Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2007

Οι παρατηρήσεις του Μάρκου για τις εκλογές

Προτίμησα τη σιωπή για ένα διάστημα για να αφουγκραστώ καλύτερα και όσο περισσότερο μπορώ τι σκέφτεται ο κόσμος για τις εκλογές. Συζητώντας με πολλούς φίλους κατέληξα στα εξής

1. Ο πολύς κόσμος ΔΕΝ ξέρει ότι: Αποχή, Άκυρο, Λευκό ΚΑΙ ψήφος σε κόμμα ΚΑΤΩ του 3% είναι τυπικά και ουσιαστικά ΧΑΜΕΝΗ ΨΗΦΟΣ διότι ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ στα ποσοστά των κομμάτων που λαμβάνουν έδρες στη βουλή. Αν θέλετε η ψήφος σας να έχει αποτέλεσμα, ψηφίστε ένα κόμμα που θα μπει στη βουλή!

2. Η ΝΔ κρατάει τις δυνάμεις της παρά τη λυσσαλέα κριτική από τα ΜΜΕ στο ζήτημα των πυρκαγιών. Όπως φαίνεται θα κερδίσει με ένα ποσοστό 41.5-42.5% και 151-155 έδρες στη νέα βουλή

3. Ο Γιωργάκης ήδη από το βράδυ των εκλογών θα νιώθει τις βολές του Βενιζέλου να τον πληγώνουν στο στήθος. Αν και δε θα χάσει με ποσοστό άνω του 2%, αλλά με διαφορά 1-1.5% από τη ΝΔ, εν τούτοις τα τελευταία γεγονότα και η ήττα από τον Καραμανλή με αυτές τις συνθήκες θα οδηγήσουν τον Μπένι στην ανοιχτή αμφισβήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 16/9. Εδώ οι σκεπτόμενοι πολίτες αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των ΠΑΣΟΚτσήδων θα ανακουφιστεί από την αποπομπή της Μαργαρίτας και του υιού της από την ηγεσία του κόμματος.

4. Το ΚΚΕ θα είναι ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ. Το κλίμα που εισπράττω από γνωστούς και φίλους είναι υπέρ το δέον φιλο-ΚΚΕ, και το βλέπω άνετα πάνω του 7%, ίσως πλησιάσει δε και το 8%, ποσοστό ΡΕΚΟΡ για το ΚΚΕ. Λίγο ενοχλητικός είναι ο κομμουνιστικός του λόγος και ειδικά η επίθεση στην Εκκλησία (είδα και 2-3 σποτάκια στο youtube) αλλά αυτά δε θα επηρεάσουν τελικά πιστεύω. Κόψτε τα κι εσείς βρε άνθρωποι του ΚΚΕ, αφού βλέπετε ότι η μεγαλύτερη τάση αυτή τη στιγμή είναι από ΝΔ προς ΚΚΕ.

5. Ο ΛΑΟΣ θα μπει άνετα στη βουλή, αλλά όχι με το ποσοστό που προσδωκούν οι φίλοι του. Και εγώ προς τα εκεί προσανατολίζομαι. Ακόμα δεν αποφάσισα όμως. Με ενοχλούν αρκετά πράγματα, ίσως δεν είναι της ώρας να τα συζητήσω εδώ. Ίσως όχι αυτά που ενοχλούν την κοινή γνώμη, αλλά με ενοχλούν αρκετά. Σημειώστε ότι διέγνωσα μία όχι ασήμαντη τάση από ΠΑΣΟΚ προς ΛΑΟΣ (ένας γνωστός μου, και δύο φίλοι ενός συγγενή μου στην κατηγορία αυτή!)

6. Ο ΣΥΝ θα κάνει μία ακόμη αναμενόμενη επίδοση. Παρακαλώ σημειώστε ότι λόγω της συμμαχίας με το ΔΗΚΚΙ (που έλαβε 1.8% το 2004). Έτσι, αθροιστικά με το ΣΥΝ ξεκινάει από 5.1% και όχι από 3.3%. Το λέω για να μελετήσουμε μετά τα σκαμπανεβάσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέγεται, έχει επιρροή σε δυσαρεστημένους ΠΑΣΟΚους αλλά και απολίτικους αντι-διπολιστές που απορρίπτουν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ ως δήθεν "άκρα". Μ' αυτά τα τερτίπια των ΜΜΕ κατάφερε ο ΣΥΝ να γίνει το κόμμα των απολιτίκ!

7. Ο Παπαθεμελούκος είναι συμπαθής σε πολλούς, αλλά μου θύμισε το κλίμα Κύρκου το 1985. Καλός αλλά όχι για ψήφο. Όλοι είναι ερωτευμένοι μαζί μου και κανείς δε με ψηφίζει, έλεγε τότε ο Λεωνίδας. Σε ιδανικές συνθήκες θα τον προτιμούσα 1000 φορές από τον Καρατζαφέρη, αλλά δυστυχώς είναι αρκετά αδύναμος και το εκλογικό σύστημα που ΑΧΡΗΣΤΕΥΕΙ τις ψήφους των κομμάτων κάτω του 3% είναι τέτοιο που καθιστά απρόσφορη την εμπιστοσύνη στη ΔΗΜοκρατική ΑΝαγέννηση. Δυστυχώς.

Έτσι, καλώς ή κακώς τη δυσαρέσκειά μας πρέπει να την λάβει είτε το ΚΚΕ, είτε ο ΛΑΟΣ. Ένας από τους δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το ιδεολογικό υπόβαθρο των δύο μεγάλων κομμάτων. Το είδαμε με το σχέδιο Ανάν, το είδαμε με το βιβλίο Ιστορίας, το βλέπουμε κάθε μέρα. Επειδή λοιπόν την ψήφο μας πρέπει να τη λάβει κόμμα άνω του 3%, δύο είναι οι δρόμοι. ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

Θα προτιμήσω το δεύτερο, αν και βρίσκω συνεπέστερο το πρώτο.

Ελπίζω να βοήθησαν οι παρατηρήσεις μου. Σας περιμένω και μετεκλογικά για σχολιασμό των αποτελεσμάτων.

18 σχόλια:

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΨΗΦΟΣ, ΜΟΝΟ ΧΑΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ. ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ ΑΥΤΟ...

Ανώνυμος είπε...

Χαμένη είναι η ψήφος που δεν επηρεάζει την κατανομή των εδρών στο κοινοβούλιο. Επειδή η ψήφος σε μικρό κόμμα χωρίς έδρες, όπως και το λευκό και το άκυρο εκφράζουν τη δυσαρέσκεια στο δικομματισμό, ουσιαστικά χάνονται επειδή η δυσαρέσκεια αυτή δεν αντικατοπτρίζεται πουθενά. Ο δικομματισμός παραμένει ο ίδιος ακόμα και με 90% άκυρα/λευκά. Πάλι από το υπόλοιπο 10% θα βγουν και θα κυβερνήσουν οι δυο μεγάλοι. Σωστά;

Ανώνυμος είπε...

Ο πολύς κόσμος ΔΕΝ ξέρει ότι: Αποχή, Άκυρο, Λευκό ΚΑΙ ψήφος σε κόμμα ΚΑΤΩ του 3% είναι τυπικά και ουσιαστικά ΧΑΜΕΝΗ ΨΗΦΟΣ διότι ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ στα ποσοστά των κομμάτων που λαμβάνουν έδρες στη βουλή. Αν θέλετε η ψήφος σας να έχει αποτέλεσμα, ψηφίστε ένα κόμμα που θα μπει στη βουλή!

Δηλαδή ξέρουμε τα κόμματα που θα μπούνε στη Βουλή και πρέπει να τα ψηφίσουμε. Μα αν δεν τα ψηφίσουμε πώς θα μπούνε στη Βουλή;
Αν 30% των Ελλήνων ψηφίσει μη-ΝΔ και μη-ΠΑΣΟΚ και από αυτό το 30 15%πάει στους Οικολόγους και το άλλο 15% πάει στο ΛΑΟΣ ή στους Φιλελεύθερους πώς θα είναι χαμένη ψήφος;

Greg είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις σου!

Ότι όμως και ν' αποφασίσει να ψηφίσει κάποιος, για οποιοδήποτε λόγο έχει, μην σταυρώσετε τους εκσυγχρονιστές ρε παιδιά!.. Ρίχτε σε πατριώτες, σε αξιοπρεπείς ανθρώπους, στους λιγώτερο φθαρμένους και διαπλεκόμενους! Όλα τα κόμματα έχουν μερικούς...

Μαύρο στη Γιαννάκου, στους Ανανιστές, στους έμπορους της Μακεδονίας, στους Τουρκολάγνους, στους ευρωσυνταγματόκαυλους, στους εχθρούς της λαϊκής πίστης (ενώ είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τους χιλιαστές, σαϊεντολόγους κλπ.)

Νάχουμε την Ελλάδα στο μυαλό μας!

Ανώνυμος είπε...

Να δικαιολογήσω κι εγώ την ψήφο μου.
-Ν.Δ. Όταν ακούω τον βουλευτή της υιό Βαρβιτσιώτη να λέει"Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να καίει την Ελληνική σημαία" και η ηγεσία του κόμματος του αντί να τον διαγράψει, σφυρίζει αδιάφορα, λέω ΟΧΙ σ' αυτό το κόμμα.
-ΠΑΣΟΚ. Όσο θυμάμαι την υπογραφή του αρχηγού του για το βιβλίο της Ιστορίας, λέω ΟΧΙ και σ' αυτό το κόμμα.
-Κ.Κ.Ε. Όσο θυμάμαι την φασαρία που έκανε μήπως και χάσει την ονομασία του κόμματος από το τότε "Κ.Κ.Ε. εσωτερικού", αλλά είναι παντελώς αδιάφορο για την κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας από τα Σκόπια, λέω ΟΧΙ και σ' αυτό το κόμμα.
-ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Άκουσα τον Αλαβάνο να θέλει τετρακομματική Βουλή. Τόση μεγάλη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ δεν την περίμενα! Αν έλεγε ότι θέλει δεκακομματική Βουλή, θα τον ψήφιζα (έτσι καταλαβαίνω εγώ την Δημοκρατία).
-ΛΑ.Ο.Σ. Θα το ψηφίσω για 2 λόγους.
1)Ο αρχηγός του πάλεψε πολύ στην Ευρωβουλή για την Ελλάδα και την Κύπρο και κανένας από αυτούς που τον ψήφισαν, δεν το μετάνοιωσε.
2)Αν ψηφίσω άλλο -ακόμα πιο μικρό- κόμμα, τότε πράγματιη ψήφος μου θα πάει "χαμένη".
Αν και πάλι "αστοχήσω", "αστόχησα". Σάματι πρώτη φορά "χάνω" στις εκλογές. Μόνο τον Δεκέμβρη του '74 κέρδισα (τότε με το πολιτειακό)

Μάρκος είπε...

Ναι, τα ξέρουμε τα πέντε κόμματα. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΛΑΟΣ (ίσως ο ΛΑΟΣ ξεπεράσει το ΣΥΝ αλλά δεν το νομίζω). Αυτά. Γνωστά πράγματα. Η ψήφος μας μόνο να αυξομειώσει κατ' ελάχιστον ένα από αυτά τα κόμματα. Όπου αλλού φύγει είναι πραγματικά χαμμένη. Ο εκλογικός νόμος δίνει 40 έδρες στο πρώτο κόμμα και οι υπόλοιπες 260 με απλή αναλογική στα κόμματα άνω του 3%. Απλό. Οι μικρότεροι και τα άκυρα/λευκά πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων, καλώς ή κακώς.

Ψήφος κατά του δικομματισμού είναι ΛΑΟΣ και ΚΚΕ.

Επίσης, οι αμετανόητοι ΠΑΣΟΚοι προσέξτε τους σταυρούς προτίμησής σας γιατί οι βουλευτές σας θα βγάλουν νέο αρχηγό! Προσέξτε καλά!

Οι αμετανόητοι ΝΔκράτες προσέξτε τους εκσυγχρονιστές της ΝΔ (Γιαννάκουδες, Ντόρες, Γεωργιάδηδες, Βαρβιτσιώτηδες και τα ρέστε)

Οι αμετανόητοι ΣΥΝασπιστές, ρίξτε τουλάχιστον σταυρό σε κανέναν του ΔΗΚΚΙ...

Οι του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ είστε ωραίοι έτσι κι αλλιώς! (Προσέξτε τους συνομωσιολόγους και τους δωδεκαθειστές μόνο μη βγάλουμε κανένα φρούτο στη βουλή, ε;)

Χαιρετίσματα στο φίλο Γκρεγκ!

Ανώνυμος είπε...

