Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 26, 2008

Ορίστε Κύριοι!

Ορίστε κύριοι τι θα μπορούσε (ΑΝ ΗΘΕΛΕ) να υποστηρίξει ο ΛΑΟΣ, ο Ιερώνυμος ή ο οποιοσδήποτε άλλος δεν προσέφερε τον εαυτό του να συμμετάσχει στον ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟ του Αγίου Όρους και του Μοναχισμού κλπ.

Ορίστε ένα άρθρο του ΚΕΝΤΡΩΟΥ ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ, που κάλλιο αργά παρά ποτέ ανακάλυψα (στο Αντίβαρο)

ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=32316&colid=&catid=26&dt=2008-09-21%200:0:0

Τα σκάνδαλα του σκάνδαλου

Ο (Aγιος) Νικόδημος ο Αγιορείτης ορίζει το σκάνδαλο ως το εμπόδιο που προβάλλει κατά το διάβα της ζωής του πιστού στο οποίο σκοντάφτοντας ο ίδιος κινδυνεύει να ξεστρατίσει από την πορεία του και να πάρει τον κακό τον δρόμο.

Συνεπώς, το σκάνδαλο συγκροτείται από πράξεις και συμπεριφορές που συγκρούονται προς το ηθικό δέον (με το σχετικό ανάλογό του) στο εκκλησιαστικό (το ιερό), αλλά και στο πολιτικό (το κοσμικό) επίπεδο και γίνονται αιτία κατά την περίπτωση ο πιστός ή/και ο δημοκρατικός πολίτης βλέποντας να θριαμβεύουν να χάσει την εμπιστοσύνη του σε αρχές και αξίες με αποτέλεσμα την κοινωνική διάλυση.

Σε αντιστροφή του παραπάνω ορισμού, μια προσεκτική και νηφάλια ανάλυση του προβαλλόμενου εσχάτως «σκανδάλου» της Μονής Βατοπεδίου αφήνει να διαφανεί σειρά πραγματικών σκανδάλων που προκύπτουν από και διά των βαρύγδουπων αποκαλύψεων με τις οποίες μαστιγώνεται ανελέητα ο (παρα)πληροφορούμενος πολίτης.

Πρώτον: Σχεδόν σύσσωμος ο θίασος των διαμορφωτών της κοινής γνώμης επί σκηνής του έντυπου ή/και του ηλεκτρονικού Τύπου, ανεξαρτήτως των πολιτικών του προτιμήσεων κακίζει σειρά πράξεων του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της με βάση τους έγγραφους τίτλους που έχει στη διάθεσή του (όπως αυτοκρατορικά χρυσόβουλα βυζαντινών αυτοκρατόρων, φερμάνια ή μπεράτια σουλτανικά, αχτναμέδες κ.λπ.). Ο ίδιος θίασος δείχνει φανερά ενοχλημένος για τον «αναχρονισμό» αυτόν, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την αμάθεια αλλά και την ιδεοληπτική του εμπάθεια. Γιατί λησμονεί ότι επικαλούμενοι τους ίδιους ειδολογικά τίτλους διεκδικούμε τις καταπατημένες από την αυθαιρεσία του τουρκικού κράτους κοινοτικές και εκκλησιαστικές περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Και το πιο σημαντικό, αναγνωρίζομε ως ελληνικό κράτος παρεμφερείς τίτλους για τα μουσουλμανικά ιδρύματα (βακούφια) στη Θράκη, αλλά και στη Δωδεκάνησο. Το οξύμωρο σχήμα αναδεικνύει μια περίπτωση ιδρύματος στη Ρόδο (του Φετχή πασά, έτους 1792) που ανήκει στην κατηγορία των οικογενειακών, με τη διευκρίνιση ότι το διοικεί η οικογένεια του αειμνήστου πασά (εγκατεστημένη εδώ και πολλές δεκαετίες στην Τουρκία) και μάλιστα το πρεσβύτερο την ηλικία μέλος της, ενώ τον επΆ αυτού έλεγχο ασκεί η Γενική Διεύθυνση των Βακουφίων (της Τουρκίας!). Κι αυτό με κάλυψη βέβαια των ελληνικών δικαστικών και διοικητικών αρχών. Το ίδρυμα αυτό κατέχει τεράστια κτηματική περιουσία στο κέντρο της παλαιάς πόλης της Ρόδου (καταστήματα, κατοικίες κ.λπ.), για την οποία κατά καιρούς βοά η Δωδεκάνησος δεδομένου ότι και εκεί ντόπιοι σατραπίσκοι συνασπίζονται με τα όργανα του ιδρύματος με γνωστά επακόλουθα. Για να αντιληφθείτε το παράλογο σκεφθείτε κάτι ανάλογο, στην Κωνσταντινούπολη, λόγου χάρη, το Νοσοκομείο Βαλουκλή με τα πολλά ακίνητα να διοικείται από μια οικογένεια εγκατεστημένη στην Ελλάδα και να ελέγχεται από το ελληνικό υπουργείο των Οικονομικών! Εκεί όμως συμβαίνουν άλλα δυσάρεστα, πολύ πιο εντυπωσιακά για την ελληνική κοινή γνώμη σε σχέση προς ό,τι συνέβη με τη Μονή Βατοπεδίου, αλλά αυτά βέβαια δεν έρχονται στη δημοσιότητα ή αποσιωπούνται.

