο όνομα στα Ευρωπαϊκά Όργανα (ΕΔΑΔ κλπ)! Θα ψήφιζες Ρέχαγκελ, αλλά δεν κατάλαβα γιατί και ως τι. Δεν ξέρω, άλλη αντίληψη έχω εγώ περί ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΛΛΗΝΗΩΝ.
Ο Ιωάννης Μεταξάς είναι όντως είς των μεγάλων νεωτέρων Ελλήνων και ασφαλώς όχι μόνο για το "ΟΧΙ". Εν πολλοίς, αυτός έβαλε τα θεμέλια του μοντέρνου ελληνικού κράτους. Η προσφορά του είναι τεράστια.

@ Καλλίμαχο: Ε καλά, Φειδία θα ψήφιζα κι εγώ (αν είχα ψηφίσει) για πολλούς και διαφόρους λόγους... :)

Αλήθεια, θα ήθελα την δική σου άποψη πάνω στην διένεξή μου με τον Μάρκο, που αφορά στο πρόσωπο του Μ. Κωνσταντίνου. Ευχαριστώ.

___________________________________

Η "αμερικανιά" είχε κι ένα καλό. Δείχνει το επίπεδο των Ελληνέζων :(

Φειδίας είπε...

Μά, νομίζω ὅτι ἄλλο λὲς ἐσύ, ἄλλο ὁ Μάρκος. Ἐγώ δὲν ἀρνοῦμαι ὅτι ὁ Κωνσταντῖνος εἶναι Μέγας. Θὰ τὸν ἐψήφιζα μεταξὺ τῶν μεγαλυτέρων τῆς παγκοσμίου Ἱστορίας. Δὲν ἀρνοῦμαι ὅτι τὸ ἔργο του τελικῶς ἀπεδείχθη εὐεργετικὸ γιὰ τὸν Ἑλληνισμό, ἀποφασιστικὸ γιὰ τὴν ἐπακολουθήσασα κατίσχυσι τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ τὸν πλήρη ἐξελληνισμὸ τῆς Αὐτοκρατορίας. Ἀλλὰ ὄχι Ἕλλην ὁ ἴδιος ἐν ζωῇ, παρὰ μόνον μὲ τὴν πολύ, πάρα πολύ εὐρεῖα σημασία τῶν λέξεων! Ἀλήθεια, ἐὰν... ὑποβάλουν ἔνστασι οἱ Ἰταλοί, καὶ μᾶς ποῦν, ἐμεῖς τὸν Κωνσταντῖνο καὶ τὸν Ἰουστινιανὸ τοὺς θεωροῦμε μεταξὺ τῶν σημαντικότερων... Ἰταλῶν, τί γίνεται;! :-) Ποὺ δὲν θὰ τὸ ποῦν δηλαδή (ἄλλωστε ὁ Κωνσταντῖνος δὲν εἶναι ἰδιαιτέρως συμπαθὴς στὴν Δύσι, δὲν ὑπάρχουν κἂν δυτικοὶ βασιλεῖς μὲ τὸ ὄνομά του, δὲν εἶναι κἂν ἅγιος γιὰ τὴν ρωμαιοκαθολικὴ ἐκκλησία, καίτοι πολὺ πρὸ Σχίσματος), ἀλλὰ δὲν ἐξετάζουμε αὐτό! Σφράγισε ἀποφασιστικὰ τὴν παγκόσμια καὶ ἰδιαιτέρως τὴν Ἑλληνικὴ Ἱστορία, εἶναι ἅγιος τῶν Ἑλλήνων, ἂν θέλετε Ἕλληνας ὡς Ἅγιος Κωνσταντῖνος, μετὰ τὴν κοίμησί του, ἅγιος τοῦ Γένους, ἀλλὰ ἐδῶ μιλοῦμε γιὰ τὸ ἱστορικὸ πρόσωπο ἐν ζωῇ. Θέλετε νὰ πῶ «μεγάλη μορφὴ τῆς Ἑλληνικῆς Ἱστορίας»; Ναί· ἄλλο αὐτό, ἄλλο «Ἕλλην». Θὰ μπορούσαμε νὰ ψηφίσουμε ὡς «μεγάλο Ἕλληνα» τὸν Λόρδο Βύρωνα; (Ἐκτὸς ἐὰν ἀποδεχθοῦμε τὴν ἀκραία ἄποψι τοῦ Ἰ. Ρωμανίδου, κατὰ τὴν ὁποία Ἕλληνες καὶ Ρωμαῖοι εἶναι ὁμοεθνεῖς ἐξ ἀρχῆς, ὁπότε νὰ θεωρήσουμε Ἕλληνα καὶ τὸν Ἰούλιο Καίσαρα (ἢ τὸν Ἀδριανὸ, ὁ ὁποῖος ἦτο καὶ φιλέλλην)! Ἀλλὰ ἂς μὴν χάνουμε τὸ μέτρο!) Ἐγὼ εἶδα τὸ ἐρώτημα τῆς δημοσκοπήσεως ὡς ἐξῆς: Ποιοὶ εἶναι οἱ μεγαλύτεροι ἄνδρες ποὺ γέννησε αὐτὸ τὸ ἔθνος· τὶ ἄνδρες βγάλαμε ἐμεῖς, τὶ δώσαμε ἐμεῖς στὴν πατρίδα μας καὶ στὴν ἀνθρωπότητα.

