Σάββατο, Σεπτεμβρίου 09, 2006

Το επίπεδο των καθηγητών Πανεπιστημίου!

Γιάννης Μήλιος. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ΕΜΠ και μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Θαυμάστε τον! Ευτυχώς δε διδάσκει ελληνοτουρκικά ή πολιτικές επιστήμες. Βέβαια και οι περισσότεροι που διδάσκουν αυτά τα ίδια μ' αυτόν λένε.

Θαυμάστε επίπεδο! Θαυμάστε επιχειρηματολογία. Ούτε οι πιο ακραίοι Τούρκοι καφενόβιοι (δε μιλάμε για μορφωμένους και δη καθηγητές πανεπιστημίου, έτσι;) δε θα αποτολμούσαν να ισχυριστούν τόσες ανακρίβειες στα σοβαρά.

Δε λέω άλλα, απολαύστε τον! Πολύ γέλιο!


Η λογική της στρατοκρατίας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΛΙΟΥ*

Οποιον εκπρόσωπο των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία κι αν ρωτήσετε, θα σας πει ότι θα επιθυμούσε την άμεση ριζική μείωση των εξοπλισμών, «αλλά...». Και βεβαίως, το πρώτο «επιχείρημα» που στηρίζει αυτό το «αλλά...» είναι η «τουρκική επιθετικότητα». Η «τουρκική επιθετικότητα» καθιστά αναγκαία την «ελληνική αμυντικότητα», άρα τις εξωφρενικές δημόσιες δαπάνες για εξοπλισμούς.

**Διαφωνώ απόλυτα με αυτή την προβληματική. Η «τουρκική επιθετικότητα» είναι ευθέως ανάλογη προς την «ελληνική επιθετικότητα». Η καθεμιά τροφοδοτεί την άλλη. Είναι η επιθετικότητα του (ελληνικού και τουρκικού) κεφαλαίου και της στρατοκρατίας στην οποία αυτό στηρίζει την εξουσία του.

**Η Κύπρος δεν υπήρξε ποτέ τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Από το 1960 είναι ανεξάρτητη χώρα-μέλος του ΟΗΕ.

Επομένως η επέμβαση του ελληνικού στρατού κατά της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 1974 ήταν ξένη εισβολή, όχι «πραξικόπημα». Η τουρκική εισβολή θα ήταν αδιανόητη χωρίς την ελληνική που προηγήθηκε.

**Μετά την κρίση στην Κύπρο, οι ελληνικές κυβερνήσεις δήλωσαν μονομερώς ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος φτάνει στα 10 ναυτικά μίλια.

Ομως, σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, ο εθνικός εναέριος χώρος συμπίπτει με τον υπερκείμενο των χωρικών υδάτων, που για την Ελλάδα είναι 6 μίλια. Η Τουρκία θεωρεί επομένως πως όταν τα αεροπλάνα της πετούν πέραν των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές δεν παραβιάζουν ελληνικό εναέριο χώρο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ελληνική κοινή γνώμη μόλις πρόσφατα πληροφορήθηκε ότι το ζήτημα των 10 μιλίων είναι αμφισβητούμενο. Επί τριάντα και πλέον χρόνια άκουγε μόνο για «τουρκικές παραβιάσεις».

**Επιπλέον, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι διατηρούν το «δικαίωμα» να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12 ναυτικά μίλια, μετατρέποντας το Αιγαίο από διεθνή θάλασσα σε ελληνική λίμνη. Κι αυτό παρά τη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Βουλή (11.01.1980) ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική θάλασσα [...] έχει ελληνικά χωρικά ύδατα, έχει τουρκικά χωρικά ύδατα και έχει και διεθνή ύδατα».

**Το FIR δεν είναι εθνικός εναέριος χώρος, είναι «Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων» δηλαδή ο τομέας που έχει οριστεί, από τον διεθνή οργανισμό πολιτικής αεροπορίας, για να κάνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τον «τροχονόμο».