Δεύτερον: Το πάγιο σύστημα συντήρησης των ναών (με τα σχολεία ή άλλα συναφή ιδρύματα) επί αιώνες στηριζόταν στην εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας που περιερχόταν με διαφορετικές αιτίες στην Εκκλησία. Κλασική είναι η μορφή των αποκαλουμένων «σπιτιών της εκκλησίας» όπου ανεγείρονταν κατοικίες και καταστήματα με τα έσοδα των οποίων καλύπτονταν οι λειτουργικές δαπάνες της Εκκλησίας και της κοινότητας. Ακριβώς την ίδια παράδοση φαίνεται να θέλησε να ακολουθήσει και η Μονή Βατοπεδίου. Τίποτε περισσότερο. Το «σκανδαλώδες» στην περίπτωση είναι ότι έγινε η διαπλοκή με πρόσωπα που διέθεταν πολιτική ισχύ, είτε του ΠΑΔΟΚ είτε της ΝΔ. Σκάνδαλο εδώ συνιστά από μόνο του το γεγονός ότι η διεκδίκηση ενός δικαιώματος από μέρους της Ιεράς Μονής (δηλαδή της αξιοποίησης της ακίνητής της περιουσίας) είναι εφικτή μόνο με την προσφυγή στη διαπλοκή με άτομα από τον χώρο της εξουσίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Και ο νοών νοείτω. Κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται βέβαια η Μονή. Μάλιστα μου δίνεται η εντύπωση ότι και η ενόχληση κάποιων ατόμων ή κύκλων πλησιόχωρων λόγω αξιώματος ή φρονήματος στην Εκκλησία με το γεγονός γίνεται με κίνητρο τον ενυπάρχοντα σΆ αυτούς φθόνο, γιατί δεν ήταν εκείνοι που θα πρόσφεραν τις ανάλογες υπηρεσίες προς τη Μονή, καρπούμενοι τα εντεύθεν ωφελήματα και ήταν άλλοι υπουργοί ή πενθεροί τους που το έπραξαν. (Στις ενδόμυχες ή ενδιάθετες προθέσεις δηλαδή κάποιων που σήμερα φαίνονται ενοχλημένοι θα πρέπει να υπολογίζει κανείς και την επιθυμία τους σε περίπτωση που είχαν οι ίδιοι την εξουσία, να βγάλουν για λογαριασμό τους κανένα εξοχικό ή διαμέρισμα ως μεσιτεία υπέρ της Μονής. Γνωρίζουν αυτοί!)

Τρίτον: Γίνεται πολύς λόγος για την περιουσία των 45 εκατ. ευρώ του Βατοπεδίου. Σημειώνεται ότι αποτελεί κόκκο άμμου σε σύγκριση προς το ισλαμικό κεφάλαιο που κινείται στην ΕΕ (και έμμεσα και στην Ελλάδα), όπου και αλωνίζει ανενόχλητο. Αλλά το σκάνδαλο στην περίπτωση δεν είναι βέβαια αυτό το τελευταίο, αλλά η δήλη πλέον πρόθεση των κορυβαντιώντων δημοσιογράφων, αναλυτών, σχολιαστών, πολιτικών (κατά προτίμηση από τον ειδεχθή χώρο της οπορτουνιστικής αριστεράς), με αφορμή την περίπτωση Βατοπεδίου και τον τεχνητό σάλο που προκάλεσαν ως δικτάτορες των ΜΜΕ, να προλειάνουν το έδαφος για παραπέρα διασυρμό και συρρίκνωση της Εκκλησίας υπό το λάβρο σύνθημα του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Αλλά οίκοθεν νοείται ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Εκκλησία (και οι Μονές) να διαθέτουν ίδιους οικονομικούς πόρους. Αλλά στην πρόθεση όλοι αυτού του εσμού των ελεεινών και τρισάθλιων φαρισαίων δεν είναι καν ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, αλλά η καταρράκωση της τελευταίας και ο ευτελισμός της.

Τέταρτον: Πολύς λόγος για φιλέτα. Εδώ η ακίνητος κληρονομία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 καταρρέει και είναι ανενεργός. Δεν έχω αντιληφθεί ακόμη αν η αρχή της αξιοποίησής τους από τη Μονή Βατοπεδίου (σε περίπτωση ανταλλαγής των με προσφορά προς το Δημόσιο δικής της περιουσίας) συνιστά σκάνδαλο ή εάν η περιουσία που προσέφερε προς ανταλλαγή δεν της ανήκε. Κάπως έτσι ήταν και η κατάσταση πάλι στον ίδιο χώρο της Χαλκιδικής, για μια κολοσσιαία περιουσία κάποιων χιλιάδων στρεμμάτων, η οποία μολονότι ανταλλάξιμη διεκδίκησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τούρκος πολίτης και υποχρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο να του καταβάλει δισεκατομμύρια. Η είδηση όμως αυτή πέρασε στα ψιλά και αυτό στον τοπικό Τύπο. Στον υπόλοιπο Τύπο δεν έχει καθόλου αναφερθεί, γιατί βλέπετε δεν αφορούσε καμιά Ιερά Μονή και κανένα Εφραίμ. Συνεπώς άλλο σκάνδαλο μεγαλύτερο των προηγουμένων.

Πέμπτον: Το κυριότερο σκάνδαλο είναι ότι με αφορμή το «σκάνδαλο» του Βατοπεδίου φαίνεται να πήρε βουτιά η ΝΔ και ο Γιώργος Παπανδρέου να υπερέβη σε ικανότητα τον Κ. Καραμανλή. Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο της μιντιοκρατίας (υπό την ταυτόχρονη έννοια του κράτους των Μέσων αλλά και των Μετρίων), είναι προφανώς θαύμα που έγινε με τη διαμεσολάβηση της Ιεράς Μονής!

Του ΝΕΟΚΛΗ ΣΑΡΡΗ Προέδρου της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ)

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 20, 2008

ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΛΑΟΣ!

Μάλιστα. Τις τελευταίες ημέρες είδαμε το ΛΑΟΣ να πρωτοστατεί στην υπόθεση Βατοπαιδίου, καθώς και να πρωτοστατεί στην επίθεση του Κυριακού (Αντέννα) στον Κούβελο (Μπακογιάννη) με το πάπλωμα να είναι ΣΑΦΩΣ η πιθανή θέση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που διεκδικούν και οι δύο. Στρατιωτάκια του Κυριακού λοιπόν οι του ΛΑΟΣ.

Επί του σοβαρότερου όμως.

Προελαύνει ο κάτοχος 35 ακινήτων κύριος Καρατζαφέρης, ιδρυτής του Λαϊκού "Ορθόδοξου" Συναγερμού, στις κατηγορίες κατά της Μονής της άλλης Μονής, και του μοναχισμού εν τέλει.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ!