(Βεβαίως, καθόλου δὲν μὲ δυσαρέστησε ποὺ ψηφίστηκε ὁ Μέγας Κωνσταντῖνος· φανταζόμενος τὴν φάτσα τῶν πάσης φύσεως ἀντιβυζαντινιστῶν, χριστιανομάχων καὶ προοδευτικάριων κάθε λογῆς ὅταν εἶδαν τὰ ὀνόματα τοῦ Μεγάλου Κωνσταντίνου και τοῦ Ἰουστινιανοῦ, ἔνιωσα τέτοια ἡδονή, ὥστε ὅλα τὰ ὑπόλοιπα παρέλκουν!)

Μάρκος είπε...

Δε διαφωνώ Καλλίμαχε.

Εγώ σκέφτηκα ότι η καρδιά μας εδώ και 17 αιώνες χτυπά στην Κωνσταντινού-πολη!

Ξεχάσαμε ρε σεις και τον ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ!!!

Nativist είπε...

Ευχαριστώ, Καλλίμαχε, η απάντησή σου με καλύπτει και συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Άλλα λέει ο Μάρκος και άλλα εγώ. Εγώ περιορίζομαι αυστηρά στο ερώτημα του ΣΚΑΪ και, κατά τούτο, στην ιστορική προσωπικότητα του ανδρός. Είδα το ερώτημα της δημοσκοπήσεως ακριβώς όπως εσύ. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν μεγάλος, αλλά όχι Έλληνας, πώς να το κάνουμε δηλαδή! Ούτε ο Ιουστινιανός (Γουτπράβδα το αρχικό του όνομα) ήταν. Αυτό που λες για τον Βύρωνα, το είπα κι εγώ παραπάνω για τον Κόδριγκτον, για να δείξω ότι δεν μπορεί να θεωρείται ΕΛΛΗΝ όποιος καθ’ οιονδήποτε τρόπο ωφέλησε τον Ελληνισμό ή την Ελλάδα και μάλιστα χωρίς να έχουν καμμία πρόθεση να το κάνουν. Απλώς, έτυχε οι πράξεις τους να ωφελήσουν. Όπως έγραψα και παραπάνω, αν κάνουμε ... «λάστιχο» τον Ελληνισμό, τότε πιο «Έλληνας» ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης!! Αντιθέτως, ο Ιουστινιανός κυνήγησε τον παρηκμασμένο πια Ελληνισμό, διότι τον ταύτιζε με την ειδωλολατρία και τον αποτέλειωσε.

Για τον Τάσσο Παπαδόπουλο δεν θα διαφωνήσω, διότι ήταν πρωτίστως ΕΛΛΗΝ. Τώρα, μέσα σε 3000 ετών ιστορία, δεν ξέρω πώς μπορεί κανείς να ψηφίσει πέντε ονόματα κι αν ένα απ' αυτά μπορεί να είναι και το δικό του.

Nativist είπε...

Άμα σβήνεις κάθε μέρα τα "μπισκότα" και ξαναψηφίζεις στη δημοσκόπησή σου, μάλλον θα χαλάσεις το πι-σι σου :))

Ανώνυμος είπε...

Οι ακροδεξιοί και ακροαριστεροί ψήφισαν από 50 φορές έκαστος, με αποτέλεσμα να βγουν τελικά Βελουχιώτης, Χριστόδουλος και ο εσμός των δολοφόνων Ρωμαίων στρατηγών ως "μεγάλοι Έλληνες". Ευτυχώς που φροντίσατε όλοι μαζί να ξευτελίσετε και αυτούς που θεωρείτε "μεγάλους" και τη γελοία αμερικάνικη ψηφοφορία.

Ανώνυμος είπε...

Έλα Αλέκο…

Τι εθνικότητας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος?

ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ???

http://www.youtube.com/watch?v=ykwmS0ZUqq4

Λυπάμαι πολύ!

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ...