Πέμπτη, Μαΐου 29, 2008

Ο ρόλος της Εκκλησίας και ο Ιερώνυμος

Διαβάζω τα εξής

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ»
«Χαστούκι» Ιερώνυμου στον Άνθιμο για τις κορόνες του

Μάνος Χαραλαμπάκης /Tα ΝΕΑ

Μακριά από τα μικρόφωνα έδωσε ο Ιερώνυμος το «χαστούκι» στον Άνθιμο για τις εθνικιστικές κορόνες του
«ΧΑΣΤΟΥΚΙ» στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και στις νέες εθνικιστικές κορόνες που εξαπέλυσε από άμβωνος ήταν το χθεσινό σχόλιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Είπε ότι «η Εκκλησία πρέπει να μένει πιστή στον ρόλο της και όχι να υποδύεται άλλους».
Ο κ. Ιερώνυμος χρησιμοποίησε αυτή τη φράση, στη συζήτηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, για να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου των Σκοπίων Στέφανου. Εκτιμάται όμως ότι είχε στόχο και τους Έλληνες ιεράρχες που θέλουν να παίζουν πολιτικό ή εθναρχικό ρόλο...
Σημειώνεται πάντως ότι το σχόλιο του Αρχιεπισκόπου δεν έγινε μπροστά στα μικρόφωνα. Πρόκειται για ακόμη μία έμπρακτη απόδειξη της στάσης που τηρεί ο κ. Ιερώνυμος από την αρχή της θητείας του. Επιθυμεί δηλαδή να μην εμπλακεί, ούτε καν με δηλώσεις, σε πολιτικά- εθνικά θέματα, δείχνοντας ταυτόχρονα εμπιστοσύνη στους επίσημους διπλωματικούς χειρισμούς. Άλλωστε αυτή η γραμμή του είχε περάσει και με το ανακοινωθέν της Συνόδου για το Σκοπιανό τον περασμένο Φεβρουάριο.
Με τον Γ. Παπανδρέου
Στο μεταξύ, για τη συνεργασία ΕκκλησίαςΠολιτείας αλλά πάντα στο πλαίσιο των διακριτών τους ρόλων συζήτησαν χθες για περίπου μιάμιση ώρα ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στο γραφείο του στη Βουλή. Η κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη- για τους μετανάστες, τους αναξιοπαθούντες, τους πρόσφυγες -, η παιδεία και ο πολιτισμός είναι οι τρεις τομείς όπου μπορούν να συνεργαστούν Εκκλησία και Πολιτεία, τόνισαν οι δύο άνδρες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου και είπε, μετά τη συνάντησή τους, ότι ο κ. Ιερώνυμος έχει δώσει μία νέα ελπίδα στην Ελλαδική Εκκλησία με τον θαρραλέο και νηφάλιο λόγο του. «Είναι κάτι που νομίζω χρειάζεται η χώρα από τους πνευματικούς της ηγέτες, από τον πνευματικό της ηγέτη». Και συμπλήρωσε ότι τον επαινεί και για τις πρόσφατες προσπάθειες σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.



Και αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Ιερώνυμος:

στον Κοσμά τον Αιτωλό;
στον Αθανάσιο Διάκο;
στον Παλαιών Πατρών Γερμανό;
στον Παπαφλέσσα;
στον Γερμανό Καραβαγγέλη;
στον Χρυσόστομο Σμύρνης;
στο 9.5% των μελών της Φιλικής εταιρείας που ήταν ιερείς;
στους 81 Αρχιερείς (Μητροπολίτες) που ήταν ενεργά μέλη της Φιλικής Εταιρείας;
στους 45 Αρχιερείς (Μητροπολίτες) που έπεσαν στις μάχες της Επανάστασης;
στον Γρηγόριο Ε και Κύριλλο ΣΤ, Πατριάρχες που απαγχονίστηκαν;

Τι θα έλεγε στον Μακρυγιάννη που έγραφε τότε

Τ' άγια τα μοναστήρια, οπού 'τρωγαν ψωμί oι δυστυχισμένοι [...] από τους κόπους των Πατέρων, των Καλογήρων. Δεν ήταν καπιτσίνοι δυτικοί, ήταν υπηρέτες των Μοναστηριών της Ορθοδοξίας. Δεν ήταν τεμπέληδες· δούλευαν και προσκυνούσαν (=λάτρευαν). Και εις τον αγώνα της πατρίδος σ'αυτά τα μοναστήρια γινόταν τα μυστικοσυμβούλια, συναζόταν τα ολίγα αναγκαία του πολέμου, και εις τον πόλεμον θυσίαζαν και σκοτωνόταν αυτείνοι, οι 'περέτες των μοναστηριών και των εκκλησιών. Τριάντα είναι μόνον με μένα σκοτωμένοι έξω εις τους πολέμους και εις το Κάστρο, το Νιόκαστρο και εις την Αθήνα


Τι θα τους έλεγε όλους αυτούς;;

ε;

Μείνετε στο ρόλο σας;


Αυτό θα τους έλεγε;;;;

εεεεε;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Σάββατο, Μαΐου 03, 2008

Ψηφίστε τους Μεγάλους Έλληνες!

Ψηφίζουμε στο ΣΚΑΙ πέντε Μεγάλους Έλληνες

http://www.skai.gr/greatgreeks/vote.php

Μην ξεχνάτε καμία περίοδο!

Επειδή συνήθως οι Έλληνες έχουμε μάθει να περπατούμε στον αέρα από τους αρχαίους μέχρι το 1821, εμείς εδώ στα μπλόγκια, ας επιλέξουμε και ορισμένα ονόματα από την ενδιάμεση περίοδο.

Έτσι, μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Κολοκοτρώνη, βάλτε και κανέναν από αυτούς

Μέγας Κωνσταντίνος (έχτισε τη νέα Ρώμη που ο λαός ονόμασε Κωνσταντινούπολη για χάρη του και μέχρι και σήμερα είναι η Πόλη μας)
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (διατήρησε το ηθικό μας ακέραιο στα χρόνια της σκλαβιάς)
Μέγας Βασίλειος
Ιωάννης Χρυσόστομος
γιατί όχι και ο "δικός μου", ο ανθενωτικός Μάρκος ο Ευγενικός

και πολλά ακόμα ονόματα που μου διαφεύγουν...

Βάλτε και τον αγαπημένο σας αρχαίο, κανέναν σύγχρονο της προτίμησής σας, αλλά ΜΗΝ ξεχνάτε και την ενδιάμεση περίοδο!

Είναι ευκαιρία να φανεί η συνέχεια του ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, χωρίς διακοπές, και να αντικατοπτριστεί στα 100 και στα 10 ονόματα για τα οποία θα γίνει η εκπομπή!