Μ' αυτά και μ' αυτά, εμείς οι αγνοί, οι πολίτες στην απ' έξω, που θελήσαμε να καλύψουμε το κενό της πατριωτικής δεξιάς που άφησε ξεκρέμαστο η ΝΔ του μεσαίου χώρου, στρεφόμαστε ήδη στον Παπαθεμελή.

Καταλάβετέ το!

ΕΛΕΟΣ πια.

Και εμένα προσωπικά, ακόμα μου κάθεται στο λαιμό αυτός ο ΡΙΨΑΣΠΙΣ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Θα βρω σύντομα την ανάρτησή μου αμέσως μετά τις εκλογές.

ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΛΑΟΣ!

Με όλες μου τις δυνάμεις ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΛΑΟΣ!

ΟΥΣΤ!

Η σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι.

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 13, 2008

Βατοπαίδι, Ελευθεροτυπία, Εφραίμ και Κυπριακό...

Διαβάζω το παρακάτω άρθρο στην Ελευθεροτυπία

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=68927336

και ΔΕΝ καταλαβαίνω τίποτα.

Ποια είναι η "κατηγορία" εν προκειμένω κατά του Εφραίμ;
Τι σκοπό έχει το άρθρο; Ποιο νέο στοιχείο φέρνει; Γιατί μας ενημερώνει; Πώς δικαιολογεί τους πηχαίους τίτλους και τον βομβαρδισμό κατά του Μοναστηριού, του προσώπου, του μοναχισμού, της πίστης, θέματα που συχνά αναμοχλεύει η εφημερίδα;

Μήπως η κατηγορία είναι ότι ο αδελφός του Εφραίμ είναι αρχηγός κόμματος; Εδώ να ενημερώσουμε την Ελευθεροτυπία ότι ο Νίκος Κουτσού ανήκει στο ΕΥΡΩΚΟ. Πάνε πια οι Νέοι Ορίζοντες... Επίσης να ενημερώσουμε ότι προέρχεται από την αριστερά και δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την "ακροδεξιά", όπως γράφει η εφημερίδα. Τέλος, να πω ότι το ΕΥΡΩΚΟ δημιουργήθηκε το 2004 όταν τα περισσότερα κόμματα στην Κύπρο (ειδικά τα μεγάλα ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ ή αλλιώς ΔΗΣΑΚΕΛ) ήταν διασπασμένα εν όψει του Σχεδίου Ανάν, και το ΕΥΡΩΚΟ (μαζί με το ΔΗΚΟ του Παπαδόπουλου) δημιουργήθηκε ακριβώς για να διαχωρίσει τη θέση του ΚΑΤΑ του Σχεδίου Ανάν και να συσπειρώσει όλους τους πολίτες της αυτής άποψης.

Δηλαδή, τι θέλει να μας πει η Ελευθεροτυπία, ότι το 76% του ΟΧΙ του Σχεδίου Ανάν προήλθε από "ακροδεξιούς"; Δεν το λέει καθαρά, αλλά εμένα μου επιβεβαιώνει τις υπόνοιες του προηγούμενου ποστ που έκανα.

Ότι δηλαδή ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ της επιχείρησης κατά του μοναχισμού, κατά του Αγίου Όρους, κατά του Βατοπαιδίου και κατά του Εφραίμ, ένα μέρος -λέω- αφορά το νέο επερχόμενο σχέδιο Ανάν στην Κύπρο υπό τον Χριστόφια. Θέλησαν κάποιοι να στεγνώσουν τους ενδεχόμενους χρηματοδότες του επόμενου ΟΧΙ από σήμερα. Για να μην τρέχουν και δεν προλαβαίνουν στο μέλλον.

Διαβάστε το άρθρο του ΤΣΑΤ(ΟΥ)Η.

ΕΦΡΑΙΜ: Πώς το ορφανό από την Κύπρο έφτασε να γίνει ηγούμενος στη Μονή Βατοπεδίου

Ιστορία μου, αμαρτία μου...

Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

Η ερώτηση, ακούγοντας τη διήγηση για την εκκλησιαστική πορεία του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ήταν αυθόρμητη, όπως και η απορία πολλών: και τι τα θέλει ένα μοναστήρι τόσα χρήματα; «Οταν θέλεις εξουσία, τι χρειάζεσαι; Λεφτά δεν χρειάζεσαι; Μαζί δεν πάνε αυτά τα δύο;», ήταν η αυτονόητη απάντηση.

Πώς έφτασε έως εδώ όμως ο ηγούμενος Εφραίμ, με τους υπουργούς να υποκλίνονται στην παρουσία του; Κομματάρχες να σπεύδουν να σταθούν στην ουρά για να παραστούν σε εκδηλώσεις της Μονής Βατοπεδίου στην Αθήνα;

Ο Βασίλης Κουτσού ήταν ένα από τα χιλιάδες παιδιά που έχασαν τον πατέρα τους κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974. Τότε, δεν είχε συμπληρώσει ούτε τα 20. Το χτύπημα για τη φτωχή και πολυμελή οικογένειά του ήταν μεγάλο. Ο Βασίλης παρακολούθησε την Ιερατική Σχολή Κύπρου, έχοντας κλίση προς την Εκκλησία. Εκεί συνάντησε έναν επισκέπτη, Αγιορείτη μοναχό, τον Ιωσήφ, που καταγόταν από την Κύπρο. Ο Ιωσήφ είχε επιστρέψει στη Μεγαλόνησο αναζητώντας νέους που ήθελαν να ακολουθήσουν την καλογερική. Μαζί με τον νεαρό Βασίλη, που χειροτονήθηκε και ονομάστηκε Εφραίμ, κι έναν άλλον νέο, τον Αθανάσιο, στα τέλη της δεκαετίας του '70 δημιούργησαν ένα μοναστήρι στην Πάφο. Ο γέροντας Ιωσήφ, όμως, δεν περιόρισε τη δράση του εκεί: ίδρυσε κι ένα γυναικείο μοναστήρι. Τα πρώτα χρόνια, τα πράγματα κυλούσαν ομαλά.

Κρίση

Ο σημερινός αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τότε ήταν μητροπολίτης Πάφου. Είχε την ευθύνη για τη λειτουργία των μοναστηριών που είχε ιδρύσει ο Ιωσήφ στην περιοχή του. Από την ομαλότητα οι σχέσεις περνούν σε κρίση, όταν στ' αυτιά του Χρυσόστομου φτάνουν πληροφορίες για σχέσεις που δεν αρμόζουν σε κληρικούς. Ολα όμως έμειναν στα λόγια. Δεν υπήρξαν κατηγορίες και δεν κινήθηκαν διαδικασίες εκκλησιαστικών δικαστηρίων. Ο Ιωσήφ και τα πνευματικά του τέκνα αναγκάζονται όμως να αναχωρήσουν. Επιλέγουν το Αγιον Ορος ως τόπο προορισμού. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, οργανώνονται σε μία σκήτη. Στη συνέχεια, πηγαίνουν στη Μονή Κουτλουμουσίου και βοηθούν στην ανάπτυξή της. Οι σχέσεις τους με τον ηγούμενο Χριστόδουλο όμως δεν είναι καλές και οργανώνουν μια νέα σκήτη. Στη βασική ομάδα των τριών -Ιωσήφ, Εφραίμ, Αθανασίου- προστίθεται ένας δόκιμος μοναχός, ο Αρσένιος, κατά κόσμον Αντώνιος Φίλου. Ο Αρσένιος μεγάλωσε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και είναι εκείνος που δίνει νέα ώθηση στην ομάδα. Προερχόμενος από την Αριστερά και πρώην «μαοϊκός», εγκαταλείπει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών και τη δράση στους κοινωνικούς αγώνες, και αφιερώνεται στην Εκκλησία.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80, η ομάδα υπό τον Ιωσήφ αριθμεί περίπου 20 μοναχούς. Πιο δραστήριος απ' όλους φαινόταν ο Αθανάσιος. εκείνος καταφέρνει να οδηγήσει την ομάδα στη Μονή Βατοπεδίου. Ο ίδιος, υπό την εποπτεία του Ιωσήφ, θα ανελάμβανε και τα καθήκοντα του ηγουμένου. Αλλες ήταν όμως οι βουλές του γέροντα Ιωσήφ, που για άγνωστους λόγους επιλέγει τον Εφραίμ, ο οποίος μαζί με τον Αρσένιο αναδεικνύονται σε λίγα χρόνια σε πρόσωπα που προκαλούν την έλξη πολλών ανθρώπων στη Μονή Βατοπεδίου. Την κάνουν γνωστή και προκαλούν και απορίες, όταν μεταξύ των υψηλών φιλοξενουμένων κάποιοι βλέπουν τον πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας, ο πατέρας του οποίου, Φίλιππος, είναι χριστιανός ορθόδοξος. Τον Κάρολο έφερε στο μοναστήρι ο Αρσένιος, όπως και πολλούς από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που βρέθηκαν φιλοξενούμενοι στη Μονή Βατοπεδίου.