Στις 23.05.06, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό F-16 συγκρούστηκαν στον διεθνή εναέριο χώρο του FIR Αθηνών. Ο Ελληνας χειριστής σκοτώθηκε στη σύγκρουση. Ηταν ένα ακόμα τραγικό επεισόδιο του ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο, που κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και -το σημαντικότερο- ανθρώπινες ζωές. Τα τουρκικά αεροπλάνα δεν παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η σύγκρουση έγινε πολύ μακρύτερα από τα 10 μίλια που διεκδικεί ως εναέριο χώρο η Ελλάδα. Με άλλα λόγια, τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν τα τουρκικά.

**Το κόστος του ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο είναι τεράστιο. «Ενα F16, σαν κι αυτό που έπεσε στο Αιγαίο [....], ισοδυναμεί με 160 κλίνες νοσοκομείου. Είναι σαν να έχουν βουλιάξει μέσα στο Αιγαίο 160 κλίνες νοσοκομείου ή [...] 1.200 σχολικές αίθουσες»(1). Οι ετήσιες κατά κεφαλήν δαπάνες εξοπλισμών ξεπερνούν τα 550 δολάρια, κατατάσσοντας την Ελλάδα «πρώτη» στην Ε.Ε.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον κανένα επιχείρημα που να στηρίζει τη θέση ότι η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών εξαρτάται από τον στρατιωτικό συσχετισμό ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δυνατότητα επίλυσης μπορεί να προσφέρει μόνο η διπλωματική οδός.

**Η ριζική μείωση των στρατιωτικών δαπανών προς όφελος της κοινωνικής πολιτικής προσκρούει όμως σε παγιωμένα συμφέροντα και συσχετισμούς δύναμης.

Είπαμε, ήδη, ότι το βαθύ θεμέλιο για τη φρενίτιδα των εξοπλισμών είναι ο επιθετικός ρόλος του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή.

**Η πολιτική αυτή ενισχύεται από δύο επιμέρους παράγοντες:

Α. Στο οικονομικό επίπεδο, από τα συμφέροντα των εγχώριων και κυρίως διεθνών βιομηχανιών πολεμικού υλικού, με τους κάθε είδους εγχώριους εκπροσώπους τους, και με τα πολύπλοκα δίκτυα «φιλοδωρημάτων» και «προμηθειών» -που ενίοτε «αμείβουν» εγχώριους αξιωματούχους και «θεσμούς» με διψήφια ποσοστά επί της τιμής των αγοραζόμενων από τη χώρα οπλικών συστημάτων, όπως έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.

Β. Στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης επιδιώκει η λογική της στρατοκρατίας, η λογική των υπερδιογκωμένων «ενόπλων δυνάμεων» και των σχέσεων εξουσίας που εμπεδώνουν. Στο καθεστώς της στρατοκρατίας η δημοκρατία υποκαθίσταται από την ιεραρχία, η έκφραση της γνώμης από την πειθαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη «διαταγή ανωτέρου». Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, μετατρέπονται σε γρανάζια ή θύματα ενός απρόσωπου ολοκληρωτικού μηχανισμού και ενός παραλογισμού που συνθλίβει συνειδήσεις.

**Για τη στροφή από τις πολεμικές στις κοινωνικές δαπάνες απαιτούνται λοιπόν πολιτικές τομές: Ηττα των συντηρητικών πολιτικών και ενίσχυση των δυνάμεων της εργασίας και των κινημάτων κοινωνικής κριτικής και αλλαγής.

* Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΣ είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ΕΜΠ και μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

(1) Από την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου, 21.6.06.

http://www.enet.gr/online/online_hprint?id=81316748

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους, ένα σοβαρό και καλογραμμένο άρθρο για το θέμα!

Greg είπε...

Η ανάλυση του "καθηγητή πολιτικής οικονομίας" είναι επιπέδου μπακάλη της γειτονιάς. Όπως όλα τα Συνασπιστήρια υποβιβάζει το ζήτημα των Ελληνοτουρκικών σε επίπεδο παιδικής διαμάχης για τους βώλους και σαν "καλό παιδάκι" δέχεται ότι φταίμε εμείς. Τελειώνει μάλιστα με "συμβουλές της μαμάς" πως συμπεριφέρονται τα καθως πρέπει παιδάκια.