"Είμαι Τουρκος"! Αυτό δηλώνει ο υποψήφιος της ΝΔ για τον νομό Ξάνθης, κ. Ορχάν Χατζή Ιμπράμ. Ο εν λόγω κύριος είναι δικηγόρος του διαβόητου τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και μέλος της παράνομης "Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης". Για λίγα ψηφαλάκια δηλαδή, μπάζει η ΝΔ στην Ελληνική Βουλή έναν εγκάθετο της Άγκυρας! Έτσι έκανε και με τον Ιλχάν. Και ήταν αυτή που κραύγαζε για την "υπερνομάρχη" Καρά Χασάν! Όση ελληνική συνείδηση έχει ο Ερντογκάν, άλλη τόση έχουν και στην ΝΔ/ΠΑΣΟΚ.

Και πάλι συμφωνώ με τον φίλο Greg: "Νάχουμε την Ελλάδα στο μυαλό μας!"

Εντούτοις, όσοι σκοπεύετε να ψηφίσετε αυτούς τους αχαρακτήριστους, κάνετε την αυτοκριτική σας διαβάζοντας τα ερωτήματα που γράφει στην επιφυλλίδα της "Καθημερινής" 9/9/07 ο Γιανναράς.

Greg είπε...

Καλησπέρα σε όλους! Η μνήμη μας δείχνει να λειτουργεί και λόγω διαδικτύου να ενισχύεται! Το 12% αναποφάσιστων 1 βδομάδα πρίν τις εκλογές το αποδεικνύει!

Τα ερωτήματα του Γιανναρά που λινκάρει ο Homo Cretensis εξαιρετικά!

Αναγκάσαμε αδέλφια τον Καραμανλή να μιλήσει για "νέο πατριωτισμό"!!! Ούουου!!!

Ανώνυμος είπε...

@Markos

Αν και ΚΚΕς και με βολεύουν όσα λες, διαφωνώ μαζί σου.
Άλλο πράγμα να πεις πως σε ΑΥΤΕΣ τις εκλογες το ακυρο, η αποχή, το λευκό δεν θα εκφράσει αυτό που επιδιώκεις, άλλο για τα "εξωκοινοβουλευτικά" κόμματα.

Για το πρώτο, όντως, δε θα εκφράσει τπτ, και εμπειρία υπάρχει από πάμπολλες χώρες.

Για το 2ο, δεν είναι έτσι.
Όντως δεν επιρρεάζει ίσως τον αριθμό των βουλευτών, αλλά επιρρεάζει τα ποσοστά, επιρρεάζει τις ψήφους που λαμβάνει κάθε κόμμα. Επιρρεάζει δηλ. την εικόνα που θα μείνει στον κόσμο μετά τις εκλογές.

Και στην τελική αυτή είναι που μετράει, όχι οι έδρες.

Να στο πώ και αλλιώς, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σύστημα σαν της Τουρκίας, π.χ. όριο 10%. Τί θα σήμαινε;
Να διαλέξουμε ανάμεσα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μόνο;
Ή σε τέτοια περίπτωση, αν π.χ. το ΚΚΕ έπαιρνε από 5,9% ας πούμε 9,5% δεν θα είχε αντίκρισμα, επειδή δε θα έπαιρνε έδρες;

Δε πάει έτσι λοιπόν. Εγώ πιστεύω οι εκλογές μπορούν να σταθούν αφορμή να κάνει ο κόσμος έναν απολογισμό & να πάει να ψηφίσει ό,τι θεωρεί πως εκφράζει καλύτερα & συνεπέστερα τα συμφέροντά του. Ας είναι και κόμμα του 0,1%.

Αυτά.

Μάρκος είπε...

Για το δικό μας εκλογικό σύστημα μιλάμε. Ψηφίζω από το 1993. Δύο φορές ψήφισα κόμματα που δεν εξέλεξαν έδρες στη βουλή, μία φορά μικρό κόμμα που μπήκε στη βουλή και μία φορά (το 2004) τη ΝΔ που κυβέρνησε. Άρα 2/4 έριξα σε κόμματα που δεν μπήκαν στη βουλή. Άρα καταλαβαίνω τι λες και δε διαφωνώ εντελώς με το σκεπτικό σου.

Με την ψήφο σε "μεγάλο - μικρό κόμμα", δηλαδή κόμμα που θα μπει στη βουλή, και μειώνεις τα ποσοστά των μεγάλων και διαμορφώνεις τις έδρες στη βουλή σύμφωνα με τη θέλησή σου.

Ενώ με την ψήφο σε "μικρό - μικρό κόμμα" κάνεις μόνο το ένα από τα δύο. Είναι ευκαιρία να έχουμε ισχνή πλειοψηφία αυτή τη φορά.