Στο μεταξύ, ο Αθανάσιος αναχώρησε για το ταξίδι της επιστροφής στην Κύπρο, θέτοντας έναν άλλον στόχο: να εκλεγεί μητροπολίτης και στη συνέχεια αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Από ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά, ο Αθανάσιος εξελέγη μητροπολίτης Λεμεσού. Ο δεύτερος στόχος, όμως, μέχρι στιγμής παραμένει ανεκπλήρωτος. Αν και πικραμένος από τη στάση του γέροντά του, ο Αθανάσιος διατήρησε τις στενές σχέσεις του με τη Μονή Βατοπεδίου, που τον βοήθησε με όλες της τις δυνάμεις στην προσπάθειά του να εκλεγεί αρχιεπίσκοπος.

Ο Εφραίμ μεταξύ των αδελφών του στην Κύπρο έχει κι έναν που είναι αρχηγός κόμματος. «Το κόμμα λέγεται Νέοι Ορίζοντες και ο αδερφός τού Εφραίμ είναι ο Νίκος Κουτσού. Πρόκειται για έναν ακροδεξιό σχηματισμό με στενές σχέσεις με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη», περιγράφουν στελέχη της Εκκλησίας της Κύπρου. Και εδώ εξηγούνται κάποια άλλα πράγματα, όπως η παρουσία του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, του πρώην υπουργού Πέτρου Ευθυμίου και κυρίως του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη στην εκδήλωση της 5ης Ιουνίου του 2006, που έγινε στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, την οποία οργάνωσε η Μονή Βατοπεδίου, παρουσιάζοντας μία από τις εκδόσεις για το μοναστήρι. Ολοι πήγαν και υποκλίθηκαν στον ηγούμενο Εφραίμ, που περιέγραψε το πώς έλαβε το «μήνυμα» ένας άθεος, όταν στη διαδρομή που ακολούθησε με το αυτοκίνητό του από την Ηγουμενίτσα προς την Αθήνα, του συνέβη ένα γεγονός που τον έκανε να αλλάξει για πάντα τη ζωή του. Οι μοναχοί της μονής ήταν ιδιαίτερα κολακευμένοι από την παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Θόδωρου Ρουσόπουλου, στην εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού, πρόεδρος του οποίου είναι ο Φοίβος Χριστοδουλίδης, της Lada Hellas. Και ο υπουργός έλαβε για λίγο τον λόγο μίλησε για το Αγιον Ορος και τη Μονή Βατοπεδίου.

Εχθρότητα

Οσο φιλόξενοι όμως είναι στην Αθήνα οι υπουργοί και οι βουλευτές, τόσο εχθρικοί είναι απέναντι στον εκ Κύπρου ηγούμενο οι αδελφοί του στη Μεγαλόνησο. Τον Νοέμβριο του 1999, η άφιξη του Εφραίμ στην Κύπρο προκάλεσε σάλο. Ο τότε μητροπολίτης Πάφου και σημερινός αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι η Κύπρος διαθέτει πληθώρα κληρικών και θεολόγων και δεν χρειάζεται την κάθοδο των Αγιορειτών για να κάνουν κήρυγμα στον λαό. Τότε ήταν που το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου έφτασε στο σημείο να επέμβει και να ακυρώσει προγραμματισμένες διαλέξεις του Εφραίμ σε Γυμνάσια και Λύκεια, όπως και στην Αστυνομική Ακαδημία.