Τί άλλο από καθηγητής ενταγμένος στον Συνασπισμό θα μπορούσε να ήταν;

Nativist είπε...

Τα όσα απαράδεκτα και ανεδαφικά λέει παραπάνω ο Αλαβάνος και αφελώς (; ) αναπαράγει ο Μηλιός, είναι όχι μόνο εθνικά επικίνδυνα, αλλά και ανακριβή.

>Κι αυτό παρά τη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Βουλή (11.01.1980) ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική θάλασσα […] έχει ελληνικά χωρικά ύδατα, έχει τουρκικά χωρικά ύδατα και έχει και διεθνή ύδατα».<

Το 1981 δεν υπήρχε η απόφαση του Montago Bay (1982), βάσει της οποίας η Ελλάς δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ, πράγμα το οποίο έχει πράξει και η ίδια η Τουρκία στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Επειδή, ως πολιτικός, είναι αδύνατον να αγνοεί την πραγματικότητα, ο Αλαβάνος επιδίδεται στους συνήθεις φτηνούς λαϊκισμούς του, εξυπηρετώντας ξένα συμφέροντα.

>Είπαμε ήδη, ότι το βαθύ θεμέλιο για τη φρενίτιδα των εξοπλισμών είναι ο επιθετικός ρόλος του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή.<

Μάλιστα, τώρα ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική. Ο Αλαβάνος, ως άλλος Ζαχαριάδης, βγάζει την Ελλάδα επιτιθέμενη. Εύγε! Περίσσεψε η οσφυοκαμψία και η αθλιότητα.

>Με άλλα λόγια, τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν τα τουρκικά.<

Τώρα αναπαράγει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας. Πριν ξεστομίσει τις μαλακίες αυτές, σκέφτηκε τον σμηναγό Ηλιάκη. Δεν ντρέπεται ο αλήτης;

Και για να τελειώνουμε και επειδή ο Αλαβάνος δεν μπορεί να κάνει την νύκτα μέρα, μάλλον μας προτείνει να προτιμήσουμε το βούτυρο από τα κανόνια, όπως έκανε και η Maria Schneider στο "Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι"!!

Στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΝ θα βλέπει την Βουλή απ' έξω, εκτός κι αν στο μεταξύ κολλήσει στο πανσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ. Αη-σικτίρ, καραγκιόζηδες!

Μάρκος είπε...

Πάνο, θεωρώ ότι είναι προφανή όλα τα φάουλ του καθηγητή ακόμα και σε ανθρώπους που δεν πολυασχολούνται με τα θέματα αυτά, γι' αυτό ουσιαστικά μετέφερα το άρθρο του χωρίς να μπω στην ουσία. Βλέπω ότι κάνω λάθος.

Αναγνωρίζεις το "τελείως φάουλ" στην Κύπρο αλλά λες ότι "έχει δίκιο" για τα 10 μίλια. Λοιπόν είναι φαουλάρα και αυτό. Κόκκινη κάρτα!

Πάμε.

1. Γράφει ο καθηγηταράς
----------------
**Μετά την κρίση στην Κύπρο, οι ελληνικές κυβερνήσεις δήλωσαν μονομερώς ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος φτάνει στα 10 ναυτικά μίλια.
----------------

Αποβολή και πέναλτυ κύριε ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΑ μας. Μόνο καμία 40αριά χρόνια έξω έπεσες, όχι πάρα πολλά. Τη δεκαετία του 1930 αγαπητέ μου ορίστηκε ο ελληνικός εναέριος χώρος στα 10 ναυτικά μίλια.