Ειδάλλως, κανένα πρόβλημα με καμία έγκυρη ψήφο! Ας είναι έγκυρη αυτή τη φορά κι ας είναι ό,τι νά'ναι. Εκτός από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

vangelakas είπε...

Έλα ρέ Μάρκο, μήν τό κουράζεις! ΛΑΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΛΟΙΠΟΝ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΝ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ; ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΘΟΔΟ; ΓΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ "ΠΙΑΝΩ ΧΩΡΟ". ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΙ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ 100% ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ (ΠΟΥ ΑΝΉΚΕΙ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ...) ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΕ "ΒΑΡΙΑ" ΚΑΡΔΙΑ. ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΒΡΕ ΑΔΕΡΦΕ. ΕΤΣΙ ΝΙΩΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ. ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΗΜΟΥΝ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΥ ΘΑ "ΕΚΡΑΖΑ" ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΨΗΦΙΖΕ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΚΥΡΟ-ΛΕΥΚΟ ή ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΧΗ! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ 30% (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ...) ΑΚΥΡΑ ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ ΑΣ ΒΓΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ Η ΟΡΓΗ. ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ. ΑΚΥΡΑ, ΛΕΥΚΑ, ΚΚΕ, ΑΣΚΕ, ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ. ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ...

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί μπερδεύουν το λευκό, που σημαίνει πράγματι αποδοκιμασία, με την αποχή και το άκυρο, που δεν σημαίνουν απαραιτήτως το ίδιο. Και για να "ελαφρώσω" λίγο το κλίμα: Στις εκλογές του 1996 ήμουν εφορευτική επιτροπή. Άνοιξα έναν φάκελλο και βρήκα μέσα μία ... ανάλυση ούρων! Την έδειξα στον δικαστικό αντιπρόσωπο, φυσικά είδαμε το όνομα και τηλέφωνο και τελικά αποφασίσαμε να τηλεφωνήσουμε στην κυρία (αποδείχτηκε ότι ήταν μίας κάποιας ηλικίας) και να της πούμε να μην την γυρεύει. Βέβαια, ήλθε ο σύζυγος και την παρέλαβε, εξηγώντας μας ότι δεν φόραγε τα γυαλιά της η γυναίκα.
Σημαίνει αυτό αποδοκιμασία; Σαφώς και όχι. Αν μου τύχει κώλυμα και δεν πάω να ψηφίσω, σημαίνει αυτό αποδοκιμασία;

----------------------------------

"Οι νόμοι είναι σαν τα λουκάνικα. Καλύτερα να μην ξέρεις πώς γίνονται!" (Otto von Bismarck).
Αν αυτό αληθεύει, τότε ένα παραπάνω για τον εκλογικό νόμο. Είναι απαράδεκτο να το κόβει και να τον ράβει κάθε κόμμα στα μέτρα του, έτσι που με 41,5% να παίρνεις 160 έδρες και με 47% να μην μπορείς να κάνεις κυβέρνηση. Ομολογώ ότι δεν ξέρω άλλο (ας πούμε) πολιτισμένο κράτος, όπου να γίνεται κάτι τέτοιο. Πρέπει να καταρτισθεί νόμος από διακομματική επιτροπή εμπειρογνωμόνων (το ξέρω, είναι δύσκολο να συμφωνήσουν, όμως γίνεται), ο οποίος θα μπει στο σύνταγμα και θα ισχύει άπαξ δια παντός, εκτός κι αν αλλάξουν δραστικά κάποια δεδομένα, τα οποία οι εμπειρογνώμονες γνωρίζουν και θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη ανθεωρήσεώς του, όπερ σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση. Εναλλακτικώς, μπορεί να μην μπει στο σύνταγμα, αλλά δεν θα επιτρέπεται να αναθεωρείται, χωρίς την συναίνεση των 2/3 της Βουλής.
Κάποιες πρόχειρες σκέψεις κάνω και όχι ... νομοπαρασκευαστικές προτάσεις. Η κεντρική ιδέα είναι να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση με τους εκλογικούς νόμους.

Ανώνυμος είπε...

Απόσπασμα από την εφημερίδα Α1 με ένα περίεργο περιστατικό για τον «Μακεδόνα» πατριώτη πρωθυπουργό μας που μάχεται να σώσει την ανέκαθεν Ελληνικοτάτη Μακεδονία μας.