Η παρέμβαση του Χρυσόστομου δεν ήταν τόσο εναντίον του Αγίου Ορους, όσο κυρίως εναντίον του Εφραίμ, που είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Αθανασίου, ο οποίος είχε εκλεγεί μητροπολίτης Λεμεσού. Κατά την εκλογή, το 1998, οξύνθηκαν τα πνεύματα, καθώς ήρθαν στη μνήμη οι καταγγελίες που προκάλεσαν και την απόφαση του Ιωσήφ, του Εφραίμ και του Αθανασίου να αναχωρήσουν για το Αγιον Ορος. Ωστόσο και σήμερα η Μονή Βατοπεδίου έχει στην Κύπρο όχι απλά πιστούς, αλλά «οπαδούς», όπως τους χαρακτηρίζει ένας από τους γνώστες της εκκλησιαστικής ζωής της Μεγαλονήσου. «Στο Βατοπέδι, υπάρχει μεγαλοϊδεατισμός», προσθέτει ο ίδιος. Και τι σημαίνει «μεγαλοϊδεατισμός», για ένα μοναστήρι; «Σημαίνει ότι επιθυμούν να γίνουν το μεγαλύτερο μοναστήρι της Ορθοδοξίας. Να ωθήσουν πρόσωπα της Εκκλησίας σε υψηλές θέσεις και να πετύχουν στόχους σε πολιτικό επίπεδο. Να βοηθήσουν με όλους τους τρόπους -και οικονομικά- τα πνευματικά τους παιδιά να αναρριχηθούν στην εξουσία. Και, εάν είναι ήδη ψηλά, να φτάσουν ψηλότερα. Να σε τι χρειάζονται τα λεφτά».


tsath@enet.gr

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 12, 2008

Περί Μονής Βατοπαιδίου

Λένε, λένε, λένε...

Δεν έχουν σταματήσει να λένε...

ΑΜΑΝ ΠΙΑ!

Τα 100 εκατομύρια ευρώπουλα που ήρθανε σε πολιτικούς από τη ΜΗΖΕΝΣ τα κάνανε μόκο.

Την ζωή στα κότερα των λαμόγιων, που διάγουν οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, δεν μπορεί κανείς να την καταγγείλει, γιατί δυστυχώς οι δημοσιογράφοι είναι κι αυτοί μέρος του προβλήματος.

Και τώρα δεν κατάλαβα το πρόβλημα ακριβώς.

Τι τους ενοχλεί;

Να σας πω και κάτι που δεν έχει αναφερθεί επαρκώς;

Το σκέφθηκα ακούγοντας κάποιο δημοσιογραφολαμόγιο προχθές να λέει ότι ο Εφραίμ είναι αδερφός του Κουτσου στην Κύπρο και άρα πρέπει "να διερευνηθούν τυχόν χρηματοδοτήσεις στο ΕΥΡΩΚΟ του Κουτσού".

Και λέω, για στάσου μισό λεπτό φιλαράκι.

Το 2004 όλοι ξέρουμε ότι βάλανε λυτούς και δεμένους οι Αμερικάνοι να ρίξουν χρήμα στην Κύπρο για την υποστήριξη του Σχεδίου Ανάν. Ήδη το είπε δημοσίως εκείνη η εκπρόσωπος του State Department ότι "θελήσαμε να δώσουμε λύση στην Κύπρο όπως το ζήτησε η Τουρκία σαν αντάλλαγμα για το Ιράκ" (παρακαλώ, βρείτε μου έναν σύνδεσμο!).

Βάλανε τον Σόρος, το ΕΛΙΑΜΕΠ, ξέρω γω τι άλλο, να αλώσει συνειδήσεις.

Από την άλλη μεριά, ποιος χρηματοδότησε;

Ε λοιπόν υποθέτω ότι χρηματοδότησε η Εκκλησία της Κύπρου και ενδεχομένως και το Βατοπαίδι!!

Αυτά.