2. ---------
Ομως, σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, ο εθνικός εναέριος χώρος συμπίπτει με τον υπερκείμενο των χωρικών υδάτων, που για την Ελλάδα είναι 6 μίλια.
---------

Και ποιος σου είπα ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΑ μου ότι πρέπει η σύπτωση αυτή να γίνει προς τα ύδατα και όχι προς τον αέρα; Το 99% των κρατών που βρέχονται από θάλασσα έχουν 12 ναυτικά μίλια ύδατα και αέρα. Σύμφωνα όχι με "ορισμένες" μόνο ερμηνείες του διεθνούς δικαίου, αλλά με την κυρίαρχη και απόλυτη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου! Γι' αυτό και χολοσκάνε οι Τούρκοι να λύσουμε τοθέμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ μας και όχι βάσει αρχών του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πρακτικής.

3. ---------
Η Τουρκία θεωρεί επομένως πως όταν τα αεροπλάνα της πετούν πέραν των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές δεν παραβιάζουν ελληνικό εναέριο χώρο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ελληνική κοινή γνώμη μόλις πρόσφατα πληροφορήθηκε ότι το ζήτημα των 10 μιλίων είναι αμφισβητούμενο. Επί τριάντα και πλέον χρόνια άκουγε μόνο για «τουρκικές παραβιάσεις»
---------

Πράγματι, αυτό θεωρεί η Τουρκία και γι' αυτό ακριβώς κάνει τις παραβιάσεις. Επειδή θεωρεί 6 μίλια από το 1974 (άλλο αν από το 1934 μέχρι το 1974 δεν έκανε καμία παραβίαση και έμμεσα αναγνώριζε 10 μίλια).

Η Τουρκία όμως πολλά άλλα πράγματα "θεωρεί". Αν ήταν όλα αυτά να τα παίρναμε για δεδομένα... ζήτω που καήκαμε...

(Άσε και το άλλο - η κοινή γνώμη και μαζί της και ο ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΑΣ δεν ξέρω πότε το πληροφορήθηκε, αλλά οι σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά από την πρώτη μέρα ξέρουν τι τους γίνεται.)


Απορώ που προφανή πράγματα πρέπει να τα εξηγούμε τελικά. Όχι μόνο στον κοσμάκη αλλά και στους ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ.

Ορίστε και επιχειρήματα λοιπόν!

Με τις υγίες σας!

Ανώνυμος είπε...

Άκου "αμυντικότητα" και μάλιστα χωρίς εισαγωγικά. Τι μαλάκας!

Μάρκος είπε...

Συγγνώμη, αλλά εγώ δεν μίλησα για "αλήτες". Εγώ παρέθεσα ολόκληρο το άρθρο του με μία εισαγωγή περί του γελοίου των θέσεων που αναλύονται από άνθρωπο κύρους (καθηγητή πανεπιστημίου), ενώ ταυτόχρονα βρίθουν ανακριβειών (εκτός των απαράδεκτων θέσεων) που δε δικαιολογούνται ούτε και στον λαουτζίκο που ασχολείται επιφανειακά με τα θέματα αυτά και όχι σε σοβαρούς ανθρώπους που το παίζουν διανοούμενοι και μάλιστα με πολιτική δράση.

Άλλος τον αποκάλεσε "αλήτη"

Greg είπε...

Το "αλήτης" (που ούτε εγώ χρησιμοποίησα αρχικά) το υιοθετώ με την πραγματική του έννοιά! Γιατί πως αλλοιώς να περιγραφεί η "όπου φυσάει ο άνεμος" και ολοκληρωτικά ξετσίπωτη πολιτική διαδρομή των στελεχών του Συνασπισμού (ΚΚΕ εσ.) τα τελευταία 20 χρόνια;

Ανώνυμος είπε...

Αν όπως αποδείχθηκε παραπάνω ο καθηγητής - πολιτικός μας γυρίζει τα άντερα όχι μόνο με τις απαράδεκτες θέσεις του αλλά και με την εκκωφαντική επίδειξη άγνοιας (εναέριος χώρος στα 10 μίλια το 1974!!!!!!), ε τότε δικαιούται ο καθένας να μιλάει για αλήτες.