«Την προσεχή Πέμπτη 13 Οκτωβρίου θα γιορτάσουμε τα 101 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά. Τον Μάιο του 2005 «η εφημερίδα «Προολυμπιακή» της Ηλείας έγραψε το εξής φοβερό που ουδέποτε διαψεύστηκε. Οι αριστεροί της Αμαλιάδος ζήτησαν από τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη 150 εκατ. δρχ. για την ανακαίνιση του σπιτιού του Νίκου Μπελογιάννη. Ο Τατούλης αρνήθηκε και το θέμα έφτασε στον Καραμανλή, ο οποίος διέταξε να δώσουν 200 εκατ. «πρόεδρε, εμείς αρνηθήκαμε να δώσουμε λεφτά για το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά και θα δώσουμε για τον Μπελογιάννη; ρώτησε ο Τατούλης και ο Καραμανλής απάντησε: «Ο Παύλος Μελάς ήταν σωβινιστής αντάρτης, ενώ ο Μπελογιάννης ήταν λαϊκός ηγέτης και αγωνιζόταν για ιδανικά!» ΔΥΣΚΟΛΟ να το πιστέψουμε, αλλά ουδέποτε διαψεύσθη…».

Πηγή: A1 (Έτος 6ο, Αρ.Φύλλου 284)
Σάββατο 8-Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2005
Σελίδα 24, Στήλη: Στα Πεταχτά


Καρατζαφέρης και ξερό ψωμί… (είτε μας αρέσει είτε όχι. Είναι μονόδρομος…)

Atrion

Μάρκος είπε...

Κρετένση, ό,τι και να λες διαχωρισμός λευκού από άκυρο ΔΕΝ γίνεται (σχεδόν) ούτε και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων! Πρέπει να το ψάξει κανείς πολύ καλά για να το βρει. Ασχέτως του λόγου που ρίχνει κανείς λευκό ή άκυρο, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν βλέπει τι πήρε τι. Θα το δεις και στις 16 το βράδυ "Άκυρα/Λευκά ...%". Άρα λοιπόν τι διαφορετικό πολιτικό μήνυμα έχουν αυτά τα δύο όταν κανένας σχεδόν δεν ξέρει πόσο πήρε το ένα και πόσο το άλλο.

Όπως λέει και ο Γκρεγκ, μην το κουράζεις πολύ.

Ανώνυμε, με βαριά ή με ελαφριά καρδιά, είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ η ψήφος σε κόμμα άνω του 3% Αλλιώς κάνεις μία τρύπα στο νερό. ΚΚΕ ή ΛΑΟΣ. Τέλος κύριοι.

Ανώνυμος είπε...

Βρε το κερατά αναίδεια! Εγώ μωρέ το κουράζω! Και με λες και "Κρετένση", ενώ στα ελληνικά είμαι ... Κρετενσάκκκης!!!

Έπειτα, δεν κατάλαβες τι έγραψα (ελληνικά δεν το ‘γραψα, ή κρητικά;): Εγώ δεν μίλησα για αποτέλεσμα λευκού και άκυρου ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ, αλλά τι δείχνει το ένα και το άλλο; Και η καθαρή ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ εκφράζεται μόνο με ΛΕΥΚΟ.

Εγώ πρωτοσυμφώνησα με τον greg (δες παραπάνω). Λοιπόν, ας μην το
κουράζομε άλλο!!

Ανώνυμος είπε...

Άσχετα, αλλά αξίζει να διαβαστούν. Αν τα βάλω σε παλαιότερη ανάρτηση, θα πάνε χαμένα σαν την ψήφο στο ... Βεργή. Εδώ λοιπόν.

1) Θυμάσαι την Finansbank που την χρυσοπληρώσαμε για να κάνομε φιλοτουρκική πολιτική. Διαβάστε εδώ.

2) Όσο πιο πολλούς τεμενάδες κάνομε στην Αμερική, τόσο μας *beep* περισσότερο. Πόσο *beep* θα δώσουμε ακόμη με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

haridimos είπε...

Το βασικό λογικό σφάλμα της σκέψης, είναι πως θεωρεί a priori ότι κανένα άλλο κόμμα δεν μπορεί να μπει στη Βουλή πλην των συγκεκριμένων γνωστών 5.
Αν η Βουλή είναι 6κομματική γιατί θα μπει πέρα από τους 5 και πχ ο Παπαθεμελής, ή οι (ο θεός να τους κάνει) Οικολόγοι-Πράσινοι ή η Φιλελεύθερη Συμμαχία, η αυτοδυναμία δεν βγαίνει με τίποτα.