Μόνο έτσι καταλαβαίνουν ορισμένοι. Ο "πολιτικός πολιτισμός" της δήθεν "αξιοπρέπειας" οδήγησε σ' αυτά τα ανήκουστα φαινόμενα του να αποκτά ο κάθε καραγκιόζης ένα κύρος από τη θέση του και να γράφει κραγλαλέα ψέμματα μόνο και μόνο για να κατηγορήσει την πατρίδα του και να φανεί ωραίος και ουδέτερος στους ξένους. Εντελώς κομπλεξικός είναι και επικίνδυνος.

Γιατί αν δεν λέει ΨΕΜΜΑΤΑ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ του (άρα είναι αλήτης), τότε είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΒΛΑΞ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ.

Ένα από τα δύο. ΑΛΗΤΗΣ ή ΒΛΑΞ.

(είμαι ο ανώνυμος πιο πάνω και για να δώσω και ψευδώνυμο καταχωρίστε με ως Γεράσιμο)

Ανώνυμος είπε...

Με τέτοια μυαλά, στις επόμενες εκλογές θα περάσουν ΣΥΡΙΖΑ έξω από την Βουλή...

Ανώνυμος είπε...

Άντε και στις επόμενες εκλογές με τα παιδιά με τους κέλτικους σταυρούς. Έτσι κωλοτούμπες των Εξαρχείων;

Τζιμάκος

Nativist είπε...

Η οικογενειοκρατία που επικρατεί εδώ και 150 χρόνια στα Πανεπιστήμια, αρχής φυσικά γενομένης από το πρώτο, το Καποδιστριακό, είναι φυσικό, όπως και στους βασιλικούς οίκους, αφού σόι πάει κι εκεί το «βασίλειο των εδρών», να έχει τις επιπτώσεις που έχει η μη ανανέωση αίματος, η αιμομιξία. Το κυριότερο γνώρισμα της τελευταίας η ηλιθιότητα.

Ανώνυμος είπε...

ενταξει, και ο καθηγητης φωτογραφιας στο τει μου δεν ηξερε που πανε τα τεσσερα οσον αφορα τη φωτογραφία (ή βαριοταν να κανει μαθημα, ενα απο τα δυο πρεπει να συμβαινει)

πραγματικα ομως, βαρεθηκα να ασχολουμαι με μηδενικα που ολη τη ζωη τους την αφιερωσανε στη περιφημη κρατικη θεσουλα (ενω το καθηγητηλικι ειναι λειτουργημα και οχι καναπες)

υπαρχουν εξαιρεσεις αλλα ο κανονας ανηκει στην περιπτωση που αναφερεσαι

Ανώνυμος είπε...

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο που γράφω.
"Και λίγο πιο πίσω, οι "προοδευτικοί" εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, που η πλειονότητά τους, μπορεί να μην διαθέτει γνώσεις, αλλά σίγουρα διαθέτει αλλοιωμένη συνείδηση. Θολές μετριότητες, ανήθικοι νάνοι, με κομματικές αβάντες και δημόσιες σχέσεις, που αγνοούν δυο λέξεις: την λέξη αξιοκρατία και την λέξη μέτρο. Κι ενώ επιστήμη και γνώσεις τρέχουν στις πίστες της Formula 1, αυτοί είναι δεμένοι στον αραμπά της εποχής του πτυχίου τους και της αντιγραμμένης πτυχιακής τους. Αν κι από τότε, δεν έχουν ξεφυλλίσει ούτε ένα βιβλίο, έχουν γίνει όλοι τους πρυτάνεις των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους! Μόνο αυτά τους ενδιαφέρουν, μόνο γι’ αυτά πασχίζουν. Κι όταν βρεθούν στα δύσκολα, οι απαντήσεις τους είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, αποφεύγουν την ταμπακέρα, όπως ο διάολος το λιβάνι, βγάζουν στα παράθυρα της χαβούζας (TV)τους τεμπέληδες κι αμόρφωτους συνδικαλιστές τους και οι ίδιοι κρύβονται πίσω τους.
Κι αυτοί οι άνθρωποι, κάνουν λέει λειτούργημα και είναι οι πνευματικοί δάσκαλοι του τόπου! (το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;)"